Wykorzystanie właściwości allelopatycznych sorga (Sorghum bicolor) w ograniczaniu zachwaszczenia zbóż

Monika Żurek

m.zurek@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Zakład Genetyki i Hodowli Roślin, Pracownia Kukurydzy i Pszenżyta (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-4597-7734

Piotr Ochodzki


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Zakład Fitopatologii, Pracownia Chorób Zbóż (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-3228-0783

Roman Warzecha


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Zakład Genetyki i Hodowli Roślin, Pracownia Kukurydzy i Pszenżyta (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-1210-7089

Abstrakt

Ograniczanie konkurencyjności chwastów metodami mechanicznymi (pielniki, pielenie ręczne) jest procesem czaso- oraz kosztochłonnym. Allelopatia odnosi się głównie do substancji chemicznych wydzielanych do podłoża, które wpływają na wzrost innych organizmów w bezpośrednim otoczeniu. Jedną z roślin o najsilniejszym potencjale allelopatycznym jest, należące do rodziny wiechlinowatych, sorgo. Celem przeprowadzonych badań było określenie potencjału allelopatycznego wybranych form (odmian) sorga oraz przydatności wyciągu wodnego z sorga (Sorghum bicolor) jako bioherbicydu w ograniczeniu zachwaszczenia w uprawie ekologicznej zbóż (kukurydzy, pszenicy, pszenżyta), w naszych warunkach klimatycznych.


Słowa kluczowe:

allelopatia, sorgo, sorgoleon, sorgaab, rolnictwo ekologiczne

Alsaadawi I. S., Dayan F. E 2009. Potentials and prospects of sorghum allelopathy in agroecosystems. Allelopathy Journal 24 (2): 255 — 270.
Google Scholar

Cheema Z. A., Sadiq H. M. I, Khaliq A. 2000. Efficacy of Sorgaab (Sorghum water extracts) as a natural weed inhibitor in wheat. International Journal of Agriculture and Biology 1560-8530/2000/02-1-2-144-146.
Google Scholar


Google Scholar

Dayan F. E., Rimando A. M., Pan Z., Baerson S. R., Gimsing A. L., Duke S. O. 2010 Sorgoleone. Phytochemistry 71: 1032 — 1039.
Google Scholar

Prażak R. 2015 Uprawa sorga cukrowego w Polsce. Wieś Jutra, 2: 46 — 47.
Google Scholar

Uddin M. R., Park K. W., Kim Y. K., Park S. U., Pyon J. Y. 2010. Enhancing sorgoleone levels in grain sorghum root exudates. J. Chem. Ecol. 36: 914 — 922.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
11/30/2019

Cited By / Share

Żurek, M., Ochodzki, P. . i Warzecha, R. . (2019) „Wykorzystanie właściwości allelopatycznych sorga (Sorghum bicolor) w ograniczaniu zachwaszczenia zbóż”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (287), s. 37–39. doi: 10.37317/biul-2019-0106.

Autorzy

Monika Żurek 
m.zurek@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Zakład Genetyki i Hodowli Roślin, Pracownia Kukurydzy i Pszenżyta Poland
https://orcid.org/0000-0002-4597-7734

Autorzy

Piotr Ochodzki 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Zakład Fitopatologii, Pracownia Chorób Zbóż Poland
https://orcid.org/0000-0003-3228-0783

Autorzy

Roman Warzecha 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Zakład Genetyki i Hodowli Roślin, Pracownia Kukurydzy i Pszenżyta Poland
https://orcid.org/0000-0002-1210-7089

Statystyki

Abstract views: 704
PDF downloads: 375


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >> 

Podobne artykuły

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.