Wpływ mikrostarterów B i K na wielkość i jakość bulw ziemniaka

Jerzy Osowski

j.osowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików (Poland)
http://orcid.org/0000-0002-4618-9991

Janusz Urbanowicz


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-9007-0333

Abstrakt

W latach 2016-2018 w Oddziale IHAR-PIB w Boninie oceniano wpływ zastosowania nawozów mikroelementowych Micro 1 B i Mikro 1 K jako nawożenie uzupełniające nawożenie podstawowe pod ziemniaki. Najwyższy plon bulw uzyskano dla kombinacji, w której do nawożenia podstawowego zastosowano dodatkowo nawóz Micro 1 K. Na poletkach, na których aplikowano ten zestaw nawozów stwierdzono najwyższy wzrost plonu ogólnego oraz plonu bulw dużych (powyżej 55 mm) przydatnych do przetwórstwa.


Słowa kluczowe:

ciemnienie bulw, Micro 1 B, Micro 1 K, nawozy, plon, skrobia

Bergman W. 1983. Erniihnmgsstorungen bei Kulturpflanzen, Veb Gustav Fischer Verlag Jena: 614 ss.
Google Scholar

Borówczak F. 2012. Nawadnianie ziemniaków. [W:] Produkcja i rynek ziemniaka. Red. Nauk. Jacek Chotkowski Wieś Jutra: 205−214.
Google Scholar

Brown P.H. 2004. Principles of micronutrient use. IFA International Symposium on Micronutrients, 23 – 25 II 2004, New Delhi, India: 12 ss.
Google Scholar

Chmura K., Dzieżyc H., Piotrowski M. 2013. Reakcja ziemniaków średnio wczesnych oraz średnio późnych na czynnik wodny w warunkach gleb kompleksów pszennych i żytnich. Infrastruktura i ekologia terenów wiejskich. Nr 2/I/2013: 103 – 113.
Google Scholar

Ciećko Z., Rogozińska I., Żołnowski A.C., Wyszkowski M. 2005. Oddziaływanie nawożenia potasem przy zróżnicowanych dawkach N i P na cechy kulinarne bulw ziemniaka. Biuletyn IHAR 237/238: 151−159.
Google Scholar

Czuba R. 2000. Mikroelementy we współczesnych systemach nawożenia. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 471: 161 – 169.
Google Scholar

Dzwonkowski, W. (2010). Perspektywy produkcji skrobi ziemniaczanej w Polsce. Ziemniak Polski,4: 3 – 7.
Google Scholar

Faber A., Fotyma M. 1988. Dolistne dokarmianie i ochrona roślin w świetle badań i doświadczeń praktyki rolniczej, w: Skuteczność działania wieloskładnikowych nawozów płynnych typu Wuxal. Mat. Sem. Nauk. IUNG Puławy: 155-169.
Google Scholar

Gabriel, W., Świeżyński, K. (1977). Hodowla i nasiennictwo ziemniaka. Warszawa, PWRiL, ISBN 83-09-00610-1.
Google Scholar

Grzyś E. 2004. Rola i znaczenie mikroelementów w żywieniu roślin. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 502: 89-99.
Google Scholar

Grzebisz W. 2011. Potas – system nawożenia. Wyd. „Prodruk” Poznań, ss 29.
Google Scholar

Grzebisz W., Hӓrdter R. 2006. Kizeryt w systemie nawożenia magnezem i siarką. [W:] ESTA® Kizeryt naturalny siarczan magnezu. K+S KALI GmbH, Agricultural Advisory Departament: 61−107.
Google Scholar

Grześkowiak A. 2013. Vademecum nawożenia czyli zbiór podstawowych, praktycznych informacji o nawożeniu. Grupa Azoty SA: 16−40.
Google Scholar

Imas P., Magen H. 2004. Chloride an essential micronutrient in crop management. IFA International Symposium on Micronutrients, 23 – 25 II 2004, New Delhi, India: 14 ss.
Google Scholar

Jabłoński, K. (2005). Wpływ nawożenia azotowego na plon i jakość bulw nowych odmian ziemniaka skrobiowego. Biuletyn IHAR 237/238, 143-149.
Google Scholar

Kołodziejczyk M. 2014. Wpływ warunków opadowo-termicznych na skład chemiczny oraz wybrane parametry jakości bulw średnio późnych i późnych odmian ziemniaka jadalnego. Annales Uniwersitatis Mariae Curie-Skłodowska Lublin VOL. LXIX (3) SECTIO E: 2−10.
Google Scholar

Kołodziejczyk M., Szmigiel A., Marks N., Krzysztofik B. 2005. Oddziaływanie rodzaju nawożenia i typu gleby na ciemnienie miąższu bulw średnio wczesnych odmian ziemniaka. Pam. Puł. 139, 65–74.
Google Scholar

Kołodziejczyk M., Szmigiel A., Kulig B., Oleksy A., Lepiarczyk A. 2013. Ocena plonowania, składu chemicznego i jakości bulw wybranych odmian ziemniaka skrobiowego. Inżynieria Rolnicza 2013 Z.3(146) T.2: 123 – 130.
Google Scholar

Leszczyński W. 2000. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. Żywność, 4 (25) Supl.: 5−27.
Google Scholar

Osowski J., Erlichowski T., Urbanowicz J. 2017. Wpływ nawożenia potasem, magnezem i siarką na plonowanie, ciemnienie bulw surowych oraz występowanie alternariozy i ospowatości bulw ziemniaka. Fragm. Agron. 34(1): 49−59.
Google Scholar

Puła J., Skowera B. 2004. Zmienność cech jakościowych bulw ziemniaka odmiany Mila uprawianego na glebie lekkiej w zależności od warunków pogodowych. Acta Agrophys. 3(2): 359−366.
Google Scholar

Roztropowicz S. 1997. Ogólne zasady uprawy ziemniaków [W:] Produkcja ziemniaków,
Google Scholar

Technologia – Ekonomika – Marketing (red. J. Chotkowski) Instytut Ziemniaka Bonin.
Google Scholar

Sawicka B. 2000. Wpływ technologii produkcji na jakość bulw ziemniaka. Pam. Puł. 120, 391–401.
Google Scholar

Stępień W., Rutkowska B., Szulc W. 2009 Wpływ stosowania różnych nawozów potasowych na plony i jakość roślin. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 538: 251−256.
Google Scholar

Stępień W., Mercik S., Sosulski T. 2005. Wpływ formy nawozu potasowego i sposobu nawożenia na plon i jakość roślin. Nawozy i nawożenie 3(24): 401−407.
Google Scholar

Styszko, L., Kamasa, J. (2006). Relacje pomiędzy odpornością odmian ziemniaka na patogeny a plonem skrobi w latach o różnym poziomie plonowania. Progres in Plant Protection / Postępy w Ochronie Roślin, 46(2), 512-516.
Google Scholar

Styszko, L., Modzelewski, T., Kamasa, J., Majewski, A. (2001). Relacje pomiędzy cechami morfologii bulw ziemniaka a zawartością skrobi w bulwach i jej plonem. Zeszyty Naukowe AR Wrocław, ser. Rolnictwo, 415, 283-293.
Google Scholar

Sznajder M., Tarant S. 2002. Ekonomika i rynek. [W:] Ekonomika i technologia produkcji ziemniaków skrobiowych. Red. Nauk. Jacek Chotkowski Wieś Jutra: 7−15.
Google Scholar

Szewczuk C. 2009. Wpływ dokarmiania dolistnego na plon bulw ziemniaka. Annales UMCS,
Google Scholar

Agricultura, 64 (1): 7-12.
Google Scholar

Trawczyński C. 2005. Wykorzystanie potasu przez ziemniak w warunkach zróżnicowanego nawożenia. Fragmenta Agronomica 85: 591−599.
Google Scholar

Trawczyński C. 2012. Przygotowanie stanowiska i nawożenie ziemniaka. [W:] Produkcja i rynek ziemniaka. Red. Nauk. Jacek Chotkowski Wieś Jutra: 183−197.
Google Scholar

Trawczyński C., Prokop W. 2016. Plon i jakość bulw ziemniaka w zależności od
Google Scholar

zastosowanego nawożenia z wykorzystaniem doglebowych i dolistnych wieloskładnikowych
Google Scholar

preparatów nawozowych. Polish Journal of Agronomy 2016, 24, 23 – 29.
Google Scholar

Wierzbicka, A. (2011). Wybrane cechy jakości bulw ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym w zależności od nawadniania. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 56(4), 203-207.
Google Scholar

Wierzbicka A., 2012. Wpływ odmiany, nawożenia azotem i terminu zbioru na zawartość suchej masy i skrobi w bulwach ziemniaków wczesnych. Fragm. Agron. 29(2), 134–142.
Google Scholar

Wojciechowski W., Lehmann A., Wacławowicz R. 2013. Reakcja odmian na uproszczenia w zmianowaniu. Fragm. Agron. 30(4): 181−188.
Google Scholar

Zarzecka K. 2006. Uprawa ziemniaka w Polsce warunkująca właściwą jakość plonu. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 511: 53-72.
Google Scholar


Opublikowane
02/10/2021

Cited By / Share

Osowski, J. i Urbanowicz, J. . (2021) „Wpływ mikrostarterów B i K na wielkość i jakość bulw ziemniaka”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (292), s. 13–20. doi: 10.37317/biul-2020-0027.

Autorzy

Jerzy Osowski 
j.osowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików Poland
http://orcid.org/0000-0002-4618-9991

Autorzy

Janusz Urbanowicz 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0001-9007-0333

Statystyki

Abstract views: 211
PDF downloads: 175 PDF downloads: 36


Licencja

Prawa autorskie (c) 2021 Jerzy Osowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>