Wartość pokarmowa wybranych mieszanek zbóż jarych z roślinami bobowatymi grubonasiennymi

Magdalena Wiśniewska


Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, 05-870 Radzików (Poland)
http://orcid.org/0000-0002-8048-9365

Danuta Boros

d.boros@ihar.edu.pl
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, 05-870 Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-3033-6333

Józef Zych


Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, 63-022 Słupia Wielka (Poland)

Abstrakt

Materiał badawczy obejmował trzy mieszanki dwuskładnikowe form jarych jęczmienia i pszenżyta z łubinem wąskolistnym i jęczmienia z grochem oraz ich komponenty pochodzące z siewu czystego. Wartość pokarmową zbadano na podstawie składu chemicznego ziarna/nasion i wartości odżywczej białka określonej in vitro oraz bezpośrednio w układzie modelowym na szczurach. Zboża jare i rośliny bobowate grubonasienne, jak również mieszanki skomponowane z ich udziałem, różniły się istotnie pod względem zawartości składników odżywczych i antyżywieniowych. Wyniki pokazały znaczący wpływ doboru składników na wartość pokarmową mieszanek zbóż jarych z roślinami bobowatymi. Udział łubinu wąskolistnego w mieszance przyczynił się do wzrostu zawartości białka i poprawy jego jakości, ale jednocześnie zwiększył ilość włókna pokarmowego. Odnosi się to w szczególności do mieszanki z jęczmieniem. Zboża, ze względu na dużą zawartość skrobi, podwyższały wartość energetyczną mieszanki. Na podstawie wskaźników chemicznych i badań bilansowych na zwierzętach stwierdzono większą wartość odżywczą białka mieszanek zbóż z roślinami bobowatymi niż ich komponentów z siewu czystego. Mieszanka jęczmienia jarego, odmiany Radek, z grochem, odmiany Model, charakteryzowała się najlepszym składem chemicznym i najwyższą wartością odżywczą białka, określoną metodami in vitro i in vivo.

Instytucje finansujące

Badania wykonano w ramach zadania 2.10, Programu Wieloletniego IHAR-PIB na lata 2015‒2020, finansowane przez MRiRW.

Słowa kluczowe:

jęczmień jary, pszenżyto jare, groch, łubin wąskolistny, mieszanki zbożowo-bobowate, składniki odżywcze, składniki antyżywieniowe, wykorzystanie białka, szczury

AACC. (2011). American Association of Cereal Chemists, Approved Methods of Analysis, 11th Ed. St. Paul, MN. USA.
Google Scholar

AOAC. (2007). Association of Official Analytical Chemists, Official Methods of Analysis, 18th Ed. Gaithersburg, MD
Google Scholar

Bach Knudsen, K. E. (2014). Fiber and nonstarch polysaccharide content and variation in common crops used in broiler diets. Poultry Sci. 93, 2380–2393.
Google Scholar

Biel, W., Jaroszewska, A. (2016). Ocena wpływu nawozów azotowych na skład chemiczny ziarna pszenżyta jarego. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio E, Agricultura, 71 (3), 12‒25.
Google Scholar

Boros, D., Ploch, M., Gruszecka, D. (2010). Possibility of utilization of two Aegilops sp. to enhance the nutritive value of triticale. J. Anim. Feed Sci. 19, 628‒637.
Google Scholar

Boros, D., Fraś, A., Gołębiewska, K., Gołębiewski, D., Paczkowska, O., Wiśniewska, M. (2015). Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne ziarna odmian zbóż i nasion rzepaku zalecanych do uprawy w Polsce. Monografie i Rozprawy Naukowe IHAR-PIB, 49, 1‒119.
Google Scholar

Brenes, A., Jansman, A. J. M., Marquardt, R. R. (2004). Recent progress research on the effects of antinutritional factors in legume and oil seeds in monogastric animals. [In:] Recent advances of research in antinutritional factors in legume seeds and oilseeds. Proc. 4th international workshop on antinutritional factors in legume seeds and oilseeds. Toledo (Spain), EAAP Publication no 110, 195‒218.
Google Scholar

COBORU. (2017). Wyniki doświadczeń odmianowych. Mieszanki zbożowo-bobowate jare (jęczmień, pszenżyto, groch, łubin wąskolistny). 2016, 2017 (opracował Najewski A.).
Google Scholar

de Almeida Costa, G. E., da Silva Queiroz-Monici, K., Pissini Machado Reis, S. M., de Oliveira, A. C. (2006). Chemical composition, dietary fibre and resistant starch contents of raw and cooked pea, common bean, chickpea and lentil legumes. Food Chem. 94: 327‒330.
Google Scholar

Eggum, B. O. (1973). A study of certain factors influencing protein utilization in rats and pigs. Beretn. Report, 406. Nat. Inst. Anim. Sci. Copenhagen, 173 p.
Google Scholar

FAO/WHO, (1965). Expert Group: Protein Requirements Report No. 37
Google Scholar

Fraś, A., Gołębiewska, K., Gołębiewski D., Mańkowski D. R., Boros D., Szecówka P. (2016). Variability in the chemical composition of triticale grain, flour and bread. J. Cereal Sci. 71, 66‒72.
Google Scholar

Grela, E. R., Kiczorowska, B., Samolińska, W. Matras, J., Kiczorowski, P., Rybiński, W., Hanczakowska, E. (2017). Chemical composition of leguminous seeds: part I—content of basic nutrients, amino acids, phytochemical compounds, and antioxidant activity. Eur. Food Res. Technol. 243, 1385‒1395.
Google Scholar

Hejdysz, M., Kaczmarek, S. A., Rutkowski, A. (2015). Factors affecting the nutritional value of pea (Pisum sativum) for broilers. J. Anim. Feed Sci. 24, 252‒259.
Google Scholar

Jamroz, D. (2013). Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Cz. 3 – Paszoznawstwo. PWN, Warszawa, wyd. 2.
Google Scholar

Jeroch, H., Lipiec, A., Abel, H., Zentek, J., Grela, E. R., Bellof ,G. (2016). Körnerleguminosen als Futter und Nahrungsmittel. DLG-Verlag, Frankfurt am Main,
Google Scholar

Kaczmarek, S. A., Kasprowicz-Potocka, M., Hejdysz, M., Mikuła, R., Rutkowski, A. (2014). The nutritional value of narrow-leafed lupin (Lupinus angustifolius) for broilers. J. Anim. Feed Sci. 23, 160‒166.
Google Scholar

Kakade, M. L, Rackis, J. J., McGhee, J. E., Puski, G. (1974). Determination of trypsin inhibitor activity of soy products: A collaborative analysis of an improved procedure. Cereal Chem. 51, 376- 382.
Google Scholar

Koivunen, E., Partanen, K., Perttilä, S., Palander, S., Tuunainen, P., Valaja, J. (2016). Digestibility and energy value of pea (Pisum sativum L), faba bean (Vicia faba L) and blue lupin (narrow-leaf) (Lupinus angustifolius) seeds in broilers. Anim. Feed Sci. Technol. 218, 120‒127.
Google Scholar

Kotecki, A. (2015). Dokąd zmierza agronomia w Polsce. Fragm. Agron. 32 (4), 7‒21.
Google Scholar

Kotlarz, A., Sujak, A., Strobel, W., Grzesiak, W. (2011). Chemical composition and nutritive value of protein of the pea seeds-effect of harvesting year and variety. Veget. Crops Res. Bull. 75, 57‒69.
Google Scholar

Kowieska, A., Lubowicki, R., Jaskowska, I. (2011). Chemical composition and nutritional characteristics of several cereal grain. Acta Sci. Pol., Zootechnica 10 (2), 37‒50.
Google Scholar

Król, A., Amarowicz, R., Weidner, S. (2018). Content of phenolic compounds and antioxidant properties in seeds of sweet and bitter cultivars of lupine (Lupinus angustifolius). Natoral Product Communications 13 (10), 1341‒1344.
Google Scholar

Księżak, J., Bojarszczuk, J., Staniak, M. (2016). Evaluation of yielding of mixtures of Pisum sativum L. with Triticum aestivum L. grown in organic farming. Acta Agrobot. 69 (3), 1‒12.
Google Scholar

Lahuta, L. B., Ciak, M., Rybiński, W., Bocianowski, J., Börner ,A. (2018). Diversity of the composition and content of soluble carbohydrates in seeds of the genus Vicia (Leguminosae). Genet Resour Crop Evol 65 (2), 541‒554.
Google Scholar

Lehmann, H., Hock, A., Bergner, H. (1968). Bestimmung des N-Erhaltungsbedarfes von Albinoratten. Arch. Tierernährung 18, 280‒291.
Google Scholar

Maharjan, P., Penny, J., Partington, D. L., Panozzo, J. F., 2019. Genotype and environment effects on the chemical composition and rheological properties of peas. J. Sci. Food Agric. 99, 5409‒5416.
Google Scholar

Marchello, J. A., Dryden, F. D., Hale, W. H. (1971). Bovine serum lipids. I. The influence of added animal fat on the ration. J. Anim. Sci. 32, 1008‒1015.
Google Scholar

Mason, V. C., Bech-Andersen, S., Rudemo, M. (1980). Hydrolysate preparation for amino acid determination in feed constituents. 8. Studies of oxidation conditions for streamlined procedures. J. Anim. Phys. Anim. Nutr. 43, 146‒164.
Google Scholar

Pastuszewska, B. (2013). Nasiona roślin strączkowych. W: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Cz. 3 – Paszoznawstwo, (red. Jamroz D.), PWN, Warszawa, wyd. 2, 216‒231.
Google Scholar

Piecyk, M., Wołosiak, R., Drużyńska, B., Worobiej, E. (2012). Chemical composition and starch digestibility in flours from Polish processed legume seeds. Food Chem. 135, 1057‒1064.
Google Scholar

Price, M. L., van Scoyoc, S., Butler, L. G. (1978). A critical evaluation of the vanillin reaction as an assay for tannin in sorghum grain. J. Agric. Food Chem. 26 (5), 1214‒1218.
Google Scholar

Rakowska, M., Szkiłłądziowa, W., Kunachowicz, H. (1978). Biologiczna wartość białka żywności. WNT, Warszawa.
Google Scholar

Scott, R. (1979). Colorimetric determination of hexuronic acids in plant materials. Analyt. Chem. 51, 936‒941.
Google Scholar

Singleton, V. L., Rossi, J. A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Am. J. Enol.Vitic. 16, I44-I58.
Google Scholar

Staniak, M., Księżak, J., Bojarszczuk, J. (2014). Mixtures of legumes with cereals as a source of feed for animals. Organic Agriculture Towards Sustainability, Vytautas Pilipavicius, IntechOpen, Available from: https://www.intechopen.com/books/organic-agriculture-towards-sustainability/mixtures-of-legumes-with-cereals-as-a-source-of-feed-for-animals
Google Scholar

Theander, O., Westerlund, E. A. (1986). Studies on dietary fibre. 3. Improved procedures for analysis of dietary fibre. J. Agric. Food Chem. 34, 330‒336.
Google Scholar

TIBCO Software Inc. 2017. Statistica (data analysis software sys-tem), version 13. http://statistica.io
Google Scholar

Wang, X., Warkentin, T. D., Briggs, C. J., Oomah, B. D. (1998). Total phenolics and condensed tannins in field pea (Pisum sativum L.) and grass pea (Lathyrus sativus L.). Euphytica 101, 97‒102.
Google Scholar

Winiarska-Mieczan, A. (2007). Inhibitory trypsyny z rodziny Bowmana-Birka – budowa oraz znaczenie w żywieniu ludzi i zwierząt. Medycyna Wet., 63 (3), 276‒281.
Google Scholar

Xu, B. J., Chang, S. K. C. (2007). A comparative study on phenolic profiles and antioxidant activities of legumes as affected by extraction solvents. J. Food Sci. 72 (2), 159‒166.
Google Scholar

Zhu, Y., Li, T., Fu, X., Abbasi, A. M., Zheng, B., Liu, R. H. (2015). Phenolics content, antioxidant and antiproliferative activities of dehulled highland barley (Hordeum vulgare L.). J. Funct. Foods 19, 439–450.
Google Scholar


Opublikowane
10/28/2020

Cited By / Share

Wiśniewska, M. ., Boros, D. . i Zych, J. . (2020) „Wartość pokarmowa wybranych mieszanek zbóż jarych z roślinami bobowatymi grubonasiennymi”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (289), s. 51–62. doi: 10.37317/biul-2020-0021.

Autorzy

Magdalena Wiśniewska 

Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, 05-870 Radzików Poland
http://orcid.org/0000-0002-8048-9365

Autorzy

Danuta Boros 
d.boros@ihar.edu.pl
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, 05-870 Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0003-3033-6333

Autorzy

Józef Zych 

Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, 63-022 Słupia Wielka Poland

Statystyki

Abstract views: 421
PDF downloads: 248 PDF downloads: 34


Licencja

Prawa autorskie (c) 2020 Magdalena Wiśniewska, Danuta Boros, Józef Zych

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

<< < 18 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.