Dziedziczenie białek gluteninowych warunkowanych locus na chromosomie 1A u mieszańców F2 pszenicy ozimej

Edward Witkowski

smolice@hrsmolice.pl
Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. (Poland)

Jacek Waga


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Zakład w Krakowie (Poland)

Amelia Bielawska


HRR „Nasiona Kobierzyc” (Poland)

Krystyna Witkowska


Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. (Poland)

Helena Luber


HRR „Nasiona Kobierzyc” (Poland)

Abstrakt

Badano dziedziczenie podjednostek glutenin wielkocząsteczkowych kodowanych chromosomem 1A u mieszańców F2 uzyskanych z kombinacji krzyżowań, w których formy mateczne (odmiany Begra oraz Euris) zawierały niekodujący wariant białkowy typu Glu A1-null, natomiast formy ojcowskie zawierały podjednostki Glu A1-1 (odmiany Mikon i Astron) oraz Glu A1-2 (odmiana Tortija i ród MIB 496). Celem pracy było stwierdzenie czy geny warunkujące białka gluteninowe rozszczepiają się zgodnie z teoretycznie założonym stosunkiem rozszczepień 3:1 (warianty kodujące: niekodujących). Na podstawie wyników testu 2 stwierdzono, iż w niektórych kombinacjach liczebność klas genotypowych jest zgodna, natomiast w innych wykazuje odchylenia od mendlowskiego stosunku rozszczepień. W przypadku, gdy komponentem ojcowskim była odmiana Tortija wariant Glu A1-2 został niemal całkowicie wyparty przez formy typu null, natomiast w kombinacjach z odmianą Mikon wyeliminowany został wariant niekodujący.

Instytucje finansujące

Praca wykonana w ramach projektu badawczego własnego Nr 3 p06A 022 25 pt: “Zmienność podjednostek białek gluteninowych pod wpływem selekcji na wybrane cechy użytkowe w populacjach mieszańcowych pszenicy ozimej (Triticum aestivum L)” finansowanego przez Komitet Badań Naukowych PAN

Słowa kluczowe:

pszenica ozima, gluteniny wielkocząsteczkowe, analiza elektroforetyczna, dziedziczenie mendlowskie

Bietz J. A., Shepherd K. W., Wall J. S. 1975. Single kernel analysis of glutenin: use in wheat genetics and breeding. Cereal Chem. 52: 513 — 532.
Google Scholar

Gianibelli M. C., Larroque O. R., MacRitchie F., Wrigley C. W. 2001. Biochemical, genetic and molecular characterization of wheat glutenin and its component subunits. Cereal Chem. 78 (6):635 — 646. DOI: https://doi.org/10.1094/CCHEM.2001.78.6.635
Google Scholar

Lafiandra D., Splendido R., Tomassini C., Porceddu E. 1987. Lack of expression of certain storage proteins in bread wheats; distribution and genetic analysis of null forms. In: Laszity R., Bekes F. (eds.) Proceedings 3rd International Workshop on Gluten Proteins. Singapore: World Scientific Publishing:71 — 90.
Google Scholar

Lafiandra D., D’Ovidio R., Tanzarella O. A., Ciaffi M. 1991. Identification, molecular characterization and use of mutants for wheat storage proteins in quality wheats. In: Gluten proteins 1990. W. Bushuk and R. Tkachuk, (eds.). Am. Assoc. Cereal Chem.: St. Paul, MN: 537 — 544.
Google Scholar

Laemmli V. K. 1970. Cleavage of structural proteins during assembly of the head of bacteriophage T4. Nature, 227: 680 — 685. DOI: https://doi.org/10.1038/227680a0
Google Scholar

Payne P. I., Lawrence G. J. 1983. Catalogue of alleles for the complex gene loci GluA1, GluB1, GluD1, which code for high-molecular-weight subunits of glutenin in hexaploid wheat. Cereal Res. Commun., 11/1: 29 — 35.
Google Scholar

Payne P. I., Holt L. M., Jackson E. A., Law C. N. 1984. Wheat storage proteins: Their genetics and their potential for manipulation by plant breeding. Phill. Trans. Royal. Soc. London B 304: 259 — 371. DOI: https://doi.org/10.1098/rstb.1984.0031
Google Scholar

Rogers W. J., Sayers E. J., Ru K. L. 2001. Deficiency of individual high molecular weight glutenin subunits affords flexibility in breeding strategies for bread-making quality in wheat Triticum aestivum L. Euphytica 117:99 — 109. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1004152027155
Google Scholar

Waga J. 1997. Polimorfizm białek gliadynowych i gluteninowych a jakość pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.). Biul. IHAR 204: 205 – 218.
Google Scholar

Węgrzyn S., Waga J. 1999. Powiązanie białek gluteninowych ze zmiennością ważniejszych cech użytkowych odmian i rodów pszenicy ozimej. Biul. IHAR 211: 55 — 69.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2005

Cited By / Share

Witkowski, E. (2005) „Dziedziczenie białek gluteninowych warunkowanych locus na chromosomie 1A u mieszańców F2 pszenicy ozimej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (235), s. 57–64. doi: 10.37317/biul-2005-0061.

Autorzy

Edward Witkowski 
smolice@hrsmolice.pl
Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Jacek Waga 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Zakład w Krakowie Poland

Autorzy

Amelia Bielawska 

HRR „Nasiona Kobierzyc” Poland

Autorzy

Krystyna Witkowska 

Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Helena Luber 

HRR „Nasiona Kobierzyc” Poland

Statystyki

Abstract views: 16
PDF downloads: 7


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Edward Witkowski, Jacek Waga, Amelia Bielawska, Krystyna Witkowska, Helena Luber

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>