Nowe dopuszczalne limity zawartości toksyn fuzaryjnych (deoksyniwalenol, toksyny T-2/HT-2) w ziarnie zbóż i produktach zbożowych

Tomasz Góral

t.goral@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Biologii Stosowanej, Radzików, 05-870 Błonie (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-9130-6109

Abstrakt

W komunikacie przedstawiono najnowsze dane dotyczące dopuszczalnych zawartości toksyn fuzaryjnych w ziarnie zbóż i kukurydzy oraz w zbożowych i kukurydzianych produktach spożywczych. Komunikat stanowi suplement do publikacji na temat fuzariozy kłosów pszenicy (Góral, 2023)

 



Dellafiora, L., Dall’Asta, C., 2016. Masked mycotoxins: An emerging issue that makes renegotiable what is ordinary. Food Chem. 213, 534–535. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.06.112 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.06.112
Google Scholar

Edwards, S.G., 2009. Fusarium mycotoxin content of UK organic and conventional oats. Food Addit. Contam. - Part A Chem. Anal. Control. Expo. Risk Assess. 26, 1063–1069. https://doi.org/10.1080/02652030902919418 DOI: https://doi.org/10.1080/02652030902788953
Google Scholar

Góral, T., 2023. Fuzarioza kłosów pszenicy. Część 1. Opis choroby i charakterystyka patogenów. Biul. Inst. Hod. i Aklim. Roślin 300, 33–45. https://doi.org/10.37317/biul-2023-0010 DOI: https://doi.org/10.37317/biul-2023-0010
Google Scholar

Meneely, J., Greer, B., Kolawole, O., Elliott, C., 2023. T-2 and HT-2 toxins: toxicity, occurrence and analysis: a review. Toxins 15(8), 481. https://doi.org/10.3390/toxins15080481 DOI: https://doi.org/10.3390/toxins15080481
Google Scholar

Komisja UE. 2024 a. Rozporządzenie Komisji UE 2024/1022 z dnia 8 kwietnia 2024 r. zmieniające rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów deoksyniwalenolu w żywności. 2024. Dziennik Urzędowy L 1022. http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1022/oj
Google Scholar

Komisja UE. 2024 b. Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/1038 z dnia 9 kwietnia 2024 r. zmieniające rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów toksyn T-2 i HT-2 w żywności. 2024. Dziennik Urzędowy L 1038. http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1038/oj
Google Scholar

Komisja UE. 2013. Zalecenie Komisji (UE) 2013/165 z dnia 27 marca 2013 r. w sprawie obecności toksyn T-2 i HT-2 w zbożach i produktach zbożowych. 2024. Dziennik Urzędowy L 91. http://data.europa.eu/eli/reco/2013/165/oj
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
10/31/2024

Cited By / Share

Góral, T. (2024) „Nowe dopuszczalne limity zawartości toksyn fuzaryjnych (deoksyniwalenol, toksyny T-2/HT-2) w ziarnie zbóż i produktach zbożowych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (302), s. 45–47. doi: 10.37317/biul-2024-0008.

Autorzy

Tomasz Góral 
t.goral@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Biologii Stosowanej, Radzików, 05-870 Błonie Poland
https://orcid.org/0000-0001-9130-6109

Statystyki

Abstract views: 170
PDF downloads: 12


Licencja

Prawa autorskie (c) 2024 Tomasz Góral

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >>