Ocena wybranych cech jakościowych ziarna pszenicy ozimej w zależności od terminu stosowania herbicydu i formy aplikacji azotu

Tomasz Sekutkowski

iung@iung.pulawy.pl
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Zakład Herbologii i Technik Uprawy Roli we Wrocławiu (Poland)

Abstrakt

Badania prowadzono w latach 2003–2005 w uprawie pszenicy ozimej odmiany Mewa. W doświadczeniu zastosowano nawóz azotowy w postaci saletry amonowej i mocznika, który stosowano w dawce 120 kg·ha-1 Dawka ta została podzielona na trzy części i aplikowana w trzech terminach: początek wegetacji wiosennej, w fazie końca krzewienia oraz w fazie kłoszenia pszenicy ozimej. W doświadczeniu stosowano herbicyd Sekator 6,25 WG, który również aplikowano w trzech terminach: pełnia krzewienia, koniec krzewienia, ale siedem dni przed zastosowaniem drugiej dawki saletry amonowej lub koniec krzewienia łącznie z mocznikiem oraz w końcu krzewienia, ale siedem dni po zastosowaniu drugiej dawki saletry amonowej. W zależności od zastosowanej kombinacji, istnieje możliwość uzyskania np. wysokiego plonu ziarna i MTZ o wysokiej zawartości glutenu i białka ogólnego, lecz o nieco słabszych pozostałych parametrach jakościowych i odwrotnie — wysokie parametry jakościowe, ale przy średnim plonie ziarna.


Słowa kluczowe:

herbicyd, jakość ziarna, mocznik, pszenica ozima, saletra amonowa, termin stosowania

Adamczewski K., Matysiak K. 2005. Klucz do określania faz rozwojowych roślin jedno- i dwuliściennych w skali BBCH. IOR, Poznań: 134 ss.
Google Scholar

Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Haber T. 1999. Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotem. Pam. Puł. 118: 45 — 56.
Google Scholar

Chrzanowska-Dróżdż B., Gil Z., Liszewski M. Malarz W. 2004. Wysokość i jakość plonu ziarna pszenicy ozimej w zależności od dawki i sposobu nawożenia azotem. Biul. IHAR. 233: 29 — 38.
Google Scholar

Domaradzki K., Badowski M., Filipiak K., Franek M., Gołębiowska H., Kieloch R., Kucharski M., Rola H., Rola J., Sadowski J., Sekutowski T., Zawerbny T. 2001. Metodyka doświadczeń biologicznej oceny herbicydów, bioregulatorów i adiuwantów. Cz. 1. Doświadczenia polowe. Wyd. IUNG Puławy: 167 ss.
Google Scholar

Domaradzki K., Sekutowski T. 2004. Wpływ terminów nawożenia azotem i herbicydami na regulację zachwaszczenia i niektóre cechy jakościowe ziarna pszenicy ozimej. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 44 (2): 657 — 660.
Google Scholar

Gil Z., Narkiewicz-Jodko M., Urban M. 2004. Wpływ herbicydów na wartość przemiałową ziarna i wypiekową mąki odmian pszenicy ozimej. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 44 (2): 683 — 685.
Google Scholar

Gonzalez-Ponce R., Lamela A., Salas M. L. 1990. Effects of nitrogen and herbicide on grain yield and protein content of tall and a semi-dwarf wheat (Triticum aestivum) cultivar in semi-arid conditions. Plant Nutrition: 565 — 568.
Google Scholar

Klupczyński Z. 1996. Nawożenie mineralne roślin uprawnych. Wpływ nawożenia na cechy jakościowe roślin. (pod red. Czuba R.) Wyd. Zakłady Chemiczne “Police” S.A.: 369 — 377.
Google Scholar

Knapp J. S., Harms C. L. 1988. Nitrogen fertilization and plant growth regulator effects on yield and quality of four wheat cultivars. J. Prod. Agric. 1(2): 94 — 98.
Google Scholar

Kocoń A. 2005. Nawożenie jakościowej pszenicy jarej i ozimej a plon i jakość ziarna. Pam. Puł. 139: 55 — 64.
Google Scholar

Kopcewicz J., Lewak S. 1998. Gospodarka mineralna roślin. Podstawy fizjologii roślin. PWN, Warszawa: 188 — 228.
Google Scholar

McCloskey M. C., Firbank L.G., Watkinson A.R., Webb D.J. 1998. Interactions between weeds of winter wheat under different fertilizer, cultivation and weed management treatments. Weed Res. 38: 11 — 24.
Google Scholar

Norma Branżowa - BN-69/9131-02. Ziarno zbóż. Oznaczanie wyrównania ziarna. Wyd. Norm. „Alfa”, Warszawa 1987, Wydanie 4.
Google Scholar

Nowak Wł., Sowiński J., Pietr S., Kita Wł. 2005. Wpływ sposobu ochrony pszenicy ozimej na jakość ziarna konsumpcyjnego. Pam. Puł. 139: 117 — 127.
Google Scholar

Urban M., Gil Z., Narkiewicz-Jodko M. 2001. Wpływ herbicydów na plonowanie i jakość ziarna kilku odmian pszenicy ozimej. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 41(2): 826 — 829.
Google Scholar

Podolska G., Sułek A. 2002. Główne elementy technologii produkcji decydujące o wysokiej jakości ziarna pszenicy. Pam. Puł. 130: 597 — 605.
Google Scholar

Podolska G., Krasowicz S., Sułek A. 2005. Ocena ekonomiczna i jakościowa uprawy pszenicy ozimej przy różnym poziomie nawożenia azotem. Pam. Puł. 139: 175 — 188.
Google Scholar

Polska Norma - PN-73/R-74007. Ziarno zbóż. Oznaczanie gęstości. Wyd. Norm., Warszawa 1973.
Google Scholar

Rola H., Kieloch R. 2000. Reakcja odmian pszenicy ozimej na mieszanki F8426/MCPA i F8426/2,4-D. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 40 (1): 395 — 400.
Google Scholar

Rola H., Banach P. 2001. Współdziałanie herbicydów i nawozów na cechy jakościowe ziarna pszenicy ozimej. Biul. Nauk. UWM. 12: 67 — 74.
Google Scholar

Rola H., Kieloch R. 2005. Wpływ chlorotoluronu na plonowanie oraz wybrane parametry jakościowe ziarna odmian pszenicy ozimej. Pam. Puł. 139: 199 — 209.
Google Scholar

Wróbel E., Szempliński W. 1999. Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej nawożonej zróżnicowanymi dawkami azotu. Pam. Puł. 118: 463 — 470.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2009

Cited By / Share

Sekutkowski, T. (2009) „Ocena wybranych cech jakościowych ziarna pszenicy ozimej w zależności od terminu stosowania herbicydu i formy aplikacji azotu”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (253), s. 135–146. doi: 10.37317/biul-2009-0029.

Autorzy

Tomasz Sekutkowski 
iung@iung.pulawy.pl
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Zakład Herbologii i Technik Uprawy Roli we Wrocławiu Poland

Statystyki

Abstract views: 27
PDF downloads: 21


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Tomasz Sekutkowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Podobne artykuły

<< < 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.