Rozwój bakteriozy pierścieniowej ziemniaka w bulwach odmiany Drop, zachodzący w okresie przechowywania

Milena Pietraszko

m.pietraszko@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Zakład Agronomii Ziemniaka w Jadwisinie (Poland)

Dominika Boguszewska-Mańkowska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Zakład Agronomii Ziemniaka w Jadwisinie (Poland)

Wojciech Nowacki


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Zakład Agronomii Ziemniaka w Jadwisinie (Poland)

Abstrakt

Badania przeprowadzono w latach 2007–2009 na mikropoletkach i w przechowalni doświadczalnej IHAR — PIB Oddział w Jadwisinie. Celem badań była ocena rozwoju bakteriozy pierścieniowej w bulwach potomnych ziemniaka odmiany Drop, po sześciomiesięcznym okresie przechowywania. Przed sadzeniem sadzeniaki inokulowano zawiesiną bakteryjną Cms o dwóch gęstościach: 106jtk/ml i 108jtk/ml. Bulwy potomne oceniano pod względem wystąpienia objawów bakteriozy pierścieniowej na ich przekroju oraz poddano analizie laboratoryjnej testem IF w celu stwierdzenia bezobjawowej postaci choroby. Bulwy potomne z objawami porażenia przez Cms stanowiły łącznie 1,9% bulw poddanych ocenie makroskopowej. Wyższy udział bulw z objawami porażenia stwierdzono w bulwach ocenianych po okresie przechowywania, pochodzących od sadzeniaków inokulowanych zawiesiną bakteryjną Cms o gęstości 108jtk/ml. Udział prób z wykrytą obecnością komórek Cms, na podstawie obserwacji testu IF wzrósł po okresie przechowywania o 9%. Obserwowano różnice w nasileniu porażenia latentnego bulw badanych po zbiorze i po przechowywaniu. Silniej porażone przez Cms były bulwy po okresie przechowywania. Stwierdzono wyższy stopień porażenia latentnego bulw potomnych, pochodzących od sadzeniaków inokulowanych zawiesiną bakteryjną o większym zagęszczeniu komórek Cms, tj. 108jtk/ml, zarówno w próbach badanych bezpośrednio po zbiorze jak i po okresie przechowywania.


Słowa kluczowe:

bakterioza pierścieniowa ziemniaka, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus, przechowywanie ziemniaka, test IF, monitoring Cms, porażenie bezobjawowe

Boguszewska D., Brzozowski S. 2007. Identification of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus in potato tubers during storage period using PCR method. Polish J. Environ. Stud. Vol. 16, No 3A: 32 — 37.
Google Scholar

De Boer S. H., Van Vaerenbergh J., Stead D. E., Janse J. D., Mc Kenzie A. R. 1992 a. A comparative study in five laboratories on detection of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus in potato stems and tubers. Potato Research 35: 217 — 226.
Google Scholar

De Boer S. H., Janse J. D., Stead D. E., Van Vaerenbergh J., Mc Kenzie A.R. 1992 b. Detection of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus in potato stems and tubers grown from seed pieces with various levels of inoculums. Potato Research 35: 202 — 216.
Google Scholar

De Boer S. H., Mc Cann M. 1990. Detection of Corynebacterium sepedonicum in potato cultivars with different propensities to express ring rot symptoms. Am. Potato J., 57: 685 — 694.
Google Scholar

De Boer S. H., McNaughton M. E., 1986. Evaluation of immunofluorescence with monoclonal antibodies for detecting latent bacterial ring rot infection. Am. Potato J. 63: 533 — 542.
Google Scholar

Dykstra T.P. 1941. Result of experiments in control of bacterial ring rot of potatoes in 1940. Am. Potato J. 18: 17, 27 — 55.
Google Scholar

Dyrektywa Komisji 2006/56/WE z dnia 12 czerwca 2006 r. zmieniająca załączniki do dyrektywy Rady 93/85/EWG w sprawie zwalczania bakteriozy pierścieniowej ziemniaka. Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L.182/ PL/1 — 43.
Google Scholar

Golenia A, Pajewska M. 1978. Badania nad rozprzestrzenianiem bakteriozy pierścieniowej ziemniaka (Corynebacterium sepedonicum (Spieck. et Kotth.) skapt. (et Burkh.)) z sadzeniaków na rośliny i bulwy potomne oraz z roślin porażonych na zdrowe na polu. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria E, T. 7, Z. 2: 37 — 47.
Google Scholar

Kawchuk L. M., Lynch D. R., Kozub G.A., Nelson G. A., Kulcsar F., Fujimoto D. K. 1998. Multi-year evaluation of Clavibacter michganensis subsp. sepedonicus disease symptoms in cultivated potato genotypes. Am. J. Potato Res., 75: 235 — 243.
Google Scholar

Manzer F. E., Gudmestad N. C., Nelson G. A. 1987. Factors affecting infection disease development and symptom expression of bacterial ring rot. Am. Potato J., 64: 641 — 676.
Google Scholar

Nelson G. A., Lynch D. R., Kozub G. C. 1992. Ring rot symptom development on potato cultivars and lines in southern Alberta. Potato Research 35: 133 — 142.
Google Scholar

Pastuszewska T., Junosza Kisielewska I. 2002. Podatność wybranych odmian ziemniaka na bakteriozę pierścieniową (Clavibacter michganensis subsp. sepedonicus). Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 42 (2): 920 — 923.
Google Scholar

Pastuszewska T., Junosza Kisielewska I. 2004. Reakcja wybranych odmian ziemniaka na inokulację bakteriami Clavibacter michganensis subsp. sepedonicus. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 44 (2): 1014 — 1016.
Google Scholar

Pastuszewska T., Junosza Kisielewska I., Grzech W., Brzozowski S. 2004. Rozwój bakteriozy pierścieniowej ziemniaka w rozmnożeniach wegetatywnych roślin. Biul. IHAR 233: 277 — 287.
Google Scholar

Pastuszewska T. 2008. Tempo rozwoju bakteriozy pierścieniowej ziemniaka z formy bezobjawowej w objawową w potomstwie bulw ziemniaka. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 531: 161 — 168.
Google Scholar

Pastuszewska T., Gryń G., Franke K. 2010. Podatność wybranych odmian ziemniaka na porażenie przez Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 50 (1): 245 — 248.
Google Scholar

Przewodowski W. 2012. Wykrywanie zróżnicowanych mukoidalnie szczepów bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus w odniesieniu do testów przesiewowych zalecanych przez EPPO. Mat. Konf. Nasienictwo i Ochrona Ziemniaka, Darłówko 24–25 maja 2012: 18 — 19.
Google Scholar

Slack S. A. 1987. Biology and ecology of Corynebacterium sepedonicum. Am. Potato J. 64:665 — 669.
Google Scholar

Townsend G., Heuberger J. 1943. Methods for estimating losses caused by diseases in fungicide experiments. Pl. Dis. Rep. 27: 340–343.
Google Scholar

Westra A. A. G., Slack S. A. 1994. Effect of interaction of inoculums dose, cultivar, and geographic location on the magnitude of bacterial ring rot symptom expression in potato. Phytopathology 84 (3): 228 — 235.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2013

Cited By / Share

Pietraszko, M., Boguszewska-Mańkowska, D. i Nowacki, W. (2013) „Rozwój bakteriozy pierścieniowej ziemniaka w bulwach odmiany Drop, zachodzący w okresie przechowywania”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (269), s. 41–49. doi: 10.37317/biul-2013-0015.

Autorzy

Milena Pietraszko 
m.pietraszko@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Zakład Agronomii Ziemniaka w Jadwisinie Poland

Autorzy

Dominika Boguszewska-Mańkowska 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Zakład Agronomii Ziemniaka w Jadwisinie Poland

Autorzy

Wojciech Nowacki 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Zakład Agronomii Ziemniaka w Jadwisinie Poland

Statystyki

Abstract views: 85
PDF downloads: 33


Licencja

Prawa autorskie (c) 2013 Milena Pietraszko, Dominika Boguszewska-Mańkowska, Wojciech Nowacki

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>