Produktywność nowych odmian ziemniaka w uprawie ekologicznej i konwencjonalnej

Krystyna Zarzyńska

k.zarzynska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin-PIB, Zakład Agronomii Ziemniaka, Jadwisin (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-8747-2785

Abstrakt

Badania przeprowadzono w latach 2020-2022 w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Oddziale Jadwisin-centralna Polska. Celem badań była ocena  produktywności kilku odmian  ziemniaka uprawianych w dwóch systemach produkcji i oszacowanie ich przydatności do uprawy w systemie ekologicznym. Badaniom poddano sześć odmian ziemniaka należących do różnych grup wczesności. Oceniano wskaźniki produkcyjności roślin oraz plon bulw i jego strukturę. Stwierdzono istotne zróżnicowanie większości badanych cech w zależności od systemu produkcji i odmiany. W ekologicznym systemie uprawy wskaźniki te były znacznie niższe niż w systemie konwencjonalnym. Plon bulw  odmian uprawianych w systemie ekologicznym był średnio  o 51% niższy niż w systemie konwencjonalnym. Odnotowano również duże zdrobnienie plonu. Stwierdzono istotne różnice odmianowe. Najlepszymi parametrami plonu w systemie ekologicznym charakteryzowała się odmiana Jelly. Spośród badanych odmian można jeszcze polecać odminę Gardena i Irmina.


Słowa kluczowe:

ziemniak, system ekologiczny, system konwencjonalny, plon, genotyp

Finckh, M.R.; Schulte-Geldermann, E.; Bruns, C. 2006. Challenges to Organic Potato Farming: Disease and Nutrient Management. Potato Res. 49, 27–42
Google Scholar

Haase, T., Schuler, C., Kolsch, E., Heb J. 2002. The influence of variety, stand density and tuber seed size on yield and grading of potatoes (Solanum tuberosum L.) in organic farming. In: Wenzel G. and Wulfert I. (eds) Potatoes today and tomorrow. 15th triennial conference of EAPR. WPR communication GmbH and co KG, Hamburg, Germany, 106.
Google Scholar

Ierna, A., Parisi, B. 2014. Crop growth and tuber yield of early potato crop under organic and conventional farming. Scientia Horticulturae, 165, 260-265
Google Scholar

Koppel, M. 2001. Selection of potato varieties for organic growing In: Abstracts of conference papers, EAPR Patology section meeting. Bonin, Poland, 73–74.
Google Scholar

Kuś J., Stalenga J. 1998. Plonowanie kilku odmian ziemniaka uprawianych w systemach ekologicznym i integrowanym. Rocz. AR w Poznaniu CCCVII : 126-131
Google Scholar

Lapwood, D. H.1997. Factors affecting the field infection of potato tubers of different cultivars by blight (Phytophthora infestans). Ann Appl Biol 85, 23- 42
Google Scholar

Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. Pathway to a Healthy Planet for all. EU action plan: 'Towards zero pollution for air, water and soil', Brussels, 12.5.2021
Google Scholar

Palmer, M.W.; Cooper, J.; Tétard-Jones, C.; Średnicka-Tober, D.; Barański, M.; Eyre, M.; Shotton, P.N.; Volakakis, N.; Cakmak, I.; Ozturk, L.; et al. 2013.The influence of organic and conventional fertilisation and crop protection practices, preceding crop, harvest year and weather conditions on yield and quality of potato (Solanum tuberosum) in a long-term management trial. Eur. J. Agron. 49, 83–92.
Google Scholar

Phillips, SL, Shaw, MW, Wolfe, MS. 2015. The effect of potato variety mixture on epidemic of late blight in relation to plot size and level of resistance. Ann App Biol, 147, 245-252
Google Scholar

Ponisio, L.C.; M’Gonigle, L.K.; Mace, K.C.; Palomino, J.;de Valpine, P.; Kremen, C.2015. Diversification practices reduce organic to conventional yield gap. Proc. R. Soc. B Biol. Sci. 282, 20141396
Google Scholar

Sawicka B., Kuś J. 2000. Yield and potato tuber quality in relation to crop production system. Pamiętnik Puławski, 120: 379-389
Google Scholar

Skrabule, I., Gaile Z., Vigovskis J. 2005. Optimizing agricultural output production: theory and praxis. Evaluation of potato varieties for organic farming. Latvian Journal of Agronomy, 348, 57-66
Google Scholar

Smith, R.G.; Gross, K.L.; Robertson, G.P. 2008. Effects of crop diversity on agroecosystem function:Crop yield response. Ecosystems 11, 355–366. [Google Scholar] CrossRef
Google Scholar

Wilbois, K.-P.; Schmidt, J.E. 2019. Reframing the Debate Surrounding the Yield Gap between Organic and Conventional Farming. Agronomy 9, 82. https://doi.org/10.3390/agronomy9020082
Google Scholar

Willer H, Trávníček J, Meier C and Schlatter B (eds). 2022. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends. Research Institute of Organic Agriculture FiBL,
Google Scholar

Zarzyńska K. 2006. Cechy odmian ziemniaka przydatne w uprawie ekologicznej.W: Ziemniak sopżywczy i pzemysłowy oraz jego przetwarzanie. Jakość polskich odmian ziemniaka ich szanszą na wspólnym rynku europejskim. Materiały IV Konferencji Naukowej, Szklarska Poręba : 46-54
Google Scholar

Zarzyńska K., Goliszewski W. 2006. Rola odmiany w ekologicznej uprawie ziemniaka. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering. Vol.51 (2) 214-219
Google Scholar

Zarzyńska K. 2011. Porównanie wybranych polskich i zagranicznych odmian ziemniaka w uprawie ekologicznej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering. Vol. 56 (4): 208-212
Google Scholar

Zarzyńska, K., Goliszewski, W. 2015. Cultivar differentiation of potato plant production in organic and integrated systems. Fragmenta Agronomica 2015, 32 (3), 113-120
Google Scholar

Zarzyńska, K., Pietraszko, M. 2015. Influence of climatic conditions on development and yield of potato plants growing under organic and conventional systems in Poland, American Journal of Potato Research 92: 511-517 DOI 10 1007/s12230-015-9465
Google Scholar

Zarzyńska K. , Jończyk K. 2017. Yield and commercial tuber quality of potatoes grown under two crop production systems in different environmental conditions. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering Vol 62 (4)
Google Scholar

Zimnoch-Guzowska E. 2008. Demand for low input varieties, Breeding and adaptation of potatoes, EAPR, EUCARPIA, 1.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2023

Cited By / Share

Zarzyńska, K. (2023) „Produktywność nowych odmian ziemniaka w uprawie ekologicznej i konwencjonalnej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (299), s. 21–27. doi: 10.37317/biul-2023-0003.

Autorzy

Krystyna Zarzyńska 
k.zarzynska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin-PIB, Zakład Agronomii Ziemniaka, Jadwisin Poland
https://orcid.org/0000-0002-8747-2785

Statystyki

Abstract views: 221
PDF downloads: 132


Licencja

Prawa autorskie (c) 2023 Krystyna Zarzyńska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora