Gatunki Fusarium oraz toksyny fuzaryjne w ziarnie jęczmienia w Polsce w 2009 i 2010r. Komunikat

Tomasz Góral

t.goral@ihar.edu.pl
Department of Plant Pathology, Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-9130-6109

Piotr Ochodzki


Department of Plant Pathology, Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-3228-0783

Linda Kærgaard Nielsen


Sejet Plant Breeding, Nørremarksvej 67, 8700 Horsens (Denmark)
https://orcid.org/0000-0002-0976-9276

Dorota Walentyn-Góral


Department of Plant Pathology, Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland (Poland)

Abstrakt

Próby ziarna jęczmienia jarego ze zbiorów w 2009 i 2010r. zostały przeanalizowane pod kątem zawartości DNA gatunków Fusarium i toksyn fuzaryjnych (trichotecenów B). Próbki pochodziły z różnych pól z Radzikowa, w środkowej Polsce. Jakościowe i ilościowe oznaczanie gatunków Fusarium w ziarnie przeprowadzono techniką real-time PCR. Toksyny fuzaryjne w ziarnie analizowano metodą chromatografii gazowej. W ziarnie jęczmienia wykryto siedem gatunków Fusarium. Dominujące gatunki to F. avenaceum, F. graminearum i F. poae. Wykryto również występowanie F. culmorum, F. langsethiae, F. sporotrichioides i F. tricinctum. Stężenie trichotecenów B (deoksyniwalenolu, niwalenolu) w ziarnie było niskie. Najwyższy współczynnik korelacji deoksyniwalenol vs. DNA Fusarium stwierdzono dla F. graminearum. Jeśli chodzi o niwalenol, najwyższy był współczynnik korelacji z DNA F. poae.

 


Słowa kluczowe:

DNA, Fusarium, jęczmień, real-time PCR, trichoteceny

Bottalico, A. 1998. Fusarium diseases of cereals: Species complex and related mycotoxin profiles, in Europe. J. Plant Pathol. 80: 85–103.
Google Scholar

Bottalico, A., Perrone, G. 2002. Toxigenic Fusarium species and mycotoxins associated with head blight in small-grain cereals in Europe. Eur. J. Plant Pathol. 108: 611–624.
Google Scholar

Czaban, J., Wróblewska, B., Sułek, A., Mikos, M., Boguszewska, E., Podolska, G., Nieróbca, A. 2015. Colonisation of winter wheat grain by Fusarium spp. and mycotoxin content as dependent on a wheat variety, crop rotation, a crop management system and weather conditions. Food Addit. Contam. Part A. Chem. Anal. Control. Expo. Risk Assess. 32: 799–807.
Google Scholar

Edwards, S. G. 2009. Fusarium mycotoxin content of UK organic and conventional barley. Food. Addit. Contam. - Part A Chem. Anal. Control. Expo. Risk Assess. 26: 1185–1190
Google Scholar

Edwards, S. G., Imathiu, S. M., Ray, R. V., Back, M., Hare, M. C. 2012. Molecular studies to identify the Fusarium species responsible for HT-2 and T-2 mycotoxins in UK oats. Int. J. Food Microbiol. 156: 168–175.
Google Scholar

van der Fels-Klerx, H. J., de Rijk, T. C., Booij, C. J. H., Goedhart, P. W., Boers, E. A. M., Zhao, C., Waalwijk, C., Mol, H. G. J., van der Lee, T. A. J. 2012. Occurrence of Fusarium head blight species and Fusarium mycotoxins in winter wheat in the
Google Scholar

Netherlands in 2009. Food Addit. Contam. – Part A Chem. Anal. Control. Expo. Risk Assess. 29: 1716–1726.
Google Scholar

Góral, T., Ochodzki, P., Nielsen, L. K., Walentyn-Góral, D. 2019. Fusarium species and Fusarium mycotoxins in grain of wheat in Poland in 2009 and 2010. Preprints. 2019090108.
Google Scholar

Hajslova, J., Lancova, K., Sehnalova, M., Krplova, A., Zachariasova, M., Moravcova, H., Nedelnik, J., Markova, J., Ehrenbergerova, J. 2007. Occurrence of trichothecene mycotoxins in cereals harvested in the Czech Republic. Czech. J. Food. Sci. 25: 339–350.
Google Scholar

Havlova, P., Lancova, K., Vanova, M., Havel, J., Hajslova J. 2006. The effect of fungicidal treatment on selected quality parameters of barley and malt. J. Agric. Food. Chem. 54: 1353–1360.
Google Scholar

Jestoi, M. N., Paavanen-Huhtala, S., Parikka, P., Yli-Mattila, T. 2008. In vitro and in vivo mycotoxin production of Fusarium species isolated from Finnish grains. Arch. Phytopathol. Plant Prot. 41: 545–558.
Google Scholar

Langevin, F., Eudes, F., and Comeau, A. 2004. Effect of trichothecenes produced by Fusarium graminearum during Fusarium head blight development in six cereal species. Eur. J. Plant Pathol. 110: 735–746.
Google Scholar

Łacicowa, B., Kiecana, I. 1991. Fusariosis of spring barley cultivated in Lublin region. Mycotox. Res. 7(Suppl 2): 128.
Google Scholar

Łukanowski, A., Lenc, L., Sadowski, C. 2008. First report on the occurrence of Fusarium langsethiae isolated from wheat kernels in Poland. Plant Dis. 92: 488–488.
Google Scholar

Łukanowski, A., Sadowski, C. 2008. Fusarium langsethiae on kernels of winter wheat in Poland — Occurrence and mycotoxigenic abilities. Cereal Res. Commun. 36: 453–457.
Google Scholar

Malachova, A., Cerkal, R., Ehrenbergerova, J., Dzuman, Z., Vaculova, K., and Hajslova, J. 2010. Fusarium mycotoxins in various barley cultivars and their transfer into malt. J. Sci. Food Agric. 90: 2495–2505.
Google Scholar

Nicolaisen, M., Suproniene, S., Nielsen, L. K., Lazzaro, I., Spliid, N. H., Justesen, A. F. 2009. Real-time PCR for quantification of eleven individual Fusarium species in cereals. J. Microbiol. Methods. 76: 234–240.
Google Scholar

Nielsen, L. K., Cook, D. J., Edwards, S. G., Ray, R. V. 2014. The prevalence and impact of Fusarium head blight pathogens and mycotoxins on malting barley quality in UK. Int. J. Food Microbiol. 179: 38–49.
Google Scholar

Nielsen, L. K., Jensen, J. D., Nielsen, G. C., Jensen, J. E., Spliid, N. H., Thomsen, I. K., Justesen, A. F., Collinge, D. B., Jørgensen, L. N. 2011. Fusarium head blight of cereals in Denmark: species complex and related mycotoxins. Phytopathology 101: 960–969.
Google Scholar

Parry, D. W., Jenkinson, P., McLeod, L. 1995. Fusarium ear blight (scab) in small grain cereals—a review. Plant Pathol. 44: 207–238.
Google Scholar

Perkowski, J., Kiecana, I. & Kaczmarek, Z. 2003. Natural occurrence and distribution of Fusarium toxins in contaminated barley cultivars. European J. Plant Pathol. 109: 331–33
Google Scholar

Salas, B., Steffenson, B. J., Casper, H. H., Tacke, B., Prom, L. K., Fetch, T. G., Schwarz, P. B. 1999. Fusarium species pathogenic to barley and their associated mycotoxins. Plant Dis. 83: 667–674.
Google Scholar

Sarlin, T., Vilpola, A., Kotaviita, E., Olkku, J., Haikara, A. 2007. Fungal hydrophobins in the barley-to-beer chain. J. Inst. Brew. 113: 147–153
Google Scholar

Somma, S., Alvarez, C., Ricci, V., Ferracane, L., Ritieni, A., Logrieco, A., Moretti, A. 2010. Trichothecene and beauvericin mycotoxin production and genetic variability in Fusarium poae isolated from wheat kernels from northern Italy. Food Addit. Contam. - Part A Chem. Anal. Control. Expo. Risk Assess. 27: 729–737.
Google Scholar

Stenglein, S. A. 2009. Fusarium poae: A pathogen that needs more attention. J. Plant Pathol. 91: 25–36.
Google Scholar

Stępień, Ł., Chełkowski, J. 2010. Fusarium head blight of wheat: pathogenic species and their mycotoxins. World Mycotoxin J. 3: 107–119.
Google Scholar

Tomczak, M., Wiśniewska, H., Stȩpień, Ł., Kostecki, M., Chełkowski, J., Goliński, P. 2002. Deoxynivalenol, nivalenol and moniliformin in wheat samples with head blight (scab) symptoms in Poland (1998-2000). Eur. J. Plant Pathol. 108: 625–630.
Google Scholar

Vogelgsang, S., Sulyok, M., Hecker, A., Jenny, E., Krska, R., Schuhmacher, R., Forrer, H. R. 2008. Toxigenicity and pathogenicity of Fusarium poae and Fusarium avenaceum on wheat. Eur. J. Plant Pathol. 122: 265–276.
Google Scholar

Yli-Mattila, T., Paavanen-Huhtala, S., Jestoi, M., Parikka, P., Hietaniemi, V., Gagkaeva, T., Sarlin, T., Haikara, A., Laaksonen, S., Rizzo, A. 2008. Real-time PCR detection and quantification of Fusarium poae, F. graminearum, F. sporotrichioides and F. langsethiae in cereal grains in Finland and Russia. Arch. Phytopathol. Plant Prot. 41: 243–260.
Google Scholar


Opublikowane
02/12/2020

Cited By / Share

Góral, T. (2020) „Gatunki Fusarium oraz toksyny fuzaryjne w ziarnie jęczmienia w Polsce w 2009 i 2010r. Komunikat”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (288), s. 41–46. doi: 10.37317/biul-2020-0004.

Autorzy

Tomasz Góral 
t.goral@ihar.edu.pl
Department of Plant Pathology, Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland Poland
https://orcid.org/0000-0001-9130-6109

Autorzy

Piotr Ochodzki 

Department of Plant Pathology, Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland Poland
https://orcid.org/0000-0003-3228-0783

Autorzy

Linda Kærgaard Nielsen 

Sejet Plant Breeding, Nørremarksvej 67, 8700 Horsens Denmark
https://orcid.org/0000-0002-0976-9276

Autorzy

Dorota Walentyn-Góral 

Department of Plant Pathology, Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland Poland

Statystyki

Abstract views: 388
PDF downloads: 254


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 > >>