Modernizacja tradycyjnego sposobu przechowywania ziemniaków przez zastosowanie sztucznych okryw

Zbigniew Czerko

z.czerko@ihar.edu.pl
Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie (Poland)

Wojciech Nowacki


Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie (Poland)

Abstrakt

W Polsce w kopcach tradycyjnych przechowuje się 7–9 mln ton ziemniaków. Kopce te charakteryzują się dużymi zmianami temperatury w okresie przechowywania, trudną dostępnością w czasie zimy i dużymi nakładami pracy. W doświadczeniu przeanalizowano 4 różne typy okryw i porównano je z kopcem tradycyjnym. Do okrycia kopców wykorzystano w różnej kombinacji następujące materiały; plandeka ocieplana, włóknina, wełna mineralna, słoma luźna i prasowana. Różne typy kopców oceniono pod względem przebiegu temperatury, strat przechowalniczych oraz kosztów budowy. Najbardziej ustabilizowana temperatura była w kopcu typu E, w którym do okrywy użyto kołdrę, wełnę mineralną i plandekę. Straty w postaci ubytków naturalnych i porażenia chorobami nie różniły się istotnie między poszczególnymi kopcami. Koszt budowy poszczególnych kopców był zróżnicowany. Najniższy koszt był poniesiony na budowę kopca tradycyjnego oraz w kopcu typu B i D i wynosił około 33 PLN/tonę. Również te trzy typy kopców mogą być polecane do przechowywania ziemniaków w gospodarstwach rolnych.


Słowa kluczowe:

kopce, przechowywanie, ziemniak

Bach A.,1980. Storage in clamps of potatoes for industry. Statens Planteavlsforsøg Meddelese. 1561: 1 — 4.
Google Scholar

Cordes P.1999. Mietenlagerung von Kartoffeln. Kartoffelbau 50, 7: 284 — 286.
Google Scholar

Czerko Z. 1994. Przechowywanie ziemniaków w kopcach technicznych. Instrukcja wdrożeniowa nr 2. Bonin: 16.
Google Scholar

Czerko Z. 2001. Przyszłość przechowywania i konfekcjonowania ziemniaków w Polsce. Wieś Jutra. 3: 33 — 34.
Google Scholar

Kubicki K., Czerko Z. 1976. Porównanie różnych sposobów okrywania i wentylacji kopców. Biul. Inst. Ziemn. 18: 125 — 146.
Google Scholar

Kubicki K., Czerko Z., Mogielnicki A. 1978. Nowa technika i technologia przechowywania ziemniaków w kopcach. Instrukcja wdrożeniowa nr 3: 1 — 45.
Google Scholar

Schorling E. 2000. Vlies zur Abdeckung von Kartoffelmieten. Kartoffelbau. 51 (9/10): 434 — 437.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/28/2001

Cited By / Share

Czerko, Z. i Nowacki, W. (2001) „Modernizacja tradycyjnego sposobu przechowywania ziemniaków przez zastosowanie sztucznych okryw”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (220), s. 237–245. doi: 10.37317/biul-2001-0025.

Autorzy

Zbigniew Czerko 
z.czerko@ihar.edu.pl
Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie Poland

Autorzy

Wojciech Nowacki 

Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Zbigniew Czerko, Wojciech Nowacki

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>