Ocena zróżnicowania odmian pszenicy pod względem cech użytkowych z wykorzystaniem jedno- i wielowymiarowych metod statystycznych

Karolina Krystkowiak

office@igr.poznan.pl
Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań (Poland)

Tadeusz Adamski


Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań (Poland)

Maria Surma


Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań (Poland)

Zygmunt Kaczmarek


Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań (Poland)

Anetta Kuczyńska


Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań (Poland)

Abstrakt

Celem badań było przedstawienie możliwości wykorzystania jedno- i wielozmiennej analizy statystycznej danych eksperymentalnych w procesie wyboru odmian pszenicy charakteryzujących się korzystnymi wartościami zarówno pod względem elementów struktury plonu jak i cech reologicz¬nych. Materiał do badań stanowiło 18 odmian pszenicy ozimej wykorzystywanych w programach hodowlanych. Doświadczenie przeprowadzono w układzie bloków losowanych kompletnych w trzech powtórzeniach. Dla każdej odmiany zmierzono wysokość rośliny, masę ziarna z rośliny, długość kłosa, masę ziarna z kłosa i masę 1000 ziaren, a także określano zawartość białka w s.m. ziarna, wskaźnik Zeleny’ego oraz wykonano analizy farinograficzne przy użyciu aparatu Brabendera. Uzyskane dane opracowano statystycznie. Biorąc pod uwagę wyniki uzyskane z jedno- i wielo¬wymiarowej analizy statystycznej, spośród badanych odmian na wyróżnienie zasługują Alidos i Batis, o istotnie lepszych lub nie odbiegających od średniej dotyczących wszystkich badanych odmian para¬metrach dla elementów struktury plonu i cech technologicznych ziarna.


Słowa kluczowe:

analiza statystyczna, cechy reologiczne, struktura plonu, odległości Mahalanobisa, pszenica ozima

Caalderini D. F., Szafer G. A. 1999. Has yield stability changed with genetic improvement of wheat yield? Euphytica 107: 1524 — 1532.
Google Scholar

Caliński T., Kaczmarek Z. 1973. Metody kompleksowej analizy doświadczenia wielocechowego. Trzecie colloquium metodologiczne z Agro-Biometrii. PAN, Warszawa — Wrocław, 258 — 320.
Google Scholar

Caliński T., Dyczkowski A., Kaczmarek Z. 1975. Testowanie hipotez o wielozmiennej analizie wariancji i kowariancji. Rocz. AR Pozn. 86, 5: 77 — 113.
Google Scholar

De Vita P., Li Destori Nicosia O., Nigro F., Platini C., Riefolo C., Di Fonzo N., Cattivelli L. 2007. Breeding Progress in morpho-physiological, agronomical and qualitative traits durum wheat cultivars released in Italy during the 20th century. Europ. J. Agronomy 26:39 — 53.
Google Scholar

Morrison D. F. 1976. Multivariate Statistical methods 2nd ed., McGraw-Hill Kogakusha LTD, Tokyo.
Google Scholar

Salmanowicz B., Surma M., Adamski T., Rębacz M. 2008. Effects of amounts of HMW glutenin subunits determined by capillary electrophoresis on technological properties in wheat doubled haploids. J. Sci. Food Agric. 88:1716 — 1725.
Google Scholar

Shewry P. R., Halford N. G., Tatham A. S. 1992. High molecular weight subunits of wheat glutenin. J. Cereal Science 15:105 — 120.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2009

Cited By / Share

Krystkowiak, K. (2009) „Ocena zróżnicowania odmian pszenicy pod względem cech użytkowych z wykorzystaniem jedno- i wielowymiarowych metod statystycznych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (253), s. 11–19. doi: 10.37317/biul-2009-0018.

Autorzy

Karolina Krystkowiak 
office@igr.poznan.pl
Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań Poland

Autorzy

Tadeusz Adamski 

Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań Poland

Autorzy

Maria Surma 

Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań Poland

Autorzy

Zygmunt Kaczmarek 

Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań Poland

Autorzy

Anetta Kuczyńska 

Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań Poland

Statystyki

Abstract views: 29
PDF downloads: 13


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Karolina Krystkowiak, Tadeusz Adamski, Maria Surma, Zygmunt Kaczmarek, Anetta Kuczyńska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >> 

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.