Wpływ poziomu nawożenia azotem na plonowanie i jakość technologiczną ziarna pszenicy jarej

Grażyna Cacak-Pietrzak

inoz@sggw.pl
Zakład Technologii Zbóż Katedry Technologii Żywności, SGGW, Warszawa (Poland)

Alicja Sułek


Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, IUNG — PIB w Puławach (Poland)

Abstrakt

Doświadczenie przeprowadzono w latach 2005–2006 w hali wegetacyjnej IUNG — PIB w Puławach posługując się wazonami Mitscherlicha (o poj. 7 kg gleby). Badano reakcję nowych odmian pszenicy jarej: Bombona, Raweta, Partyzan, Hewilla oraz rodu NAD 403 na 3 poziomy nawożenia azotem: 1,2; 2,4; 3,6 g N/wazon. Stwierdzono, że badane odmiany pszenicy wykazywały odmienną reakcję na zastosowane w doświadczeniu dawki azotu. W roku 2005 istotny wzrost plonowania przy dawce 2,4 g N/wazon wystąpił u odmian Bombona i Partyzan oraz rodu NAD 403, natomiast odmiana Raweta intensywnie wykorzystywała nawożenie 3,6 g N/wazon. W roku 2006 istotna zwyżka plonu ziarna wystąpiła przy dawce 2,4 g N/wazon u odmian Bombona, Raweta i Partyzan, natomiast odmiana Hewilla plonowała najwyżej przy dawce 3,6 g N/wazon. U wszystkich badanych odmian pszenicy wraz ze wzrostem poziomu nawożenia azotem do dawki 3,6 g N/wazon następowało istotne zwiększenie ogólnej zawartości białka i ilości wymywanego glutenu. Tylko w przypadku rodu NAD 403 zawartość substancji białkowych zwiększała się istotnie do poziomu 2,4 g N/wazon. Zwiększenie dawki azotu powodowało na ogół obniżenie jakości glutenu, a w ziarnie zebranym w roku 2006 również wartości wskaźnika sedymentacyjnego. Poziom nawożenia azotem nie miał wpływu na aktywność enzymów amylolitycznych.


Słowa kluczowe:

pszenica jara, plon, jakość ziarna, nawożenie azotem

Achremowicz B., Zając J. 1991–1992. Wpływ podwyższonego nawożenia azotowego na wartość technologiczną ziarna pięciu odmian pszenicy jarej. Folia Societatis Scientiarum Lublinensis, Biol. 1–2, 32: 9 — 15.
Google Scholar

Achremowicz B., Zając J., Styk B. 1993. Wpływ podwyższonego nawożenia azotem na wartość technologiczną niektórych odmian pszenicy jarej i ozimej. Rocz. Nauk Rol., ser. A, 110 (1–2): 149 — 157.
Google Scholar

Achremowicz B., Borkowska H., Styk B., Grundas S. 1995. Wpływ nawożenia azotowego na jakość glutenu pszenicy jarej. Biul. IHAR 193: 29 — 34.
Google Scholar

Bly A. G., Woodard H. J. 2003. Nitrogen management. Agron. J. 95: 335 — 338.
Google Scholar

Borkowska H., Grundas S., Styk B. 1999. Plonowanie kilku odmian pszenicy jarej w zależności od poziomu nawożenia azotowego. Annales UMCS, Sec. E, 54: 21 — 29.
Google Scholar

Borkowska H., Grundas S., Styk B. 2002. Wysokość i jakość plonów niektórych odmian pszenicy jarej w zależności od nawożenia azotowego. Annales UMCS, Sec. E, 57: 99 — 103.
Google Scholar

Fatyga J., Chrzanowska-Drożdż B., Liszewski M. 1994. Wysokość i jakość plonu pszenicy jarej pod wpływem różnych dawek azotu. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Rolnictwo LXII, 254: 113 — 119.
Google Scholar

Fotyma E. 1999. Pobranie i wykorzystanie azotu przez pszenicę ozimą i jarą. Pam. Puł. 118: 143 — 152.
Google Scholar

ICC No. 107/1: Determination of the „Falling Number” according to Hagberg-Perten as a measure of the degree of alpha-amylase activity in grain and flour.
Google Scholar

ICC No. 116/1: Determination of sedimentation value (acc. to Zeleny) as an approximate measure of baking quality.
Google Scholar

ICC No. 155: Determination of the wet gluten quantity and quality (Gluten Index acc. to Perten) of whole wheat meal and wheat flour (Triticum aestivum).
Google Scholar

Kocoń A. 2005. Nawożenie jakościowej pszenicy jarej i ozimej a plon i jakość ziarna. Pam. Puł. 139: 57 — 64.
Google Scholar

Mazurek J., Jaśkiewicz B., Klupczyński Z. 1999. Plonowanie i jakość plonu pszenicy jarej w zależności od techniki nawożenia azotem. Pam. Puł. 118: 257 — 261.
Google Scholar

Mazurek J., Sułek A. 1999. Porównanie różnych dawek i technik nawożenia azotem na plon i cechy jakościowe ziarna pszenicy jarej. Pam. Puł. 118: 271 — 274.
Google Scholar

Noworolnik K., Sułek A. 1999. Porównanie efektywności nawożenia azotem zbóż jarych. Pam. Puł. 114: 289 — 293.
Google Scholar

Ralcewicz M., Knapowski T. 2004. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na wysokość plonu i wartość technologiczną pszenicy jarej. Annales UMCS, Sec. E, 59, 2: 969 — 978.
Google Scholar

Sułek A., Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Haber T. 2002. Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy jarej w zależności od sposobu nawożenia azotem. Pam. Puł. 130: 709 — 718.
Google Scholar

Sułek A., Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A. 2004. Wpływ różnych sposobów aplikacji azotu na plon, elementy jego struktury oraz wybrane cechy jakościowe ziarna odmian pszenicy jarej. Annales UMCS, Sec. E, 59, 2: 543 — 551.
Google Scholar

Wacławowicz R., Parylak D., Śniady R. 2005. Następczy wpływ nawożenia organicznego oraz mineralnego azotowego na plonowanie oraz wybrane cechy jakościowe ziarna pszenicy jarej. Pam. Puł. 139: 277 — 288.
Google Scholar

Woolfolk C. W., Raun W. R., Johnson G. V., Thomason W. E. Mullen R. W., Wynn K. J., Freeman K. 2002. Influence of late-season foliar nitrogen applications on yield and grain nitrogen in winter wheat. Agron. J. 94: 429 — 434.
Google Scholar

Wróbel E. 1999. Reakcja pszenicy jarej na dawkę i termin stosowania azotu. Pam. Puł. 118: 447 — 454.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2007

Cited By / Share

Cacak-Pietrzak, G. i Sułek, A. (2007) „Wpływ poziomu nawożenia azotem na plonowanie i jakość technologiczną ziarna pszenicy jarej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (245), s. 47–55. doi: 10.37317/biul-2007-0022.

Autorzy

Grażyna Cacak-Pietrzak 
inoz@sggw.pl
Zakład Technologii Zbóż Katedry Technologii Żywności, SGGW, Warszawa Poland

Autorzy

Alicja Sułek 

Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, IUNG — PIB w Puławach Poland

Statystyki

Abstract views: 35
PDF downloads: 19


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Grażyna Cacak-Pietrzak, Alicja Sułek

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Podobne artykuły

<< < 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.