Zróżnicowanie jakości plonu ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym i integrowanym w zależności od odmiany i warunków glebowo-klimatycznych. Część I. Udział wad zewnętrznych i wewnętrznych bulw
Krystyna Zarzyńska
k.zarzynska@ihar.edu.plInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin, Zakład Agronomii Ziemniaka (Poland)
Wojciech Goliszewski
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin, Zakład Agronomii Ziemniaka (Poland)
Abstrakt
W latach 2008–2010 przeprowadzono badania dotyczące jakości plonu bulw ziemniaków uprawianych w dwóch systemach produkcji — ekologicznym i integrowanym, w dwóch miejscowościach — Jadwisin (Polska centralna i Osiny Polska południowo-wschodnia). Badano wpływ takich czynników jak: system produkcji, miejsce uprawy (jakość gleby), odmiana i lata badań na udział wad zewnętrznych i wewnętrznych bulw. Stwierdzono, że największy wpływ na udział wad bulw miały warunki klimatyczne, panujące w okresie wegetacji i genotyp. Sam system produkcji i miejsce uprawy miały mniejsze znaczenie.
Słowa kluczowe:
jakość, odmiana, system ekologiczny, system integrowany, ziemniakBibliografia
Dlouhy J. 1981. Alternative forms of farming – quality of plant product in conventional and biodynamic production. Upsala, Inst. For Vaxtding. Raport 91. SLU: 52.
Google Scholar
Dlouhy J. 1992. Product quality in alternative agriculture. In: Food quality Concepts and Methodology. Elm Farm Research Centr. Newbury, UK: 30 — 35.
Google Scholar
Gransedt A. Kjellenberg L., Roinila P. 1997. Long term field experiment in Sweden: Effects of organic and inorganic fertilizers on soil fertility and crop quality. In: Proc. of the Conf. on Agric. Production and Nutrition. Boston, MA, USA, March 1997: 79 — 90.
Google Scholar
Hiller L. K, Thornton R E. 2008. Managing physiological disorders. In: Johnson DA (ed.) Potato health management. American Phytopatological Society Press, St Paul, MN: 235 — 245.
Google Scholar
Karalus W. 2000. Qualitätsminderung durch Rizoctonia solani vermeiden. Infodienst 300: 53 — 56.
Google Scholar
Paffarth A. 2002. Drahtwurmbefall an Kartoffeln. Bioland. 2002: 23.
Google Scholar
Petr J., Dlouhy J. 1992. Ekologiceskie zemledelstvi. Brazda, Praha, Zemledelske Nakladetelstvi: 276 — 282.
Google Scholar
Ratke W. Riekmann W., Brendler F. 2002. Kartoffel, Krankheiten, Schadlinge, Unkrauter. Verlag Th. Mann, Gelesenkirchen Beur.
Google Scholar
Rembiałkowska E. 2000. Zdrowotna i sensoryczna jakość ziemniaków oraz wybranych warzyw z gospodarstw ekologicznych.Wydawn. Fundacja SGGW, Warszawa: 116.
Google Scholar
Rembiałkowska E., Zarzyńska K., Świetlikowska B., Goliszewski W., Kaźmierczak R. 2006. Ocena wybranych cech ziemniaków pochodzących z produkcji konwencjonalnej i integrowanej. W: Wybrane zagadnienia ekologiczne we współczesnym rolnictwie, Monografia, tom 3. PIMR, Poznań: 112 — 1222.
Google Scholar
Sawicka B., Kuś J. 2002. Zmienność składu chemicznego bulw ziemniaka w warunkach ekologicznego i integrowanego systemu produkcji. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. z. 489. Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie — perspektywy ekologicznej produkcji ziemniaka w Polsce. Warszawa: 273 — 282.
Google Scholar
Szutkowska M, Lutomirska B. 2002. Wpływ środowiska i niektórych czynników agrotechnicznych na porażanie się bulw ziemniaka parchem zwykłym. Biul. IHAR 221: 153 — 166.
Google Scholar
Zarzyńska K., Goliszewski W. 2006. Rola odmiany w ekologicznej uprawie ziemniaka. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering. Vol. 51 (2): 214 — 219.
Google Scholar
Zarzyńska K., Wroniak J. 2007. Różnice w jakości plonu bulw ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym w zależności od niektórych czynników agrotechnicznych. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering. Vol. 52 (4): 108 — 114.
Google Scholar
Autorzy
Krystyna Zarzyńskak.zarzynska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin, Zakład Agronomii Ziemniaka Poland
Autorzy
Wojciech GoliszewskiInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin, Zakład Agronomii Ziemniaka Poland
Statystyki
Abstract views: 36PDF downloads: 39
Licencja
Prawa autorskie (c) 2012 Krystyna Zarzyńska, Wojciech Goliszewski
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Krystyna Zarzyńska, Dominika Boguszewska-Mańkowska, Piotr Barbaś, Współczynnik plonowania odmian ziemniaka uprawianych w dwóch systemach produkcji , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 287 (2019): Wydanie specjalne
- Krystyna Zarzyńska, Produktywność nowych odmian ziemniaka w uprawie ekologicznej i konwencjonalnej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 299 (2023): Wydanie regularne
- dr Dominika Boguszewska-Mańkowska , Krystyna Zarzyńska , Krzysztof Treder , Bogumiła Zacharzewska , Badania tolerancji odmian ziemniaka na stresy abiotyczne w świetle postępujących zmian klimatycznych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Krystyna Zarzyńska, Anna Wierzbicka, Magdalena Grudzińska, Ekologiczna produkcja ziemniaka gwarancją jego cech prozdrowotnych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 279 (2016): Wydanie regularne
- Krystyna Zarzyńska, Wojciech Goliszewski, Zachwaszczenie plantacji ziemniaka w zależności od systemu uprawy i kompleksu glebowego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 246 (2007): Wydanie regularne
- Krystyna Zarzyńska, Porównanie potencjału rozwojowego polskich i zagranicznych odmian ziemniaka badanych w latach 2005–2008 , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 254 (2009): Wydanie regularne
- Krystyna Zarzyńska, Rola wybranych czynników agrotechnicznych w kształtowaniu jakości handlowej ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 259 (2011): Wydanie regularne
- Krystyna Zarzyńska, Wpływ sposobu przygotowania sadzeniaków na liczbę łodyg w roślinie, plon bulw i jego strukturę , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 248 (2008): Wydanie regularne