Ocena przydatności słomy z wybranych gatunków i odmian zbóż i traw do produkcji słomek do napojów

Grzegorz Żurek

g.zurek@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, 05 – 870 Błonie (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-2359-2232

Danuta Martyniak


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, 05 – 870 Błonie (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-8227-8329

Monika Żurek


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, 05 – 870 Błonie (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-4597-7734

Abstrakt

Badano ocenę przydatności słomy różnych odmian zbóż i traw do produkcji słomek do napojów. Przeprowadzono badania na łącznie 19 różnych genotypach, z których 12 to gatunki zbóż, a 4 to trawy wieloletnie. Przeprowadzono pomiary długości pędu, liczby międzywęźli oraz wymiarów międzywęźli (długość i średnica) dla każdego z badanych genotypów. Aby wyodrębnić najbardziej przydatne odmiany do produkcji słomek, przyjęto dwa kryteria dotyczące wymiarów surowca: minimalna długość słomki (co najmniej 20 cm) oraz minimalna średnica słomki (4 mm). Parametry te odpowiadają normom dla słomek z polipropylenu. Analizy statystyczne wykazały istotne zróżnicowanie między badanymi odmianami pod względem tych parametrów. Niektóre badane odmiany zbóż i traw nie spełniały wymagań dotyczących długości i średnicy słomki. Z kolei, znaleziono kilka odmian zbóż i traw, które były szczególnie przydatne do produkcji słomek. Odmiany zbóż takie jak np. owies ozimy RADZIO, pszenica ozima: DAŃKOWSKA GRANIATKA oraz NADWIŚLANKA czy odmiana prosa rózgowatego MARDAN charakteryzowały się wysokim udziałem międzywęźli spełniających wymagania jakościowe. Średnica międzywęźla była kluczowym czynnikiem wpływającym na przydatność słomy do wytwarzania słomek do napojów.

Instytucje finansujące

Działanie Współpraca

Słowa kluczowe:

zboża, trawy, międzywęźla, alternatywa dla plastiku

Chia, R.W., Lee J.-L., Lee M., Lee G. – S., Jeong C.- D. 2023. Role of microplastic pollution in climate change. Science of the Total Environment, 887; 164112, https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.164112
Google Scholar

Dziennik Ustaw, 2023, poz. 877. Ustawa z dnia 14 kwietnia 2023 r. o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej oraz niektórych innych ustaw.
Google Scholar

European Comission, 2018. Directive of the European Parliament and of the Council on the reduction of the impact of certain plastic products on the environment. EUR-Lex - 52018PC0340 – EN, 28.5.2018, Brussels, Belgium.
Google Scholar

Gradziuk P. 2015. Gospodarcze znaczenie i możliwości wykorzystania słomy na cele energetyczne w Polsce. Monografie i Rozprawy Naukowe IUNG-PIB Puławy, 45
Google Scholar

Hall A.J., Sposaro M.M., and Chimenti C.A., 2010. Stem lodging in sunflower: variations in stem failure moment of force and structure across crop population densities and post-anthesis developmental stages in two genotypes of contrasting susceptibility to lodging. Field Crops Res., 116(1-2), 46-51. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2009.11.008
Google Scholar

Harrabin R. 2022. Plastic crisis needs binding treaty, report says. BBC News, https://www.bbc.com/news/science-environment-60026748
Google Scholar

ISO 18188:2016. Specification of polypropylene drinking straws. https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:18188:ed-1:v1:en
Google Scholar

Jadaun J., S., Bansal S., Sonthalia A., Rai K., Singh S. P. 2022. Biodegradation of plastics for sustainable environment. Bioresource Technology, 347, 126697, https://doi.org/10.1016/j.biortech.2022.126697
Google Scholar

Jansson A., Andersson K., Stelick A., Dando R. 2020. An evaluation of alternative biodegradable and reusable drinking straws as alternatives to single-use plastic. Journal of Food Sciences, 86: 3219 – 3227, https://doi.org/10.1111/1750-3841.15783
Google Scholar

Karcz H., Kantorek M., Grabowicz M., Wierzbicki K. 2013. Możliwość wykorzystania słomy jako źródła paliwowego w kotłach energetycznych. Piece Przemysłowe i kotły XI-XII, 8-15
Google Scholar

Madej A. 2017. Bilans słomy w Polsce w latach 2010-2014 oraz prognoza do 2030 r. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, tom XVIII, zeszyt 1, s.163-168
Google Scholar

Shah A. A., Hasan F., Hameed A., Ahmed S. 2008. Biological degradation of plastics: A comprehensive review. Biotechnology Advances, 26 (3): 246 – 265, https://doi.org/10.1016/j.biotechadv.2007.12.005
Google Scholar

Sharma S., Sharma V., Chatterjee S. 2023. Contribution of plastic and microplastic to global climate change and their conjoining impacts on the environment - A review. Science of the Total Environment, 875, 16267, https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.162627
Google Scholar

StatSoft, Inc. 2014. STATISTICA (data analysis software system), version 12, www.statsoft.com
Google Scholar

Wagner T. P., Toews P. 2018. Assessing the use of default choice modification to reduce consumption of plastic straws. Detritus, 40; 113 – 121. https://doi.org/10.31025/2611-4135/2018.13734
Google Scholar

Wójtowicz T., Grabowska – Joachimiak A., Zieliński A. 2019. Analysis of morpho-anatomical stem properties determining its mechanical strength in selected rye cultivars. Int. Agrophysics, 34: 123 – 131. https://doi.org/10.31545/intagr/115096
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
11/08/2023

Cited By / Share

Żurek, G., Martyniak, D. i Żurek, M. (2023) „Ocena przydatności słomy z wybranych gatunków i odmian zbóż i traw do produkcji słomek do napojów”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (300), s. 17–22. doi: 10.37317/biul-2023-0008.

Autorzy

Grzegorz Żurek 
g.zurek@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, 05 – 870 Błonie Poland
https://orcid.org/0000-0003-2359-2232

Autorzy

Danuta Martyniak 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, 05 – 870 Błonie Poland
https://orcid.org/0000-0001-8227-8329

Autorzy

Monika Żurek 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, 05 – 870 Błonie Poland
https://orcid.org/0000-0002-4597-7734

Statystyki

Abstract views: 202
PDF downloads: 158


Licencja

Prawa autorskie (c) 2023 Grzegorz Żurek, Danuta Martyniak, Monika Żurek

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >>