Phytotoxic reaction of five potato cultivars to metribuzin applied postemergence. Part II. The influence on selected quality featares of tubers

Janusz Urbanowicz

j.urbanowicz@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie (Poland)

Abstract

The phytotoxic effect and influence of metribuzin applied postemergence on such quality tuber features as discoloration of raw and cooked flesh, taste, incidence of rust spot and hollow heart in five potato cultivars were assessed in Bonin in the years 2005–2008. The herbicide applied after plant emergence did not affect significantly the quality features examined.

Supporting Agencies

The research was carried out as part of the research project number: NN 310144735, financed by the Ministry of Science and Higher Education

Keywords:

discoloration of tuber flesh, faulty tubers, metribuzin, potato, taste

Boligłowa E., Gleń K., Pisulewski P. 2004. Wpływ stosowania herbicydów na plonowanie i niektóre cechy jakości bulw ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 500: 391 — 397.
Google Scholar

Chmura K., Rojek S. 2001. Wpływ przebiegu pogody, nawadniania i nawożenia azotem na plonowanie ziemniaków uprawianych w rejonie Wrocławia. Frag. Agron. 1 (69): 76 — 91.
Google Scholar

Dobrzański A. 2001. Wpływ metod ochrony przed chwastami na jakość i wartość odżywczą warzyw. Biul. Nauk. 12: 111 — 116.
Google Scholar

Dvorak J., Remesova I. 1999. Sensitivity of potatoes to post-emergence application of metribuzin and bentazon. Rost. Vyr. 45 (11): 477 — 486.
Google Scholar

Friedman M. 1997. Chemistry, biochemistry and dietary role of potato polyphenols. A review. J. Agric. Ford Chem. 45: 1523 — 1540.
Google Scholar

Galeev R.R., Mekheev V.V. 2000. Herbicides on potatoes. Zashch. Karan. Rastenii 3: 26.
Google Scholar

Grudzińska M., Zgórska K. 2006 a. Ciemnienie enzymatyczne miazgi bulw ziemniaka w zależności od odmiany. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 579 — 584.
Google Scholar

Grudzińska M., Zgórska K. 2006 b. Intensywność ciemnienia enzymatycznego a zawartość związków fenolowych w różnych częściach bulw ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 585 — 591.
Google Scholar

Grudzińska M., Zgórska K. 2008. Ziemniak – surowcem dla przetwórstwa spożywczego. Ziemniak – Nowe perspektywy. Wyd. II Agro Serwis: 112 s.
Google Scholar

Hak P.S. 1990. Niedrige Lagertemperatur für Chipskartoffeln. Kartoffelbau 41: 388 — 390.
Google Scholar

Homouz K., Lachman J., Dvořák P., Pivec V. 2005. The effect of ecological growing on the potatoes yield and quality. Plant Soil Environ. 51 (9): 397 — 402.
Google Scholar

Kłosińska-Rycerska B. 1971 a. Chemiczne odchwaszczanie plantacji ziemniaków a jakość otrzymywanego plonu. Cz. I. Wpływ herbicydów systemicznych na niektóre składniki bulwy. Ziemniak 1 (71): 187 — 205.
Google Scholar

Kłosińska-Rycerska B. 1971 b. Chemiczne odchwaszczanie plantacji ziemniaków a jakość otrzymywanego plonu. Cz. II. Wpływ herbicydów systemicznych na cechy organoleptyczne bulw ziemniaków odmiany Epoka. Ziemniak 1 (71): 207 — 218.
Google Scholar

Kołpak R., Paprocki S. 1988. Badania nad dostosowaniem technologii uprawy do kierunku użytkowania ziemniaków. Cz. II. Wpływ technologii uprawy na skład chemiczny i wartość spożywczą. Rocz. Nauk Rol., Ser. A, 107, (2): 93 — 107.
Google Scholar

Laaniste P., Joudu J., Lohmus A., Jeremejev V. 1999. Mechanical and chemical weed control influence to the potato weediness, yield and quality. Estonian Agric. Univ. Agron. 203: 106 — 110.
Google Scholar

Leszczyński W., Lisińska G., Sobkowicz L. 1981. Wpływ stosowania kilku herbicydów triazynowych w uprawie ziemniaka na skład chemiczny i cechy jakościowe bulw. Zesz. Nauk AR Wrocław 136: 45 — 61.
Google Scholar

Leszczyński W. 2000. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. Żywność, Nauka –Technologia – Jakość. AR Kraków 7, Supl. 4 (25): 5 — 27.
Google Scholar

Leszczyński W. 2002. Zależność jakości ziemniaka od stosowania w uprawie nawozów i pestycydów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 47 — 64.
Google Scholar

Lisińska G. 1981. Wpływ różnych czynników na skład chemiczny bulw ziemniaka i jakość otrzymanych z nich chipsów. Rozpr. habilit. AR Wrocław 31: 1 — 52.
Google Scholar

Lutomirska B. 1999. Zmienność wybranych cech jakości bulw odmian jadalnych i przydatnych dla przemysłu spożywczego. W: Ziemniak jadalny i dla przetwórstwa spożywczego – czynniki agrotechniczne i przechowalnicze warunkujące jakość. Konf. Radzików, 23-25.02.1999. IHAR Oddz. Jadwisin: 15 — 17.
Google Scholar

Mazurczyk W. 1985. Wpływ herbicydów na jakość bulw ziemniaka. W: Wpływ herbicydów na jakość plonów. Kraj. Symp. Wrocław, 6–7.11.1985. IUNG Puławy:179 — 183.
Google Scholar

Mozolewski W., Wieczorek J. 2002. Wpływ nawożenia ziemniaka azotem na ciemnienie enzymatyczne i nieenzymatyczne bulw po zbiorze i w czasie przechowywania. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 484: 393 — 400.
Google Scholar

Nowacki W. 2006. Udział plonu handlowego w plonie ogólnym jadalnych odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 429 — 439.
Google Scholar

Puła J., Skowera B. 2004. Zmienność cech jakościowych bulw ziemniaka odmiany Mila uprawianego na glebie lekkiej w zależności od warunków pogodowych. Acta Agroph. 3 (2): 359 — 366.
Google Scholar

Roztropowicz S. (red.). 1999. Metodyka obserwacji, pomiarów i pobierania prób w agrotechnicznych doświadczeniach z ziemniakiem. Pr. zbior. IHAR Oddz. Jadwisin: 50 s.
Google Scholar

Sawicka B., Dialo A. S. 1997. Ciemnienie miąższu bulw surowych ziemniaka w warunkach stosowania herbicydu Sencor 70 WP. Biul. IHAR, 203: 187 — 197.
Google Scholar

Sawicka B. 2000. Wpływ technologii produkcji na jakość bulw ziemniaka. Pam. Puł. 120: 391 — 401.
Google Scholar

Sawicka B., Barbaś P., Kawalec A. 2005. Zachwaszczenie łanu ziemniaka w warunkach ekologicznego i integrowanego systemu produkcji. Pam. Puł., 139: 211 — 223.
Google Scholar

Woda-Leśniewska M. 1993. Zmiany biochemiczne w roślinie ziemniaka pod wpływem karbofuranu (Furadan) i metribuzinu (Sencor). Prace Nauk. IOR, XXXV, 1/2: 80 — 84.
Google Scholar

Zarzecka K., Gąsiorowska B., Ceglarek F. 1997. Wpływ herbicydów na plonowanie i jakość bulw ziemniaka. Prog. Plant Prot. 37 (2): 167 — 169.
Google Scholar

Zarzecka K. 1998. Badania nad stosowaniem zabiegów pielęgnacyjnych na plantacjach ziemniaka. Cz. II. Wpływ sposobów pielęgnowania na wysokość i jakość plonu ziemniaka. Rocz. Nauk Rol., Ser. A, 113, 1 — 2: 179 — 186.
Google Scholar

Zarzecka K., Gąsiorowska B. 2000. Efekty zwalczania chwastów w uprawie ziemniaka i ich wpływ na wybrane cechy jakości bulw. Biul. IHAR 213: 201 — 210.
Google Scholar

Zarzecka K., Gugała M. 2004 a. Kształtowanie się zachwaszczenia odmian ziemniaka w zależności od sposobu pielęgnacji. Biul. IHAR 232: 177 — 184.
Google Scholar

Zarzecka K., Gugała M. 2004 b. Wpływ sposobów pielęgnacji ziemniaka na cechy kulinarne bulw. Ann. UMCS, Sec. E, Agric. 59 (3): 1481 — 1488.
Google Scholar

Zarzecka K., Gugała M. 2004 c. Wpływ herbicydu Plateen 41,5 WG na wartość konsumpcyjną bulw ziemniaka. Ann. UMCS Lublin, Sec. E, Agric. 59 (3): 1489 — 1495.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000 a. Czynniki wpływające na ciemną plamistość pouszkodzeniową bulw ziemniaka. Biul. IHAR 213: 253 — 260.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000 b. Wpływ terminu zbioru i warunków przechowywania na cechy jakości ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa. W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. I Konf. Nauk. Polanica Zdrój, 8-11.05.2000. AR Wrocław: 161.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2002. Normy i wymagania jakościowe ziemniaków jadalnych oraz do przetwórstwa spożywczego. W: Produkcja i rynek ziemniaków jadalnych. Pr. zbior. pod red. J. Chotkowskiego. Wyd. Wieś Jutra Warszawa: 183 — 192.
Google Scholar

Zgórska K. 2004. Wymagania jakościowe wobec odmian ziemniaka do przetwórstwa spożywczego. Ziemn. Pol. 4: 26 — 28.
Google Scholar

Zwolińska-Śniatałowa Z., Woda-Leśniewska M., Bilska W. 1989. Study of some biochemical aspects of the action of herbicide Sencor (metribuzin) on potato plant. Solanum tuberosum. Prace Nauk. IOR, XXXI, 2: 67 — 72.
Google Scholar


Published
2010-12-02

Cited by

Urbanowicz, J. (2010) “Phytotoxic reaction of five potato cultivars to metribuzin applied postemergence. Part II. The influence on selected quality featares of tubers”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (257/258), pp. 197–205. doi: 10.37317/biul-2010-0022.

Authors

Janusz Urbanowicz 
j.urbanowicz@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie Poland

Statistics

Abstract views: 28
PDF downloads: 51


License

Copyright (c) 2010 Janusz Urbanowicz

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>