Porównanie składu aminokwasowego preparatów białkowych uzyskanych z bulw ziemniaka uprawianych systemem ekologicznym i konwencjonalnym

Anna Pęksa

anna.peksa@upwr.edu.pl
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Elżbieta Rytel


Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Agnieszka Tajner-Czopek


Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Agnieszka Kita


Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Maria Pytlarz-Kozicka


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Joanna Miedzianka


Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Abstrakt

Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu termicznej koagulacji białek w soku ziemniaczanym uzyskanym z bulw trzech odmian ziemniaka uprawianych systemem konwencjonalnym i ekologicznym na skład aminokwasowy i wartość odżywczą uzyskanych koncentratów białkowych. W uprawie ziemniaka systemem ekologicznym stosowano użyźniacz glebowy i fungicyd, miedzian 50 WP, a w uprawie systemem konwencjonalnym nawożenie wysokimi dawkami NPK, herbicydy, insektycydy i fungicydy. Koagulację białka w soku przeprowadzono z udziałem CaCl2. Oznaczono skład chemiczny otrzymanych preparatów oraz zawartość 18 aminokwasów w białku ogółem, po uprzedniej hydrolizie białka, przy użyciu automatycznego analizatora aminokwasów. Koncentraty białkowe otrzymane z bulw uprawianych systemem ekologicznym zawierały więcej związków azotowych, w tym form azotu białkowego niż preparaty uzyskane z soku bulw pochodzących z uprawy konwencjonalnej. Również w składzie aminokwasowym wyodrębnionych białek stwierdzono więcej takich aminokwasów egzogennych, jak: leucyna, fenyloalanina i tyrozyna oraz treonina, a wśród pozostałych aminokwasów więcej kwasu asparaginowego, seryny i glicyny. Wskaźnik wartości odżywczej CS badanych koncentratów, w zależności od przyjętego białka wzorcowego był zbliżony lub przewyższał wartości przewidziane dla standardu, szczególnie gdy preparaty pochodziły z surowca uprawianego systemem ekologicznym.


Słowa kluczowe:

białko ziemniaka, koncentraty, system uprawy, wartość odżywcza

Ahlden I., Trägårdh G. 1992. A study of soluble proteins from four potato varieties used in the Swedish starch industry. Food Chem. 44: 113 — 118.
Google Scholar

AOAC. 1990. W Herlich, K. (ed.). Official Methods of Analysis of AOAC: Food Composition; Additives; Natura contaminants. Vol. II. AOAC, Arlington.
Google Scholar

Büchi Kjeldahl line K — 422. 1998. Instrukcja obsługi aparatu.
Google Scholar

Ciećko Z., Krajewski W., Wyszkowski W., Wyszkowski M., Żołnowski A. 2004. Działanie nawożenia fosforowego na zawartość i jakość białka w bulwach ziemniaka. Prace Nauk. AE Wroc., Chemia 1017: 99 — 110.
Google Scholar

Danilchenko H., Pranaitiene R., Tarasieviciene Z., Venskutoniene. 2008. The effect of inhibitors on the amino acid content in the stored potato tubers. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 530: 301 — 316.
Google Scholar

Eppendorfer W. H., Eggum B. O. 1994. Dietary fibre, starch, amino acids and nutritive value of potatoes as affected by sulfur, nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and water stress. Acta Agric. Scand., Sect. B, Soil and Plant Sci.:107 — 115.
Google Scholar

Galdón B. R., Mesa D. R., Rodrígez E. M. R., Romero C. D. 2010. Amino acid content in traditional potato cultivars from the Canary Islands. J. Food Comp. Anal. 23: 148 — 153.
Google Scholar

Gawęcki J. 2011. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. WNP. Warszawa: 210 — 215.
Google Scholar

Kapoor A. C., Desborough S. L., Li P. H. 1975. Potato tuber proteins and their nutritional quality. Potato Res. 18: 469 — 478.
Google Scholar

Knorr D. 1978. Protein quality of the potato and potato protein concentrates. Lebensm.-Wiss. u.-Technol. 11: 109 — 115.
Google Scholar

Knoor D. 1980. Effect of recovery methods on yield, quality and functional properties of potato protein concentrates. J. Food Sci. 45: 1183 — 1186.
Google Scholar

Knorr D., Kohler G. O., Betschart A. A. 1977. Potato protein concentrates: the influence of various methods of recovery upon yield compositional and functional characteristics. J. Food Process. Preserv. 2: 235 — 247.
Google Scholar

Leszczyński W. 2000. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. Żywn., Nauka, Technol., Jakość 4 (25) Supl.: 5 — 26.
Google Scholar

Lindner P., Kaplan B., Weiler E., Ben-Gera I. 1980/81. Fractionation of potato juice proteins into acid-soluble and acid-coagulable fractions. Food Chem. 6: 323 — 335.
Google Scholar

Lisińska G., Leszczyński W. 1972. Metodyka badań jakości bulw traktowanych w uprawie herbicydami ziemniaka jako surowca dla przemysłu spożywczego. Pr. Nauk. Inst. Technol. Org. i Tworz. Szt. P. Wroc. 9: 55 — 61.
Google Scholar

Løkra S., Helland M. H., Clausen I. C., Strætkvern K.O., Egelandsdal B. 2008. Chemical characterization and functional properties of a potato protein concentrate prepared by large-scale expanded bed adsorption chromatography. LWT 41: 1089 — 1099.
Google Scholar

Miedzianka J., Pęksa A., Aniołowska M. 2012. Properties of acetylated potato protein preparations. Food Chem. 133: 1283 — 1291.
Google Scholar

Mitrus J., Stankiewicz C., Steć E., Kamecki M., Starczewski J. 2003. The influence of selected cultivation on the content of total protein and amino acids in the potato tubers. Plant Soil Environ. 4 (3): 131 — 134.
Google Scholar

Moore S. 1963. On the determination of cystine as cysteic acid. J. Biol. Chem. 238: 235 — 237.
Google Scholar

Pęksa A. 2006. Ocena jakości preparatów białka ziemniaczanego otrzymanych w różnych warunkach technologicznych i ich przydatności w produkcji wyrobów ekstrudowanych. Zesz. Nauk. AR Wroc., Rozprawy, 533: 101.
Google Scholar

Pęksa A., Rytel E., Kita A., Lisińska G., Tajner-Czopek A. 2009. The properties of potato protein. Food 3 (Special Issue 1). Potato: Food, Nutrition and Health, Global Science Books: 79 — 87.
Google Scholar

PN-75/A-04018. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko.
Google Scholar

Ralet M. Ch., Gueguen J. 2000. Fractionation of potato proteins: solubility, thermal coagulation and emulsifying properties. Lebensm.-Wiss. u.-Technol. 33: 380 — 387.
Google Scholar

Seibles T. S. 1979. Studies on potato proteins. Am. Potato J. 56: 415 — 425.
Google Scholar

Spackman D. H., Stein W. H., Moore S. 1958. Automatic recording apparatus for use in the chromatography amino acid. Anal. Chem. 30: 1190 — 1206.
Google Scholar

Spies J. R., Chambers D. C. 1949. Chemical determination of tryptophan in proteins. Anal. Chem. 21: 1249 — 1266.
Google Scholar

Stankiewicz C., Bombik A., Rymuza K., Starczewski J. 2008. Wpływ wybranych zabiegów agrotechnicznych na zawartość białka oraz aminokwasów egzogennych w bulwach ziemniaka odmiany Irga i Ekra w trakcie ich przechowywania. Zesz. Probl. Post. Nauk. Rol. 530: 281 — 291.
Google Scholar

van Koningsveld G. A., Gruppen H., de Jongh H. H. J., Wijngaards G., van Boekel M. A. J. S., Walstra P., Voragen A. G. J. 2001. Effects of pH and heat treatments on the structure and solubility of potato proteins in different preparations. J. Agric. Food Chem. 49: 4889 — 4897.
Google Scholar

Wojnowska I., Poznański S., Bednarski W. 1981. Processing of potato protein concentrates and their properties. J. Food Sci. 47: 167 — 172.
Google Scholar

Wyszkowski M. 1996. Skład aminokwasowy białka bulw czterech odmian ziemniaka w zależności od nawożenia azotem. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricult. 63: 129 — 138.
Google Scholar

Young V. R., Pellett P. L. 1991. Protein evaluation, amino acid scoring and the food and drug administration’s proposed food labeling regulations. Issues and Opinions in Nutrition. J. Nutr. 121: 145 — 150.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2012

Cited By / Share

Pęksa, A. (2012) „Porównanie składu aminokwasowego preparatów białkowych uzyskanych z bulw ziemniaka uprawianych systemem ekologicznym i konwencjonalnym ”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (266), s. 307–317. doi: 10.37317/biul-2012-0031.

Autorzy

Anna Pęksa 
anna.peksa@upwr.edu.pl
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Elżbieta Rytel 

Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Agnieszka Tajner-Czopek 

Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Agnieszka Kita 

Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Maria Pytlarz-Kozicka 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Joanna Miedzianka 

Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Statystyki

Abstract views: 82
PDF downloads: 93


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Anna Pęksa, Elżbieta Rytel, Agnieszka Tajner-Czopek, Agnieszka Kita, Maria Pytlarz-Kozicka, Joanna Miedzianka

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora