Potencjał odżywczy i bioaktywny odmian owsa zwyczajnego

Damian Gołębiewski

d.golebiewski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-6692-5167

Danuta Boros


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-3033-6333

Kinga Gołębiewska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-7816-4636

Anna Fraś


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-2289-5960

Abstrakt

Badania miały na celu charakterystykę składu chemicznego ziarna oplewionego i obłuszczonego, a także ocenę wpływu warunków uprawy na cechy fizykochemiczne odmian owsa zwyczajnego. Materiałem badawczym było ziarno oplewione i obłuszczone 22 odmian owsa, a także 3 odmian form nagich, z kolekcji HR Strzelce. W materiale oznaczono udział plewki, składniki mineralne, białko, lipidy ogółem, oligocukry, kaloryczność, skrobię strawną, nieskrobiowe polisacharydy z podziałem na frakcję rozpuszczalną i nierozpuszczalną, β-glukan oraz ligninę Klasona.


Słowa kluczowe:

owies, składniki odżywcze, składniki bioaktywne

AACC International. Approved Methods of Analysis, 2003.
Google Scholar

Englyst, H. N., Cummings, J. H. 1984. Simplified method for the measurement of total non-starch polysaccharides by gas-liquid chromatography of constituent sugars as alditol acetates. Analyst, 109 (7): 937 — 942.
Google Scholar

Knudsen, K. E. B., Li, B. W. 1991. Determination of oligosaccharides in protein-rich feedstuffs by gas-liquid chromatography and high-performance liquid chromatography. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 39 (4): 689 — 694.
Google Scholar

Marchello, J. A., Dryden, F. D., Hale, W. H. 1971. Bovine Serum Lipids. I. The Influence of Added Animal Fat to the Ration 1. Journal of Animal Science, 32 (5): 1008 — 1015.
Google Scholar

Theander, O., Aman, P., Westerlund, E., Andersson, R., Pettersson, D. 1995. Total dietary fiber determined as neutral sugar residues, uronic acid residues, and Klason lignin (the Uppsala method): collaborative study. Journal of AOAC International, 78 (4): 1030 — 1044.
Google Scholar

Tiwari, U., Cummins, E. 2011. Meta-analysis of the effect of β-glucan intake on blood cholesterol and glucose levels. Nutrition, 27(10): 1008 — 1016.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
11/30/2019

Cited By / Share

Gołębiewski , D. . (2019) „Potencjał odżywczy i bioaktywny odmian owsa zwyczajnego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (287), s. 57–58. doi: 10.37317/biul-2019-0113.

Autorzy

Damian Gołębiewski  
d.golebiewski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0002-6692-5167

Autorzy

Danuta Boros 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0003-3033-6333

Autorzy

Kinga Gołębiewska 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0001-7816-4636

Autorzy

Anna Fraś  

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0003-2289-5960

Statystyki

Abstract views: 221
PDF downloads: 172


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >> 

Podobne artykuły

1 2 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.