Wytwarzanie materiałów wyjściowych kukurydzy o podwyższonej odporności na fuzariozę kolb i zgorzel podstawy łodygi

Elżbieta Czembor

e.czembor@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Roman Warzecha


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Józef Adamaczyk


Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. (Poland)

Zbigniew Kurczych


Hodowla Roślin Rolniczych „Nasiona Kobierzyc” Sp. z o.o., Kobierzyce (Poland)

Abstrakt

Na przykładzie 2 odmian syntetycznych typu zębokształtnego i 2 typu szklistego przedstawiono efekt selekcji w kierunku odporności na fuzariozę kolb i zgorzel podstawy łodygi. Fuzariozę kolb oceniano po inokulacji kolb grzybami Fusarium graminearum i F. culmorum. Zgorzel podstawy łodygi oceniano przy infekcji naturalnej. Inokulacja kolb okazała się skuteczna do istotnego zróżnicowania badanego materiału. Odmiany syntetyczne użyte w badaniach charakteryzowały się średnią podatnością na fuzariozę kolb i średnią odpornością na zgorzel podstawy łodygi. Wyselekcjonowano linie o znacznie poprawionej odporności na fuzariozę w porównaniu do syntetycznych odmian wyjściowych.


Słowa kluczowe:

fuzarioza kolb, zgorzel podstawy łodygi, kukurydza, selekcja

Abbas H. K., Mirocha C. J., Komendhal T., Bumes P. M., Meronuck R. A., Gunther R. 1988. Toxigenicity of Fusarium proliferatum and other Fusarium species isolated from corn ears in Minnesota. Phytopathol. 78: 1258 — 1260. DOI: https://doi.org/10.1094/Phyto-78-1258
Google Scholar

Adamczyk J. 1998. Przegląd metod hodowli kukurydzy i ich skuteczność w praktyce. Biul. IHAR 208: 123 — 130.
Google Scholar

Adamczyk A., Rogacki J. 2005. Co wpływa na plon kukurydzy. W: Kukurydza rośliną przyszłości. Wyd. 3, Warszawa: 22 — 27.
Google Scholar

Bottalico A., Logriecom A., Visconti A. 1989. Fusarium species and their mycotoxins infected cereals m the field and in stored grains. In: Fusarium — Mycotoxins, Taxonomy and Pathogenicity, vol. 2 In: Topics in secondary metabolites. Chełkowski J. (ed.), Elsevier, Amsterdam, The Netherlands: 85 — 119. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-444-87468-9.50010-9
Google Scholar

Chełkowski J., Kwaśna H. 1986. Zagrożenie upraw kukurydzy fuzariozą kolb i mikotoksynami fuzaryjnymi. Ochrona Roślin l: 4 — 6.
Google Scholar

Chełkowski J., Prończuk M., Prończuk P. 1993. Observation on fusarium ear rot in maize and related species in Poland. Hod. Rośl. Aklim. 37 (4): 41 — 46.
Google Scholar

Clements M. J., Kleiinschmidt C. E., Maragos C. E., Pataky J. K., White D. G. 2003. Evaluation of inoculation techniques for Fusarium ear rot and fumonisin contamination of corn. Corn Dis. 87: 147 — 153. DOI: https://doi.org/10.1094/PDIS.2003.87.2.147
Google Scholar

Dolstra O., Marton C., Menzi M., Mohr I., Plieneger D. L, Prończuk M. 1993. Evaluation of recurrent selection for stalk rot resistance in a synthetic maize population. In: Proc. of Maize and Sorghum — Eucarpia XVIth Conference on Breeding and Molecular Biology Accomplishments and Future Promises. Bergamo, Italy, 6–9, 1993: l — 7.
Google Scholar

Dubas A. 2001. Aktualne problemy uprawy kukurydzy w Polsce. Wieś Jutra 6 (35): 7 — 8.
Google Scholar

Jarvis J. L., Ciark R. L., Guthrite W. D., Berry E. C., Russell W. A. 1984. The relationship between second-generation European com borers and stalk rot fungi in maize hybrids. Maydica 29: 247 — 263.
Google Scholar

Mesterhazy A. 1989. Progress in breeding of wheat and com genotypes not susceptible to infection by Fusaria. In: J. Chełkowski (ed.) Fusarium Mycotoxins, Taxonomy and Pathogenicity. Elsevier, Amsterdam: 357 — 386. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-444-87468-9.50026-2
Google Scholar

Logrieco A., Moretti A., Ritieni A., Chełkowski J., Altomare C., Bottalico A., Randazzo G. 1993. Natural occurrence of beauvericin in preharvest Fusarium subglutinans infected corn ears in Poland. J. Agric. Food Chem. 41: 2149 — 2152. DOI: https://doi.org/10.1021/jf00035a061
Google Scholar

Pascale M., Visconti A., Avantaggiato G., Prończuk M., Chełkowski J. 1999. Mycotoxin contamination of maize hybrids after infection with Fusarium proliferatum. J. Sci. Food Agric. 79: 2094 — 2098. DOI: https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199912)79:15<2094::AID-JSFA505>3.0.CO;2-P
Google Scholar

Perkowski J., Chełkowski J., Plattner R. D., Goliński P. 1991. Cumulation of mycotoxms in maize cobs infected with Fusarium graminearum. Mycotoxin Res. 7A: 115 — 120. DOI: https://doi.org/10.1007/BF03192195
Google Scholar

Presello D. A., Reid L. M., Mather D. E. 2004. Resistance of Argentine maize germplasm to Giberrella and Fusarium ear rots. Maydica 49: 73 — 81.
Google Scholar

Prończuk M., Prończuk S. 1987. Przydatność „metody chłodniowej" w ocenie odporności życicy trwałej na Fusarium nivale (Fr) Ces. Biul. IHAR 162: 27 — 32.
Google Scholar

Prończuk M, Bojanowski J., Warzecha R. 2004. Effect of leaf infection by Kabatiella zeae on stalk rot prevalence and grain yield of maize hybrids. J. Phytopathol. 152: 410 — 415. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0434.2004.00864.x
Google Scholar

Prończuk M., Prończuk S., Mesyasz M. 1991. Pathogenicity of Fusarium spp. contributing the stalk rot of maize in Poland. Mycotoxin Res. 7A: 97 — 101. DOI: https://doi.org/10.1007/BF03192193
Google Scholar

Reid L. M., Stewart D. W., Hamilton R. I. 1996. A 4-year study of the association between gibberella ear rot severity and deoxynivalenol concentration. J. Phytopathol. 144: 431 — 436. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0434.1996.tb00319.x
Google Scholar

Ross P. F., Rice L. G., Osweiler G. D., Nelson P. E., Richard J. L., Wilson T. M. 1992. A review and update of animal toxicoses associated with fumonisin-contaminated feeds and production of fumonisins by Fusarium isolates. Mycopathol. 117: 109 — 114. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00497286
Google Scholar

Scott G. E., King S. B. 1984. Sample size to detect genotypic differences in maize to kernel infection by Fusarium moniliforme. Maydica 29: 151 — 160.
Google Scholar

Shelby R. A., White D. G., Bauske E. M. 1994. Differential fumonisin production in maize hybrids. Plant Dis. 78: 582 — 584. DOI: https://doi.org/10.1094/PD-78-0582
Google Scholar

Teich A. H. 1989. Epidemiology of corn (Zea mays L.) ear rot caused by Fusarium spp. In: Fusarium — Mycotoxins, Taxonomy and Pathogenicity. Chełkowski J. (ed.), Elsevier, Amsterdam, The Netherlands: 319 — 328. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-444-87468-9.50024-9
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2005

Cited By / Share

Czembor, E. (2005) „Wytwarzanie materiałów wyjściowych kukurydzy o podwyższonej odporności na fuzariozę kolb i zgorzel podstawy łodygi”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (236), s. 203–213. doi: 10.37317/biul-2005-0052.

Autorzy

Elżbieta Czembor 
e.czembor@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Autorzy

Roman Warzecha 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Autorzy

Józef Adamaczyk 

Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Zbigniew Kurczych 

Hodowla Roślin Rolniczych „Nasiona Kobierzyc” Sp. z o.o., Kobierzyce Poland

Statystyki

Abstract views: 161
PDF downloads: 23


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Elżbieta Czembor, Roman Warzecha, Józef Adamaczyk, Zbigniew Kurczych

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 5 > >>