Poprawa wartości pokarmowej ziarna pszenicy jarej poprzez siewy mieszanin odmianowych

Danuta Boros

d.boros@ihar.edu.pl
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, IHAR-PIB, 05-870 Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-3033-6333

Magdalena Wiśniewska


Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, IHAR-PIB, 05-870 Radzików (Poland)
http://orcid.org/0000-0002-8048-9365

Marlena Gzowska


Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, IHAR-PIB, 05-870 Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-1789-689X

Józef Zych


Centralny Ośrodek Badania Roślin Uprawnych, 63-022 Słupia Wielka (Poland)

Edward Gacek


Centralny Ośrodek Badania Roślin Uprawnych, 63-022 Słupia Wielka (Poland)

Abstrakt

Praca miała na celu określenie zawartości substancji odżywczych i bioaktywnych w ziarnie mieszanin odmianowych, dwu i trójskładnikowych, pszenicy jarej w porównaniu do ziarna odmian wchodzących w skład tych mieszanin z siewu czystego oraz wykazanie czy ten sposób produkcji ziarna umożliwia, oprócz lepszego plonowania, także poprawę jego wartości pokarmowej. Materiał badawczy stanowiło ziarno 14 odmian oraz 60 mieszanek, w tym 10 dwuskładnikowych, z lat zbioru 2014, 2016 i 2018. Oznaczono zawartość białka, lipidów, składników mineralnych i skrobi, składających się na substancje odżywcze, a także błonnika pokarmowego, jego podstawowych składników oraz związków fenolowych, włączając alkilorezorcynole jako substancje bioaktywne w ziarnie zbóż. Wyniki badań wykazały, że poprawa wartości użytkowej ziarna jest możliwa poprzez uprawę mieszanek odmianowych pszenicy jarej. Czynnik genetyczny miał istotny wpływ na zawartość substancji odżywczych oraz kompleksu błonnika pokarmowego w ziarnie mieszanin odmianowych pszenicy jarej. Identyfikacja odpowiednich odmian do siewów mieszanych jest niezbędna do poprawy wartości użytkowej ziarna pszenicy jarej.

Instytucje finansujące

Badania wykonano w ramach zadania 2.10, Programu Wieloletniego IHAR-PIB na lata 2015‒2020, sfinansowane przez MRiRW.

Słowa kluczowe:

składniki odżywcze, składniki bioaktywne, mieszaniny trójskładniowe, mieszaniny dwuskładnikowe, komponenty mieszanin

AACC. (2011). Approved Methods of Analysis, 11th Ed. Cereals & Grains Association, St. Paul, MN, U.S.A.
Google Scholar

Achremowicz, B., Berski, W., Gambus, H. (2010) Wykorzystanie metody SRC (Solvent Retention Capacity) do oceny jakości technologicznej mąk pszennych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 6 (73), 34‒45.
Google Scholar

Bach Knudsen, K. E. (2014). Fiber and nonstarch polysaccharide content and variation in common crops used in broiler diets. Poultry Sci. 93, 2380‒2393.
Google Scholar

Biel, W., Maciorowski, R. (2012). Ocena wartości odżywczej ziarna wybranych odmian pszenicy. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2 (81), 45‒55.
Google Scholar

Boros, D., Gołębiewski, D., Myszka, K. (2014). Wstępne badania ziarna wybranych rodów hodowlanych pszenicy jako surowca do słodowania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3 (94), 151‒164.
Google Scholar

Boros, D., Fraś, A., Gołębiewska, K., Gołębiewski, D., Paczkowska, O., Wiśniewska, M. (2015). Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne ziarna odmian zbóż i nasion rzepaku zalecanych do uprawy w Polsce. Monografie i Rozprawy Naukowe IHAR-PIB. 49, 1‒119.
Google Scholar

Cacak-Pietrzak, G., Ceglińska, A., Jończyk, K. (2014). Wartość wypiekowa mąki z ziarna odmian pszenicy uprawianych w ekologicznym systemie produkcji. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 576, 23‒32
Google Scholar

Cheema, N. M., Chowdhry, M. A., Gliddon, C. J. (1988). Varietal blends and their performance in spring wheat. Pakistan J. Agric. Res. 9, 141‒146.
Google Scholar

Choct, M., Annison, G. (1992). The inhibition of nutrient digestion by wheat pentosans. Brit. J. Nutr. 67, 123‒132.
Google Scholar

COBORU. Wyniki doświadczeń odmianowych. Pszenica zwyczajna jara (dobór komponentów do mieszanek), 2014, 2015; 2016; 2018.
Google Scholar

COBORU. (2020). Lista opisowa odmian roślin rolniczych. Zbożowe.
Google Scholar

Cygankiewicz, A. (1997). Skuteczność wstępnej oceny ziarna rodów i odmian wzorcowych pszenicy w oparciu o wartości liczbowe sedymentacji i procentową zawartość białka w porównaniu do wskaźników pełnej oceny. Biul. IHAR. 204, 237‒243.
Google Scholar

Dai, J., Wiersma, J. J., Holen, D. L. (2012). Performance of hard red spring wheat cultivar mixtures. Agron. J. 104 (1), 17‒21.
Google Scholar

Englyst, H. N., Cummings, J. H. (1984). Simplified method for the measurement of total non-starch polysaccharides by gas-liquid chromatography of constituent sugars as alditol acetates. Analyst. 109, 937‒942.
Google Scholar

Finckh, M. R., Gacek, E. S., Goyeau, H., Lannou, C., Merz, U., Mundt, C. C., Munk, L., Nadziak, J., Newton, A. C., Vallavieille-Pope, C., Wolfe, M. S. (2000). Cereal variety and species mixtures in practice, with emphasis on disease resistance. Agronomie, EDP Sci. 20, 813‒837.
Google Scholar

Gacek, E., Czembor, H. J., Nadziak, J. (1996). Wpływ zróżnicowania genetycznego w mieszaninach i mieszankach zbożowych na rozwój chorób i plonowanie. Biul. IHAR. 200, 203‒209.
Google Scholar

Gajda, A., Kulawinek, M., Kozubek, A. (2008). An improved colorimetric method for the determination of alkylresorcinols in cereals and whole-grain cereal products. J. Food Compos. Anal. 21, 428‒434.
Google Scholar

Hoseney, R. C. (1994). Principle of cereal science and technology. American Association of Cereal Chemists, Inc. St. Paul, MN.
Google Scholar

Jones, J. M. (2010). Dietary fibre’s co-passengers: is it the fibre or the co-passengers? In: J.W. van der Kamp, J.M. Jones, B.V. Mccleary, D.L Topping (eds.), Dietary fibre: new frontiers for food and health (pp. 365‒378). Wageningen Academic Publishers.
Google Scholar

Jost, M., Samobor, V., Drobac, L. (2015). The role of wheat cultivars blend on grain yield and baking quality. Am. J. Agric. Sci. 2 (5), 203‒207.
Google Scholar

Kiᴂr, L. P., Skovgaard, I. M., Østergård, H. (2009). Grain yield increase in cereal variety mixtures: A meta-analysis of field trials. Field Crops Res. 114, 361‒373.
Google Scholar

Lee, K. M., Shroyer, J. P., Herrman, T. J., Lingenfelser, J. (2006). Blending hard white wheat to improve grain yield and end-use performance. Crop Sci. 46, 1124‒1129.
Google Scholar

Leszczyńska, D. (2010). Stan i uwarunkowania uprawy mieszanek zbożowych w Polsce. J. Res. Appl. Agric. Eng. 55, 7‒11.
Google Scholar

Munck, L. (1987) Breeding for quality in barley – Experiences and perspectives. In: Barley genetics V. S. Yasuda and T.Konishi eds. Maruzen Co. Ltd. Okayama, Japan 753‒762.
Google Scholar

Nadziak, J., Tratwal, A. (2012). Określenie przydatności odmian do uprawy w zasiewach mieszanych pszenicy ozimej. Biul. IHAR. 264, 49‒54.
Google Scholar

Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2019. (2020). Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
Google Scholar

Rothkaehl, J. (2015). Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów 2014 roku w Polsce. Przegl. Piekarski i Cukierniczy, 5, 10‒14.
Google Scholar

Shewry, P. R.. Saulnier, L., Fuillon, F., Gebruers, K., Courtin, C., Delcour, J., Toole, G., Boros, D., Salse, J., Ravel, C., Mills, E. N. C., Ward, J. L., Charmet, G. (2010). Improving the benefits of wheat as a source of dietary fibre. In: J.W. van der Kamp, J. M. Jones, B. V. Mccleary, D. L Topping (eds.), Dietary fibre: new frontiers for food and health (pp. 65‒78). Wageningen Academic Publishers.
Google Scholar

Singleton, V. L., Rossi, J. A. (1965) Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Am. J. Enol.Vitic. 16: I44-I58.
Google Scholar

Stępniewska, S., Słowik, E. (2016). Ocena wartości technologicznej wybranych odmian pszenicy ozimej i jarej. Acta Agrophysica. 23 (2), 275‒286.
Google Scholar

Theander, O., Westerlund, E. A., (1986). Studies on dietary fiber. 3. Improved procedures for analysis of dietary fiber. J. Agric. Food Chem. 34 (2), 330‒336.
Google Scholar

Tłuścik, F., Kozubek, A., Mejbaum-Katzenellebogen, W. (1981). Alkylresorcinols in rye (Secale cereale L.) grains. VI. Colorimetric micromethod for the determination of alkylresorcinols with the use of diazonium salt, Fast Blue B. Acta Soc. Bot. Polon. 50, 645‒651.
Google Scholar

Vera, C. L., Fox, S. L., DePauw, R. M., Smith, M. A. H., Wise, I. L., Clarke, F. R., Procunier, J. D., Lukow, O. M. (2013). Relative performance of resistant wheat varietal blends and susceptible wheat cultivars exposed to wheat midge, Sitodiplosis mosellana (Géhin). Can. J. Plant Sci. 93, 59‒66.
Google Scholar

Vitaglione, P., Fogliano, V. (2010). Cereal fibres, antioxidant activity and health. In: J.W. van der Kamp, J.M. Jones, B.V. Mccleary, D.L Topping (eds.), Dietary fibre: new frontiers for food and health (pp. 379‒393). Wageningen Academic Publishers.
Google Scholar

Żmijewski, M. (2004). Wartość technologiczna ziarna odmian pszenicy jarej uprawianej w siewie czystym i mieszanym oraz przy stosowaniu fungicydów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 1 (3), 74‒83.
Google Scholar


Opublikowane
10/28/2020

Cited By / Share

Boros, D. . (2020) „Poprawa wartości pokarmowej ziarna pszenicy jarej poprzez siewy mieszanin odmianowych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (289), s. 37–49. doi: 10.37317/biul-2020-0020.

Autorzy

Danuta Boros 
d.boros@ihar.edu.pl
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, IHAR-PIB, 05-870 Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0003-3033-6333

Autorzy

Magdalena Wiśniewska 

Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, IHAR-PIB, 05-870 Radzików Poland
http://orcid.org/0000-0002-8048-9365

Autorzy

Marlena Gzowska 

Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, IHAR-PIB, 05-870 Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0002-1789-689X

Autorzy

Józef Zych 

Centralny Ośrodek Badania Roślin Uprawnych, 63-022 Słupia Wielka Poland

Autorzy

Edward Gacek 

Centralny Ośrodek Badania Roślin Uprawnych, 63-022 Słupia Wielka Poland

Statystyki

Abstract views: 221
PDF downloads: 226 PDF downloads: 8


Licencja

Prawa autorskie (c) 2020 Danuta Boros, Magdalena Wiśniewska, Marlena Gzowska, Józef Zych, Edward Gacek

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

1 2 3 4 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.