Wpływ wybranych insektycydów na zawartość białka ogólnego i właściwego w bulwach kilku odmian ziemniaka
Marek Gugała
marek.gugala@uph.edu.plKatedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-5048-3432
Krystyna Zarzecka
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-7792-6448
Bogumiła Zadrożniak
Państwowa Szkoła Wyższa w Białej Podlaskiej, Instytut Rolnictwa (Poland)
Abstrakt
Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2004–2006 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Zawadach należącej do Akademii Podlaskiej w Siedlcach. Celem badań było określenie wpływu insektycydów najnowszej generacji (Actara 25 WG w dawce 0,08 kg∙ha-1, Calypso 480 SC — w trzech dawkach: 0,05; 0,075; 0,1 dm3∙ha-1, Regent 200 SC w dawce 0,1 dm3∙ha-1) stosowanych do zwalczania stonki ziemniaczanej na zawartość białka ogólnego i białka właściwego w bulwach trzech odmian ziemniaka jadalnego: Wiking, Mors, Żagiel. W bulwach odmiany Wiking stwierdzono największą zawartość białka ogólnego, a w bulwach odmiany Mors największą zawartość białka właściwego. Aplikowane insektycydy wpłynęły na wzrost białka ogólnego i właściwego w porów¬naniu z obiektem kontrolnym, na którym nie stosowano insektycydów.
Słowa kluczowe:
białko ogólne, białko właściwe, insektycydy, odmiany, ziemniakBibliografia
Bártová V., Bárta J., Diviš J., Švajner J., Peterka J. 2009. Crude protein content in tubers of starch processing potato cultivars in dependence on different agro-ecological conditions. J. Cent. Eur. Agric. 10(1): 57 — 66.
Google Scholar
Davies H. V., Jefferies R. A., Scobie L. 1989. Hexose accumulation in cold-stored tubers of potato (Solanum tuberosum L.): The effects of water stress. J. Pl. Physiol. 134: 471 — 475.
Google Scholar
Fidalgo F., Santos I., Salema R. 1999. Rubisco activity, chlorophylls and nutritional value of the tubers of potato plants treated with a metalaxyl and mancozeb mixture. Agronomia Lusitana 47: 133 — 144.
Google Scholar
Fidalgo F., Santos I., Salema R. 2000. Nutritional value of potato tubers from field grown plants treated with deltamethrin. Potato Res. 43: 43 — 48.
Google Scholar
Habiba R.A., Ali H. M., Ismail S.M.M. 1992. Biochemical effects of profenofos residues in potatoes. J. Agric. Food Chem. 40: 1852 — 1855.
Google Scholar
Jankowiak J., Spychaj-Fabisiak E., Wszelaczyńska E., Pińska M., Murawska B. 2009. Effect of many – year natural and mineral fertilization on yielding and the content of nitrates (V) in potato tubers. J. Cent. Europ. Agric. 10 (1): 109 — 114.
Google Scholar
Kaczorowska Z., 1962. Opady w Polsce w przekroju wieloletnim. Prace Geogr. IG PAN, 33, 1 — 102.
Google Scholar
Klikocka H. 2002. Studia nad plonowaniem ziemniaka w warunkach zróżnicowanej uprawy roli i pielęgnowania. Rozprawa 253, Wyd. AR Lublin: 1 — 91.
Google Scholar
Kraska P. 2002. Wpływ sposobów uprawy, poziomów nawożenia i ochrony na wybrane cechy jakości ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 229 — 237.
Google Scholar
Leszczyński W. 2000. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. Żywność 4(25), Supl.: 5 — 27.
Google Scholar
Leszczyński W. 2002. Zależność jakości ziemniaka od stosowania w uprawie nawozów i pestycydów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 47 — 64.
Google Scholar
Lisińska G. 2006. Wartość technologiczna i jakość konsumpcyjna polskich odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 81 — 94.
Google Scholar
Mazurczyk W., 1988: Skład chemiczny dojrzałych bulw 43 odmian ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn., 37: 11 — 20.
Google Scholar
Mazurczyk W., Lis B. 2001. Variation of chemical composition of tubers of potato table cultivars grown under deficit and excess of water. Pol. J. Food Nutr. Sci. 10(2): 27 — 30.
Google Scholar
Miedma P., Van Gelder W. M. J., Post J. 1976. Coagulable protein in potato: screening method and prospects for breeding. Euphytica 25 (1): 663 — 670.
Google Scholar
Olechnowicz-Bobrowska B., Skowera B., Wojkowski J., Ziemnicka-Wojtaszek A. 2005. Warunki opadowe stacji agrometeorologicznej w Garlicy Murowanej. Acta Agroph. 6(2): 455 — 463.
Google Scholar
Ostrowska A., Gawliński S., Szczubiałka Z. 1991. Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin. Wyd. Inst. Ochr. Środ. Warszawa: 310 ss.
Google Scholar
Pęksa A. 2003: Białko ziemniaczane — charakterystyka właściwości. Post. Nauk Rol., 5: 79 — 94.
Google Scholar
Prośba-Białczyk U. 1991. Kształtowanie cech jakościowych i wartości paszowej ziemniaka pod wpływem terminu sadzenia i poziomu nawożenia azotem. Rozprawy 95, Wyd. AR Wrocław: 1 — 82.
Google Scholar
Puła J., Skowera B. 2004. Zmienność cech jakościowych bulw ziemniaka odmiany Mila uprawianego na glebie lekkiej w zależności od warunków pogodowych. Acta Agroph. 3(2): 359 — 366.
Google Scholar
Pytlarz-Kozicka M. 2002. Wpływ sposobów pielęgnowania na wysokość i jakość plonów ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 147 — 155.
Google Scholar
Rouchaud J., Moons C., Detroux L., Haquenne W., Seutin E., Nys L., Meyer J.A. 1986. Quality of potatoes treated with selected insecticides and potato — haulm killers. J. Horticult. Sci. 61(2): 239 — 342.
Google Scholar
Roztropowicz S. 1989. Środowiskowe, odmianowe i nawozowe źródła zmienności składu chemicznego bulw ziemniaka. Fragm. Agronom. 1: 33 — 75.
Google Scholar
Sawicka B. 2003. Quality of potato cultivated under the ecological and integrated production system. Horticulture and Vegetable Growing 22(4): 10 — 20.
Google Scholar
Sawicka B., Kuś J. 2002. Zmienność składu chemicznego bulw ziemniaka w warunkach ekologicznego i integrowanego system produkcji. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 273 — 282.
Google Scholar
Sawicka B., Mikos-Bielak M. 1995. An attempt to evaluate the fluctuation of chemical composition of potato tubers in changing conditions of arable field. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 419: 95 — 102.
Google Scholar
Schwimmer S., Burr H.K., 1967: Structure and chemical composition of the potato tubers (In:) Potato processing. Talburt W.F., Smith O. Wyd. Avi Publishing Co., Westport: 12 — 43.
Google Scholar
Woda-Leśniewska M. 1993a. Wpływ karbofuranu i metribuzinu na wartość biologiczną i odżywczą białka bulw ziemniaka. Prace Nauk. Inst. Ochr. Rośl. XXXV, 1/2: 85 — 89.
Google Scholar
Woda-Leśniewska M. 1993b. Zmiany biochemiczne w roślinie ziemniaka pod wpływem karbofuranu (Furadan 5G) i metribuzinu (Sencor). Prace Nauk. Inst. Ochr. Rośl. XXXV, 1/2: 80 — 84.
Google Scholar
Wyszkowski M. 1996. Zawartość związków azotowych witaminy C w bulwach ziemniaka w zależności od zastosowanego nawożenia azotem i fungicydów. Fragm. Agronom. 1: 9 — 19.
Google Scholar
Yildrim M. B., Caliscan C. F. 1985. Genotype × environment interactions in potato (Solanum tuberosum L.). Am. Potato J. 62: 371 — 375.
Google Scholar
Zarzecka K., Gugała M. 2005. The influence of herbicides and their mixtures on total proteins content and proper proteins in potato tubers. Plant Soil Environ. 51(11): 517 — 522.
Google Scholar
Zimnoch-Guzowska E., Flis B. 2006. Genetyczne podstawy cech jakościowych ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 23 — 36.
Google Scholar
Zrůst J., Hola Z. 1994. Vliv prechodného obdobi sucha na obsah celkoveho a bilkovinného dusicku a dusičnanů v hlizach brambor. Rostl. Vyroba 40: 271 — 279.
Google Scholar
Autorzy
Marek Gugałamarek.gugala@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland
https://orcid.org/0000-0001-5048-3432
Autorzy
Krystyna ZarzeckaKatedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland
https://orcid.org/0000-0002-7792-6448
Autorzy
Bogumiła ZadrożniakPaństwowa Szkoła Wyższa w Białej Podlaskiej, Instytut Rolnictwa Poland
Statystyki
Abstract views: 63PDF downloads: 42
Licencja
Prawa autorskie (c) 2010 Marek Gugała, Krystyna Zarzecka, Bogumiła Zadrożniak
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Krystyna Zarzecka, Alicja Baranowska, Marek Gugała, Efektywność odchwaszczania ziemniaka w warunkach tradycyjnego i uproszczonego systemu uprawy roli , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 255 (2010): Wydanie regularne
- Marek Gugała, Krystyna Zarzecka, Anna Sikorska, Wpływ pielęgnacji mechaniczno-chemicznej uprawy ziemniaka na plony suchej masy, skrobi i białka ogólnego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 272 (2014): Wydanie regularne
- Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Alicja Baranowska, Zawartość i pobranie azotu, fosforu i potasu przez chwasty w uprawie ziemniaka w warunkach zróżnicowanych zabiegów agrotechnicznych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 255 (2010): Wydanie regularne
- Marek Gugała, Krystyna Zarzecka, Anna Sikorska, Ocena skuteczności działania herbicydów i ich wpływ na plon handlowy ziemniaka , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 270 (2013): Wydanie regularne
- Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Honorata Dołęga, Regulacja stopnia zachwaszczenia ziemniaka z zastosowaniem herbicydów , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 267 (2013): Wydanie regularne
- Marek Gugała, Krystyna Zarzecka, Bogumiła Zadrożniak, Wpływ adiuwantów na plonowanie i ograniczenie zachwaszczenia na plantacji ziemniaka , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 255 (2010): Wydanie regularne
- Marek Gugałą, Krystyna Zarzecka, Porównanie opłacalności produkcji ziemniaka w zależności od sposobów odchwaszczania , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 257/258 (2010): Wydanie regularne
- Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Porównanie efektywności różnych sposobów regulacji zachwaszczenia w łanie ziemniaka , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 262 (2011): Wydanie regularne
- Marek Gugała, Krystyna Zarzecka, Porównanie skuteczności insektycydów w zwalczaniu stonki ziemniaczanej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 246 (2007): Wydanie regularne
- Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Katarzyna Rymuza, Wpływ metod agrotechnicznych i herbicydów na porażenie przez rizoktoniozę (Rhizoctonia solani) bulw ziemniaka odmiany Wiking , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 251 (2009): Wydanie regularne