Wpływ parametrów procesu przemysłowej produkcji białka ziemniaczanego na charakterystykę produktów pośrednich i produktu gotowego
Anna Pęksa
elzbieta.rytel@upwr.edu.plKatedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Wiesław Kopeć
Katedra Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Maria Stańkowska
Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Pepees w Łomży (Poland)
Marek Damski
Katedra Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Emil Hermanowski
Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Pepees w Łomży (Poland)
Beata Długozima
Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Pepees w Łomży (Poland)
Agnieszka Tajner-Czopek
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Abstrakt
Badano próby soku ziemniaczanego, skoagulowanego białka i odcieku pokoagulacyjnego pobrane na linii białka paszowego w krochmalni. Określano wpływ obniżenia temperatury koagulacji białka w soku o naturalnym pH na skład chemiczny analizowanych prób. Temperatura 90°C umożliwiła uzyskanie osadu białkowego po dekanterze. Otrzymany preparat zawierał ponad 70% białka i około 30% pektyn. Zawartość glikoalkaloidów utrzymywała się na podobnym poziomie w soku, preparacie białkowym i odcieku pokoagulacyjnym.
Słowa kluczowe:
glikoalkaloidy, koagulacja termiczna, pektyny, sok ziemniaczanyBibliografia
Deveaux-Gobert V. 2008. Potato proteins: Towards new value-added markets? Cahiers Agricultures 17: 407 — 411.
Google Scholar
Giuseppin M. L. F., Van der Sluis C. Laus M. Ch. 2013. Native potato protein isolates, US Patent 8, 465, 911 B2.(NL).
Google Scholar
Jaswal A. S. 1968. Pectic substances and the texture of French fried potatoes. American Potato Journal 46: 168 — 173.
Google Scholar
Kemme-Kroonsberg C., van Uffelen E. J. F., Verhaart J. C. J. 1997. Purified heat-coagulated potato protein for use in animal feed. WO/1997/003571.
Google Scholar
Kutera J. 1991. Aktualne osiągnięcia w technologii unieszkodliwiania ścieków metodą rolniczego wykorzystania w przemyśle ziemniaczanym. Materiały III Letniej Szkoły Skrobiowej, Poznań: 9 — 25.
Google Scholar
Løkra S., Helland M. H., Claussen I. C., Strætkvern K. O., Egelandsdal B. 2008. Chemical characterization and functional properties of a potato protein concentrate prepared by large-scale expanded bed adsorption chromatography. LWT 41: 1089 — 1099.
Google Scholar
Nema P. K., Ramayya N., Duncan E., Niranjan K. 2008. Review. Potato glycoalkaloids: formation and strategies for mitigation. Journal of the Science of Food and Agriculture 88: 1869 — 1881.
Google Scholar
Pęksa A., Gołubowska G., Rytel E., Lisińska G., Aniołowski K. 2002. Influence of harvest date on glycoalkaloid contents of three potato varieties. Food Chemistry 78: 313 — 317.
Google Scholar
Pęksa A. 2003. Białko ziemniaczane — charakterystyka i właściwości. Postępy Nauk Rolniczych 5: 79 — 94.
Google Scholar
Pęksa A. 2006. Ocena jakości preparatów białka ziemniaczanego otrzymanych w różnych warunkach technologicznych i ich przydatności w produkcji wyrobów ekstrudowanych. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności. Rozprawy 533: 101 s.
Google Scholar
Pęksa A., Rytel E., Kita A., Lisińska G., Tajner-Czopek A. 2009. The properties of potato protein. Food 3 (Special Issue 1). Potato: Food, Nutrition and Health, Global Science Books: 79 — 87.
Google Scholar
PN-75/A-04018. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko.
Google Scholar
Ralet M.-Ch., Gueguen J. 2000. Fractionation of potato proteins: solubility, thermal coagulation and emulsifying properties. Lebensm.-Wiss. u.-Technologie 33: 380 — 387.
Google Scholar
Surówka K., Maciejaszek I. 2007. Oddziaływania białkowo-polisacharydowe i ich praktyczne wykorzystanie. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (53): 17 — 35.
Google Scholar
Van Koningsveld G. A., Gruppen H., de Jongh H. H. J., Wijngaards G., van Boekel M. A. J. S., Walstra P., Voragen A. G. J. 2001. Effects of pH and heat treatments on the structure and solubility of potato proteins in different preparations. Journal of Agriculture and Food Chemistry 49: 4889 — 4897.
Google Scholar
Vikelouda M., Kiosseoglou V. 2004. The use of carboxymethylcellulose to recover potato proteins and control their functional properties. Food Hydrocolloids18 (1): 21 — 27.
Google Scholar
Walls R., Appel H., Cipollini M., Schultz J. 2005. Fertility, root reserves and the cost of inducible defenses in the perennial plant Solanum carolinese. Journal of Chemical Ecology 31 (10): 2263 — 2288.
Google Scholar
Wolak P. I., Złocińska A. 2012. Badanie składu chemicznego wysłodków buraczanych – produktu ubocznego przemysłu cukrowniczego. W: Nauki inżynierskie i technologie 2 (5), pod red. Świrska-Korłub J., wyd. UE we Wrocławiu: 109 — 121.
Google Scholar
Zwijnenberg H. J., Kemperman A. J. B., Boerrigter M. E., Lotz M., Dijksterhuis J. F., Poulsen P. E., Koops G. H. 2002. Native protein recovery from potato fruit juice by ultrafiltration. Desalination 144: 331 — 334.
Google Scholar
Autorzy
Anna Pęksaelzbieta.rytel@upwr.edu.pl
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Autorzy
Wiesław KopećKatedra Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Autorzy
Maria StańkowskaPrzedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Pepees w Łomży Poland
Autorzy
Marek DamskiKatedra Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Autorzy
Emil HermanowskiPrzedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Pepees w Łomży Poland
Autorzy
Beata DługozimaPrzedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Pepees w Łomży Poland
Autorzy
Agnieszka Tajner-CzopekKatedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Statystyki
Abstract views: 85PDF downloads: 51
Licencja
Prawa autorskie (c) 2016 Anna Pęksa, Wiesław Kopeć, Maria Stańkowska, Marek Damski, Emil Hermanowski, Beata Długozima, Agnieszka Tajner-Czopek
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Elżbieta Rytel, Agnieszka Tajner-Czopek, Wpływ czynników technologicznych stosowanych podczas laboratoryjnej produkcji suszu z ziemniaka gotowanego na zawartość witaminy C , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Anna Pęksa, Elżbieta Rytel, Agnieszka Tajner-Czopek, Agnieszka Kita, Maria Pytlarz-Kozicka, Joanna Miedzianka, Porównanie składu aminokwasowego preparatów białkowych uzyskanych z bulw ziemniaka uprawianych systemem ekologicznym i konwencjonalnym , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Agnieszka Tajner-Czopek, Agnieszka Kita, Grażyna Lisińska, Anna Pęksa, Elżbieta Rytel, Zawartość akrylamidu we frytkach sporządzonych z różnych odmian ziemniaka , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 257/258 (2010): Wydanie regularne
- Agnieszka Tajner-Czopek, Elżbieta Rytel, Agnieszka Nemś, Zawartość akrylamidu w wybranych produktach ziemniaczanych w zależności od użytego surowca , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne