An attempt at elaboration of a synthetic method for evaluation

Jacek Chotkowski

j.chotkowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie (Poland)

Tomasz Pilecki


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie (Poland)

Abstract

An attempt to create the system of estimation of potato varieties is presented. It can be used in the process of selection of varieties for cultivation. The suggested synthetic index of valorization of table potato varieties includes 20 factors divided into 3 groups: morphology, cooking quality of tubers, technological factors that make the production easier. The most important for a purchaser (consumer) will be the quality, due to the growing competitiveness on the market. The created ranking indicates that table potato varieties cultivated in Poland are comparative to foreign varieties, as far as the estimated factors are concerned.


Keywords:

selection for cultivation, quality, variety, potato

Charakterystyka zarejestrowanych odmian ziemniaka. 2004. Pr zbior. pod red. A. Głuskiej i K. Zgórskiej. Wyd. VIII, IHAR Jadwisin: 1 — 32.
Google Scholar

Chotkowski J. 2003. Rynkowe uwarunkowania nasiennictwa ziemniaka. Post. Nauk Rol., 1: 67 — 79.
Google Scholar

Chotkowski J., Wróbel S. 2001. Dobór odmian w nasiennictwie i produkcji ziemniaka w wybranych regionach Polski. Biuletyn IHAR, 220: 207 — 214.
Google Scholar

Chotkowski J., Turska E., Borys J. 2002. Kryteria doboru i charakterystyka skrobiowych odmian ziemniaka W: Ekonomika i technologia produkcji ziemniaków skrobiowych. Pr. zbior. pod red. J. Chotkowskiego. Wieś Jutra, Warszawa: 74 — 84.
Google Scholar

Gacek E. 2003. Zasady wpisu odmian roślin uprawnych do krajowego rejestru i wspólnotowych katalogów w aspekcie akcesji Polski do UE. Hod. Rośl. i Nasien. 3: 6 — 9.
Google Scholar

Heijman W., Krzyżanowska Z., Gędek Z., Kowalski Z. 1997. Ekonomika rolnictwa. Zarys teorii. Fundacja “Rozwój SGGW”, Warszawa.
Google Scholar

Kamasa J. 2004. Ziemniak W: Lista opisowa odmian. Rośliny rolnicze, Cz. II Okopowe, Strączkowe. COBORU Słupia Wielka: 21 — 42.
Google Scholar

Kotler P. 1994. Marketing. Analiza, planowanie, wdrazanie i kontrola. Gebethner i S-ka, Warszawa.
Google Scholar

Nowacki W. 2004. Koncepcja systemu rekomendacji odmian ziemniaka jadalnego w oparciu o ich wartość użytkową i agrotechniczną W: Jakość towarowych surowców roślinnych wyzwaniem dla nauki i praktyki rolniczej. VIII Konf. Nauk IUNG, 31.05-01.06.2004, IUNG, Puławy: 67 — 68.
Google Scholar

Nowacki W., Głuska A., Gruczek T., Lis B., Lutomirska B., Roztropowicz S., Zarzyńska K. 2000. Uprawa ziemniaka a wartość konsumpcyjna i technologiczna bulw (W:) Ziemniak spożywczy i przemysłowy i jego przetwarzanie. Konf. Nauk. Polanica Zdrój, 08-11.05.2000, AR Wrocław, 23 — 32.
Google Scholar

Podlaski S. 1999. Możliwości konkurowania krajowych i zagranicznych odmian na naszym rynku. Hod. Rośl. i Nasien. 3: 4 — 10.
Google Scholar

Podolska G. 2005. Pszenica ozima (W:) Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych. Pr. zbior. pod red. J. Chotkowskiego. Wieś Jutra, Warszawa: 99 — 115.
Google Scholar

Świeżyński K. M., Domański L. 1997. Porównanie odmian ziemniaka Polski, Niemiec i Holandii pod względem wczesności i jakości bulw. Biul. Inst. Ziemn., 48/II: 37 — 52.
Google Scholar


Published
2005-12-30

Cited by

Chotkowski, J. and Pilecki, T. (2005) “An attempt at elaboration of a synthetic method for evaluation”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (237/238), pp. 99–108. doi: 10.37317/biul-2005-0011.

Authors

Jacek Chotkowski 
j.chotkowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie Poland

Authors

Tomasz Pilecki 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie Poland

Statistics

Abstract views: 6
PDF downloads: 5


License

Copyright (c) 2005 Jacek Chotkowski, Tomasz Pilecki

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.