Zróżnicowanie ospowatości bulw ziemniaka powodowanej przez Rhizoctonia solani w zależności od odmiany i warunków meteorologicznych

Jerzy Osowski

j.osowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie (Poland)

Abstrakt

W doświadczeniach polowych prowadzonych w latach 2011–2013 w IHAR — PIB Zakładzie Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie oceniano wpływ warunków meteorologicznych panujących w okresie wegetacji na poziom porażenia ospowatością bulw 29 wybranych odmian ziemniaka podzielonych na trzy grupy wczesności odmian: 1 — bardzo wczesne i wczesne; 2 — średnio wczesne oraz 3 — średnio późne i późne. Uzyskane wyniki pokazują, że istnieje duże zróżnicowanie poziomu porażenia ospowatością pomiędzy grupami wczesności badanych odmian w latach prowadzenia oceny. Najniższe wartości porażenia stwierdzono dla każdej z grup wczesności w roku 2011 (bardzo wczesne i wczesne 3,6%, średnio wczesne — 15,5%, średnio późne i późne — 5,9%).


Słowa kluczowe:

ospowatość bulw, Rhizoctonia solani, ziemniak, warunki meteorologiczne

Agrios G. N. 2005. Plant Pathology. Academic Press INC, London.
Google Scholar

Atkinson D., Thornton M. K., Miller J. S. 2010. Development of Rhizoctonia solani on stems, stolons and tubers of potatoes. I. effect of inoculum source. American Journal of Potato Research 87: 374 — 381.
Google Scholar

Beukema H. P., Van der Zaag 1990. Introduction to potato production. Agriculture University, Wageningen.
Google Scholar

Campion C., Chatot C., Perraton B., Andrivon D. 2003. Anastomosis groups pathogenicity and sensitivity to fungicides of Rhizoctonia solani isolates collected on potato crops in France. European Journal of Plant Pathology 109: 983 — 992.
Google Scholar

Dzwonkowski W., Szczepaniak I., Zdziarska T., Mieczkowski M. 2013. Popyt na ziemniaki Rozdz. IV. W: Rynek Ziemniaka Stan i Perspektywy 40. IERiGŻ-PIB Warszawa: 16 — 25.
Google Scholar

Justesen A. F., Yohalem D., Bay A., Nicolaisen M. 2003. Genetic diversity in potato field populations of Thanatephorus cucumeris AG-3, revealed by ITS polymorphism and RAPD markers. Mycological Research 107: 1323 — 1331.
Google Scholar

Lees A. K., Cullen D. W., Sullivan L., Nicholson M.J. 2002. Development of conventional and quantitative real-time PCR assays for the detection and identification of Rhizoctonia solani AG-3 in potato and soil. Plant Pathology 51: 293 — 302.
Google Scholar

Lutomirska B. 2007. Wpływ odmiany i czynników meteorologicznych okresu wegetacji na ospowatość bulw ziemniaka. Postępy w Ochronie Roślin, 47 (2): 173 —177.
Google Scholar

Lutomirska B., Jankowska J. 2013. Ospowatość bulw zaawansowanych materiałów hodowlanych ziemniaka. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 53 (4): 789 — 795.
Google Scholar

Molga M. 1986. Meteorologia Rolnicza PWRiL, Warszawa: 447 — 460.
Google Scholar

Norby R. J., Luo Y. 2004. Evaluating ecosystem response to rising atmospheric CO2 and global warming in a multi-factor world. New Phytologist 162: 281 — 293.
Google Scholar

Ritchie F., McQuilken M. P., Bain R. A. 2006. Effect of water potential a mycelial growth, sclerotial production, and germination Rhizoctonia solani from potato. Mycological Research 110: 725 — 733.
Google Scholar

Ritchie F., Bain R. A., McQuilken M. P. 2009. Effect of nutrient status, temperature and pH on mycelial growth, sclerotial production of Rhizoctonia solani from potato. Journal of Phytopathology 91: 589 — 596.
Google Scholar

Rowe R.G., Curwen D., Ferro D.N., Loria R., Secor G.A. 1993. Potato Mangement. The American Phytopathological Society, USA.
Google Scholar

Sneh B., Jabaji-hare S., Neate S., Dijst G. 1996. Rhizoctonia species: taxonomy, molecular, biology, ecology, pathology and disease control. Kluwer Academic Publishers, London.
Google Scholar

Towsend G. R., Heuberger J. W. 1943. Methods for estimating losses caused by diseases in fungicide experiments. Plant Dis. Rep. 24: 340 — 343.
Google Scholar

Tsror L., Balak R., Sneh B. 2001. Biological control of black scurf on potato under organic amendment. Crop. Prot., 20: 145 — 150.
Google Scholar

Tsror L., Perezt-Alon I. 2005. The influence of the inoculum source of Rhizoctonia solani on development of black scurf on potato. Journal of Phytopathology 153: 240 — 244.
Google Scholar

Woodhall J. H., Lees A. K., Edwards S. G., Jenkinson P. 2008. Infection of potato by Rhizoctonia solani: effect of anastomosis group. Plant Pathology 57: 897 — 905.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2014

Cited By / Share

Osowski, J. (2014) „Zróżnicowanie ospowatości bulw ziemniaka powodowanej przez Rhizoctonia solani w zależności od odmiany i warunków meteorologicznych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (274), s. 61–68. doi: 10.37317/biul-2014-0006.

Autorzy

Jerzy Osowski 
j.osowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie Poland

Statystyki

Abstract views: 311
PDF downloads: 38


Licencja

Prawa autorskie (c) 2014 Jerzy Osowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>