Wpływ stosowania herbicydów i ich mieszanin na plon rośliny ziemniaka oraz ciemnienie miąższu bulw surowych

Marek Gugała

iro@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Krystyna Zarzecka


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Iwona Mystkowska


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Abstrakt

Wyniki badań pochodzą z doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2007–2010 w RSD Zawady. Doświadczenie założono jako dwuczynnikowe w układzie split-plot w trzech powtórzeniach. W doświadczeniu badano dwa czynniki: I czynnik — odmiany ziemniaka: Satina, Tajfun, Cekin. II czynnik — pięć sposobów odchwaszczania: 1. pielęgnacja mechaniczna — obiekt kontrolny, 2. Command 480 EC 0,2 dm3·ha-1, 3. Command 480 EC 0,2 dm3·ha-1+ Afalon Dyspersyjny 450 SC 1,0 dm3·ha-1, 4. Stomp 3,5 dm3·ha-1, 5. Stomp 3,5 dm3·ha-1 + Afalon Dyspersyjny 450 SC 1,0 dm3·ha-1. Celem badań było określenie wpływu herbicydów na wydajność jednostkową i wybrane cechy wartości konsumpcyjnej bulw trzech odmian ziemniaka jadalnego. Największą masę bulw pod jedną rośliną i średnią masę jednej bulwy otrzymano u odmiany Tajfun odpowiednio 1351,9 g i 123,1 g, zaś najmniejszą u odmiany Satina odpowiednio 985,7 g i 93,1 g. Również sposoby zwalczania chwastów w istotny sposób różnicowały masę bulw z jednej rośliny oraz średnią masę jednej bulwy. Największą wartość omawianych cech zanotowano na obiekcie, na którym zastosowano mieszaninę herbicydów Command 480 EC w dawce 0,2 dm3·ha-1 + Afalon Dyspersyjny 450 SC w dawce 1,0 dm3·ha-1. Średnia masa jednej bulwy wyniosła — 126,8 g, a masa bulw z jednej rośliny — 1336,7 g. O ciemnieniu miąższu bulw surowych oznaczonych po 10 min. oraz po 4 godzinach decydowały zarówno właściwości odmianowe, sposoby odchwaszczania jak i warunki meteorologiczne panujące w poszczególnych latach badań. Największym ciemnieniem miąższu bulw surowych oznaczonym po 10 min. i po 4 godz. charakteryzowała się odmiana Cekin najmniejszym zaś Tajfun. Czynnikiem wywierającym istotny wpływ na ciemnienie miąższu bulw surowych były sposoby odchwaszczania. Warunki atmosferyczne w okresie wegetacji istotnie modyfikowały średnią masę jednej bulwy, masę i liczbę bulw pod jedną rośliną oraz stopień ciemnienia miąższu surowych bulw ziemniaka.


Słowa kluczowe:

ciemnienie miąższu bulw surowych, herbicydy, odmiana, wydajność jednostkowa

Bac S., Koźmiński Cz., Rojek M. 1998. Agrometeorologia. PWN, Warszawa: 274.
Google Scholar

Dworak J., Remesova I. 1999. Sensitivity of potatoes to post-emergence application of metribuzin and bentazon. Rost. Vyr. 45 (11): 477 — 486.
Google Scholar

Gugała M., Zarzecka K. 2010 a. Zachwaszczenie i plonowanie ziemniaka w zależności od sposobów pielęgnacji. Biul. IHAR 255: 59 — 65.
Google Scholar

Gugała M., Zarzecka K., 2010 b. Kształtowanie się wydajności pojedynczej rośliny ziemniaka pod wpływem zabiegów pielęgnacyjnych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 557: 85 — 93.
Google Scholar

Gugała M., Zarzecka K., Baranowska A. 2009. Oddziaływanie sposobów uprawy roli i pielęgnacji na jednostkową wydajność ziemniaka. Biul. IHAR 251: 207 — 214.
Google Scholar

Hamouz K., Lachman J., Dvořák P., Pivec V. 2005. The effect of ecological growing on the potatoes yield and quality. Plant Soil Environ. 51 (9): 397 — 402.
Google Scholar

Krzysztofik B., Marks N., Baran D. 2009. Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na ilościowe cechy plonu bulw ziemniaka. Inż. Roln. 5 (114): 123 — 129.
Google Scholar

Laaniste P., Joudu J., Lohmus A., Jeremejev V. 1999. Mechanical and chemical weed control influence to the potato weediness, yield and quality Estonian Agric. Univ. Agron. 203: 106 — 110.
Google Scholar

Płaza A., Soszyński J. 2010. Wpływ wsiewek międzyplonowych na cechy konsumpcyjne bulw ziemniaka odmiany Syrena. Biul. IHAR 257/258: 145 — 152.
Google Scholar

Rola J., Rola H. 1996. Problemy zwalczania chwastów we współczesnym rolnictwie. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Rol., 290: 153 — 162.
Google Scholar

Roztropowicz S., Czerko Z., Głuska M., Goliszewski W., Gruczek T., Lis B., Lutomirska B., Nowacki W., Wierzejska-Bujakowska A., Zarzyńska K., Zgórska K. 1999. Metodyka obserwacji pomiarów i pobierania prób w agrotechnicznych doświadczeniach z ziemniakiem. Wyd. IHAR, Oddział w Jadwisinie: 1 — 50.
Google Scholar

Rychcik B., Tyburski J., Zawiślak K. 2004. Kształtowanie się plonu i jakości bulw ziemniaka pod wpływem zmianowania i ochrony roślin. Annales UMCS Sec. E, 59: 1283 — 1288.
Google Scholar

Rymaszewski J., Sobiech S., Więckowski A. 1996. Przydatność herbicydów i ich mieszanek do przed i powschodowego zwalczania chwastów w ziemniakach. Prog. in Plant Protection / Post. w Ochr. Roślin, 36 (2): 314 — 316.
Google Scholar

Rymuza K., Zarzecka K., Gugała M., 2013: Przydatność wielowymiarowej analizy porównawczej do oceny jakości bulw ziemniaka. Fragm.. Agron. 30 (2): 134 — 142.
Google Scholar

Sawicka B. 2000. Wpływ technologii produkcji na jakość bulw ziemniaka. Pam. Puł. 120: 391 — 401.
Google Scholar

Sawicka B., Kuś J., Barbaś P. 2006. Ciemnienie miąższu bulw ziemniakach ekologicznego i integrowanego systemu uprawy. Pam. Puł. 142: 445 — 457.
Google Scholar

Trętowski J., Wójcik R. 1991. Metodyka doświadczeń rolniczych. Wyd. WSRP Siedlce: 500 ss.
Google Scholar

Urbanowicz J. 2010 a. Fitotoksyczna reakcja pięciu odmian ziemniaka na powschodowe stosowanie metrybuzyny. Cz. I. Wpływ na plon bulw i jego strukturę. Biul. IHAR 257/258: 185 — 196.
Google Scholar

Urbanowicz J. 2010 b. Fitotoksyczna reakcja pięciu odmian ziemniaka na powschodowe stosowanie metrybuzyny. Cz. I. Wpływ na wybrane cechy jakości bulw. Biul. IHAR 257/258: 197 — 205.
Google Scholar

Zarzecka K., Gugała M. 2004. Wpływ sposobów pielęgnacji ziemniaka na cechy kulinarne bulw. Annales UMCS Sec. E, 59: 1489 — 1495.
Google Scholar

Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I. 2006. Oddziaływanie herbicydów i sposobów uprawy roli na wybrane cechy wartości konsumpcyjnej bulw ziemniaka jadalnego. Prog. in Plant Protection / Post. w Ochr. Roślin, 46 (2): 288 — 290.
Google Scholar

Zarzyńska K. 2010. Struktura plonu bulw ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym i integrowanym w różnych warunkach środowiskowych. J. Res. Applic. Agricult. Engin. 55 (4): 181 — 184.
Google Scholar

Zarzyńska K., Goliszewski W. 2006. Uprawa ziemniaka w systemie ekologicznym i integrowanym a jakość plonu bulw. Pam. Puł. 142: 617 — 626.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2013

Cited By / Share

Gugała, M., Zarzecka, K. i Mystkowska, I. (2013) „Wpływ stosowania herbicydów i ich mieszanin na plon rośliny ziemniaka oraz ciemnienie miąższu bulw surowych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (269), s. 71–78. doi: 10.37317/biul-2013-0018.

Autorzy

Marek Gugała 
iro@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Autorzy

Krystyna Zarzecka 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Autorzy

Iwona Mystkowska 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Statystyki

Abstract views: 89
PDF downloads: 42


Licencja

Prawa autorskie (c) 2013 Marek Gugała, Krystyna Zarzecka, Iwona Mystkowska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2 3 > >>