Wpływ nawożenia azotowego na plon i jakość bulw nowych odmian ziemniaka skrobiowego

Kazimierz Jabłoński

k.jablonski@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie (Poland)

Abstrakt

W latach 2001–2003 w doświadczeniach polowych na glebach średnio zwięzłych określano wpływ nawożenia azotowego na plony i niektóre cechy jakościowe nowych skrobiowych odmian ziemniaka: Neptun, Pasja i Skawa. Najwyższy plon bulw stwierdzono u odmiany Neptun (48,6 t/ha), a istotnie najniższy u odmiany Pasja (44,8 t/ha), natomiast najwyższy plon skrobi u odmiany Skawa (10,0 t/ha), a najniższy u odmiany Pasja (8,9 t/ha). Reakcja badanych odmian skrobiowych na nawożenie azotowe była zróżnicowana. Najwyższy plon skrobi u odmiany Neptun stwierdzono przy nawożeniu 150 kg N/ha, natomiast u odmian Pasja i Skawa przy poziomie nawożenia 100 kg N/ha. W miarę wzrostu dawek nawożenia N do 150 kg N/ha u odmian Neptun i Skawa wzrastała ilość bulw z objawami pustowatości i rdzawej plamistości miąższu. Objawów tych chorób nie stwierdzono u odmiany Pasja niezależnie od poziomu nawożenia N. Odmiana Neptun wykazywała dużą podatność na parcha zwykłego, szczególnie przy wyższym poziomie nawożenia azotem.


Słowa kluczowe:

jakość, nawożenie N, odmiany skrobiowe, plony bulw i skrobi, ziemniak

Baumgärtel G. 1995. Stückstoffendüngen zur Kartoffeln. Kartoffelbau 1/2: 30 — 33.
Google Scholar

Bernat E. 2001. Optymalne nawożenie azotem nowych odmian skrobiowych ziemniaków na glebach średnio zwięzłych. Ziem. Pol. 1: 9 — 13.
Google Scholar

Choroszewski P. 1994. Praktyczne zalecenia ochrony ziemniaka. Inst. Ziemniaka, Bonin.
Google Scholar

Czuba R. 1986. Nawożenie. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Jabłoński K. 1998. Nawożenie ziemniaków. Wydaw. Fundacja “Rozwój SGGW”.
Google Scholar

Jabłoński K. 2002. Agrotechnika i mechanizacja produkcji ziemniaków skrobiowych. Praca zbiorowa. Ekonomika i technologia produkcji ziemniaków skrobiowych. Wydaw. Wieś Jutra: 97 — 111.
Google Scholar

Kaczorek S., Wierzejska-Bujakowska A. 1988. Wymagania nawozowe 32 odmian ziemniaka. Ziemniak 45 — 59.
Google Scholar

Rembeza J. 2002. Czynniki kształtujące opłacalność produkcji ziemniaków skrobiowych. Praca zbiorowa. Ekonomika i technologia produkcji ziemniaków skrobiowych. Wydaw. Wieś Jutra: 54 — 60.
Google Scholar

Trawczyński C. 2001. Wpływ rzutowego i rzędowego nawożenia mocznikiem na wysokość plonu i niektóre cechy jakości bulw. Biul. IHAR 220: 221 — 226.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/30/2005

Cited By / Share

Jabłoński, K. (2005) „Wpływ nawożenia azotowego na plon i jakość bulw nowych odmian ziemniaka skrobiowego ”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (237/238), s. 143–149. doi: 10.37317/biul-2005-0016.

Autorzy

Kazimierz Jabłoński 
k.jablonski@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Poland

Statystyki

Abstract views: 9
PDF downloads: 5


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Kazimierz Jabłoński

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.