Wpływ sposobu przygotowania sadzeniaków na liczbę łodyg w roślinie, plon bulw i jego strukturę

Krystyna Zarzyńska

k.zarzynska@ihar.edu.pl
Zakład Agronomii Ziemniaka, IHAR, Odział Jadwisin (Poland)

Abstrakt

W badaniach przeprowadzonych w latach 2005–2007 na dwóch odmianach ziemniaka stosowano trzy sposoby przygotowania sadzeniaków: podkiełkowanie na świetle przez okres 4 tygodni w temperaturze ok. 15°C, poddanie szokowi termicznemu poprzez utrzymanie sadzeniaków w temperaturze 22°C przez okres 7 dni w ciemności, a następnie przeniesienie do temperatury 150 na światło oraz obiekt kontrolny — bez żadnych zabiegów. Celem zastosowania zmiennych temperatur i warunków świetlnych było sprowokowanie jak największej liczby oczek na bulwie do wytworzenie kiełków i łodyg, a w konsekwencji do zwiększenia liczby bulw pod krzakiem. Zastosowany zabieg spowodował wzrost udziału kiełkujących oczek i liczby łodyg w roślinie oraz wpłynął na zmiany w strukturze plonu, chociaż istotność różnic nie została udowodniona.


Słowa kluczowe:

kiełki, łodygi, plon, podkiełkowanie, sadzeniaki, ziemniak

Reust W., Winiger F. A. Hebeisen T., Dutoit J. P. 2001. Assessment of the physiological vigour of new potato cultivars in Switzerland. Potato Research 44: 11 — 17.
Google Scholar

Rodriques M. A., Pereira P., Arrobas M. 2005. Seed size effects on above-ground stem number and yield of potato crop. Abstracts of papers and posters EAPR, Bilbao, July 17–22: 171 — 174.
Google Scholar

Roztropowicz S. Pietryka M. 1984. Zależność między wielkością sadzeniaków, procentem oczek kiełkujących oraz liczbą łodyg w roślinach kilkunastu odmian ziemniaka. Ziemniak 1983/84: 5 — 15.
Google Scholar

Rykaczewska K. 1984. Wpływ wieku fizjologicznego bulw na rozwój roślin i plonowanie wczesnych odmian ziemniaka. Praca doktorska. Inst. Ziemn., Bonin.
Google Scholar

Rykaczewska K. 1993. Wiek fizjologiczny bulw matecznych ziemniaka jako czynnik modyfikujący produktywność roślin. Fragm. Agron. 2: 5 — 94.
Google Scholar

Struik P. C., Havertkort A. J., Vreugdenhil D., Bus C. B., Dankert R. 1990. Manipulation of tuber — size distribution of potato crop. Potato Research 33: 417 — 432.
Google Scholar

Wurr D. C. E., Hole C. C., Jane R., Fellows R., Milling J., Lynn J. R. O’Brien P. J. 1997. The effect of some environmental factors on potato tuber numbers. Potato Research 40: 297 — 306.
Google Scholar

Zarzyńska K. 1996. Możliwość przewidywania plonu bulw określonej frakcji na podstawie zróżnicowanej masy sadzeniaka. Biul. Inst. Ziemn. 46: 39 — 50.
Google Scholar

Zarzyńska K. 2000. Wartości wskaźników charakteryzujących stan fizjologiczny bulw i rozwój rośliny ziemniaka. Część IV. Liczba łodyg w roślinie i procent kiełkujących oczek u bulw matecznych różnej wielkości. Biul. IHAR 214: 167 — 181.
Google Scholar

Zarzyńska K. 2004. Analiza plonu potomnego bulw ziemniaka w zależności od wielkości bulwy matecznej i odmiany. Biul. IHAR 232: 15 — 21.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2008

Cited By / Share

Zarzyńska, K. (2008) „Wpływ sposobu przygotowania sadzeniaków na liczbę łodyg w roślinie, plon bulw i jego strukturę”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (248), s. 53–60. doi: 10.37317/biul-2008-0057.

Autorzy

Krystyna Zarzyńska 
k.zarzynska@ihar.edu.pl
Zakład Agronomii Ziemniaka, IHAR, Odział Jadwisin Poland

Statystyki

Abstract views: 26
PDF downloads: 26


Licencja

Prawa autorskie (c) 2008 Krystyna Zarzyńska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora