Próba oceny technologii uprawy pszenicy ozimej na podstawie danych ankietowych gospodarstw indywidualnych. Część I. Metoda wyodrębniania technologii uprawy

Zbigniew Laudański

zbigniew_laudanski@sggw.edu.pl
Katedra Biometrii, Wydział Rolnictwa i Biologii, SGGW — Warszawa (Poland)

Dariusz R. Mańkowski


Pracownia Ekonomiki Nasiennictwa i Hodowli Roślin, Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, IHAR — Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016

Leszek Sieczko


Katedra Biometrii, Wydział Rolnictwa i Biologii, SGGW — Warszawa (Pitcairn)

Abstrakt

W pracy wykorzystano statystyczne metody analizowania wyników badań ankietowych gospodarstw indywidualnych uprawiających pszenicę ozimą w latach 1992–2003. Każde spośród opisanych w badaniach ankietowych pól charakteryzowało się różnymi warunkami siedliskowymi (jakość gleby, odczyn gleby, przedplon) oraz różnym poziomem czynników agrotechnicznych (nawożenie mineralne, nawożenie organiczne, ochrona chemiczna, ilość wysiewu, termin siewu, materiał siewny). Można więc stwierdzić, że każde z pól przedstawiało odrębną technologię uprawy. Stosując metodę wielowymiarowej analizy czynnikowej podjęto próbę zagregowania tych technologii uprawy w grupy reprezentujące podobne technologie stosowane w praktyce. Następnie podjęto próbę scharakteryzowania oraz oceny wyodrębnionych w ten sposób grup technologii uprawy.


Słowa kluczowe:

agrotechnika, analiza czynnikowa, pszenica ozima, siedlisko, technologie uprawy

Box G. E. P., Hunter J. S., Hunter W. G. 2005. Statistics for experimenters — design, innovation, and discovery. Second Edition. New Jersey, USA: Wiley and Sons Inc.
Google Scholar

Der G., Everitt B. S. 2002. A handbook of statistical analyses using SAS. Second Edition. London, UK: Chapman & Hall/CRC.
Google Scholar

Khattre R., Naik D. N. 2000. Multivariate data reduction and discrimination with SAS Software. New York, USA: SAS Publishing, SAS Institute Inc., John Wiley & Sons Inc.
Google Scholar

Kramer C. Y. 1956. Extension of multiple range tests to group means with unequal numbers of replications. Biometrics 12: 307—310.
Google Scholar

Krzymuski J. 1982. Ocena i prognoza efektywności głównych czynników plonotwórczych zbóż. Rocznik Nauk Rolniczych, Seria A, Tom 105: 71 — 90.
Google Scholar

Krzymuski J. 1998. Zmiany w strukturze zasiewów i wartości przedplonów zbóż w latach 1971–1995. Rocznik Nauk Rolniczych, Ser. A, Tom 113, Z. 1-2: 9 — 20.
Google Scholar

Krzymuski J., Krasowicz S. 1985. Gleba jako czynnik plonotwórczy w świetle wyników różnych badań. Pamiętnik Puławski 86: 11—30.
Google Scholar

Krzymuski J., Laudański Z. 1993. Intensywność gospodarowania a ilość i wartość produkcji roślinnej. Rocznik Nauk Rolniczych, Seria A, T. 110, Z. 1-2: 43 — 50.
Google Scholar

Krzymuski J., Laudański Z. 1995. Warunki i czynniki plonowania zbóż. Cz. II. Ocena współzależności wybranymi metodami statystycznymi. Biul. IHAR 193: 11 — 18.
Google Scholar

Krzymuski J., Laudański Z. 1996. Zmiany w uprawie i w produkcji ziemniaka. Cz. II. Agrotechnika. Biul. IHAR 197: 283—290.
Google Scholar

Krzymuski J., Laudański Z., Oleksiak T. 1993. Poziom i działanie czynników plonowania w gospodarstwach indywidualnych i państwowych. Cz. II. Ziemniaki, buraki cukrowe, rzepak ozimy. Biul. IHAR 185: 25 — 32.
Google Scholar

Laudański Z. 1981. Analiza statystyczna plonów pszenicy ozimej w warunkach produkcyjnych na podstawie danych ankietowych. Hodowla Roślin Aklimatyzacja i Nasiennictwo, Tom 25, Zesz. 5/6: 275—288.
Google Scholar

Oleksiak T. 1998. Wpływ kwalifikowanego materiału siewnego na plonowanie zbóż. Biul. IHAR 208: 3 — 9.
Google Scholar

SAS Institute Inc. 2004 a. SAS 9.1 Companion for Windows. Cary, NC, USA, SAS Publishing, SAS Institute Inc.
Google Scholar

SAS Institute Inc. 2004 b. SAS/STAT 9.1 User's Guide. Cary, NC, USA, SAS Publishing, SAS Institute Inc.
Google Scholar

SPSS Inc. 2003. SPSS Base 12.0 User’s Guide. SPSS Inc., Chicago, IL, USA.
Google Scholar

Spychaj-Fabisiak E., Lozek O., Knapowski T., Ralcewicz M. 2005. Ocena oddziaływania terminu siewu i nawożenia azotem na wysokość plonu i zawartość białka ogólnego w ziarnie pszenżyta. Fragmenta Agronomica 1 (85): 550 — 573.
Google Scholar

Westfall P. H., Tobias R. D., Rom D., Wolfinger R. D., Hochberg Y. 1999. Multiple Comparisons and Multiple Tests Using SAS. Cary, NC, USA: SAS Publishing, SAS Institute Inc.
Google Scholar

Witek T. (red.). 1981. Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej Polski według gmin. Puławy, IUNG.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/29/2007

Cited By / Share

Laudański, Z., Mańkowski, D. R. i Sieczko, L. (2007) „Próba oceny technologii uprawy pszenicy ozimej na podstawie danych ankietowych gospodarstw indywidualnych. Część I. Metoda wyodrębniania technologii uprawy”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (244), s. 33–43. doi: 10.37317/biul-2007-0043.

Autorzy

Zbigniew Laudański 
zbigniew_laudanski@sggw.edu.pl
Katedra Biometrii, Wydział Rolnictwa i Biologii, SGGW — Warszawa Poland

Autorzy

Dariusz R. Mańkowski 

Pracownia Ekonomiki Nasiennictwa i Hodowli Roślin, Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, IHAR — Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016

Autorzy

Leszek Sieczko 

Katedra Biometrii, Wydział Rolnictwa i Biologii, SGGW — Warszawa Pitcairn

Statystyki

Abstract views: 43
PDF downloads: 14


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Zbigniew Laudański, Dariusz R. Mańkowski, Leszek Sieczko

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >> 

Podobne artykuły

<< < 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.