Badania ekspresji i genetyczna charakterystyka odporności na bakterie Dickeya solani w wyróżnionych źródłach odporności w ziemniaku na poziomie diploidalnym

prof. dr hab. Renata Lebecka

r.lebecka@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Młochowie (Poland)

Zofia Murawska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Młochowie (Poland)

Katarzyna Szajko


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Młochowie (Poland)

Janusz Dębski


Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk, Warszawa (Poland)

Michał Kistowski


Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk, Warszawa (Poland)

Waldemar Marczewski


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Młochowie (Poland)

Ewa Zimnoch-Guzowska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Młochowie (Poland)

Instytucje finansujące

Prace zostały wykonane w ramach badań podstawowych na rzecz postępu biologicznego w produkcji roślinnej na podstawie decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr HOR.hn.802.19.2018, Zadanie 56.

Słowa kluczowe:

białka ziemniaka, Dickeya solani, loci cech ilościowych, mokra zgnilizna bulw ziemniaka, odporność

Czajkowski R., De Boer W. J., Van der Zouwen P.S., Kastelein P., Jafra S., de Haan E.G., Van den Bovenkamp G. W., Van der Wolf J. M. 2013. Virulence of ‘Dickeya solani’ and Dickeya dianthicola biovar-1 and -7 strains on potato (Solanum tuberosum). Plant Pathol. 62: 597 — 610.
Google Scholar

Lebecka R. 2017. Screening for potato resistance to blackleg and soft rot. Plant Breed Seed Sci 75: 97 — 104 DOI:10.1515/plass-2017-00013.
Google Scholar

Malinowska A., Kistowski M., Bakun M., Rubel T., Tkaczyk M., Mierzejewska J., Dadlez M. 2012. Diffprot — software for non-parametric statistical analysis of differential proteomics data. J. Proteomics 75 (13): 4062 — 4073.
Google Scholar

Murawska Z. Dębski J., Szajko K., Lebecka R. 2017. Isolation of proteins from potato tubers. Plant Breed Seed Sci 75: 23 — 27 DOI: 10.1515/plass-2017-0005.
Google Scholar

Zgórska K. 2001. Oznaczanie zawartości skrobi w bulwach ziemniaka. W: Monografie i Rozprawy Naukowe IHAR Radzików, 10a: 113 — 116.
Google Scholar

Zimnoch-Guzowska E., Marczewski W., Lebecka R., Flis B, Schäfer-Pregl R., Salamini F., Gebhardt C. 2000. QTL analysis of new sources of resistance to Erwinia carotovora ssp. atroseptica in potato done by AFLP, RLFP, and resistance-gene-like markers. Crop Sci. 40: 1156 — 1167.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
11/30/2019

Cited By / Share

Lebecka , R. . (2019) „Badania ekspresji i genetyczna charakterystyka odporności na bakterie Dickeya solani w wyróżnionych źródłach odporności w ziemniaku na poziomie diploidalnym”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (286), s. 243–246. doi: 10.37317/biul-2019-0055.

Autorzy

prof. dr hab. Renata Lebecka  
r.lebecka@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Młochowie Poland

Autorzy

Zofia Murawska  

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Młochowie Poland

Autorzy

Katarzyna Szajko  

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Młochowie Poland

Autorzy

Janusz Dębski  

Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk, Warszawa Poland

Autorzy

Michał Kistowski  

Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk, Warszawa Poland

Autorzy

Waldemar Marczewski  

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Młochowie Poland

Autorzy

Ewa Zimnoch-Guzowska  

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Młochowie Poland

Statystyki

Abstract views: 111
PDF downloads: 145


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

<< < 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.