The influence of potato cultivar and storage temperature on the amount of losses in tuber mass

Zbigniew Czerko

z.czerko@ihar.edu.pl
IHAR Radzików, Oddział w Jadwisinie, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka (Poland)

Abstract

The aim of the investigations carried out in the years 2004–2007 was to assess the losses in mass of potato tubers of 10 cultivars stored at 3°C, 5°C or 8°C. After a 6-month storage season natural losses, losses caused by tuber diseases and those caused by sprouting were estimated. The date of beginning and intensity of tuber sprouting during storage at different temperatures were determined. Natural losses in tubers kept at 3°C or 5°C were comparable (6.7–6.8%). Relatively higher losses (8.7%) were recorded for tubers stored at 8°C. The losses caused by tuber diseases ranged from 0.5% to 7.5%. The tuber mass loss in cvs Augusta, Velox, Clarissa, Felka Bona and Pirol did not exceed 1%. The date of beginning of tuber sprouting depended both on the potato cultivar and on the storage temperature. The potatoes stored at 8°C started sprouting between the 3rd decade of November (Nora) and the 3rd decade of January (Clarissa, Syrena). After the 6-month storage period the average length of sprouts varied from 15 mm (Clarissa) to 166 mm (Velox). The conditions of storage at 5°C, compared to those at 8°C, caused the delay in beginning of tuber sprouting by about 2 months. The tubers kept at 3°C did not sprout, except for the cvs Nora and Velox. The losses in tuber mass caused by sprouting ranged from 0.1% to 1.5%, depending on the cultivar. Seven of 10 cultivars: Augusta, Clarissa, Felka Bona, Kuklik, Nora, Pirol and Velox reached high degrees (8–9) in a 9-degree scale used to estimate the level of storage durability. The lowest level of this feature (2) was estimated for cv. Krasa.


Keywords:

diseases, natural losses, potato, sprouting, storage, temperature

Czerko Z. 1993. Zmiany energochłonności utrzymania mikroklimatu w przechowalni w zależności od wymagań technologicznych odmian. Biul. Inst. Ziem. 43: 137 — 146.
Google Scholar

Czerko Z. 2004. Ubytki naturalne ziemniaków w zależności od dawki wentylacyjnej i rodzaju systemu wentylacji. Biul. IHAR. 232: 227 — 232.
Google Scholar

Czerko Z. 2007. Straty podczas przechowywania ziemniaków w przechowalni z nawilżaniem i bez nawilżania. Biul. IHAR 243: 245 — 250.
Google Scholar

Czerko Z. 2008. Trwałość przechowalnicza wybranych odmian ziemniaka. Ziem. Pol. 3: 24 — 28.
Google Scholar

Frydecka-Mazurczyk A. 1978. Oddychanie bulw ziemniaka w zależności od warunków termicznych w czasie przechowywania. Biul. Inst. Ziem. 22: 113 — 124.
Google Scholar

Kubicki K. 1988. Biologiczne i techniczne uwarunkowania przechowywania ziemniaków. PWN Warszawa: 206 ss.
Google Scholar

Kuźniewicz M. 1982. Czynniki warunkujące występowanie chorób w czasie przechowywania ziemniaków oraz możliwości ograniczenia ich rozwoju. Praca doktorska. Inst. Ziem. Bonin: 166 ss.
Google Scholar

Rastovski A., van Es A. (ed.). 1981. Storage of potatoes. Centre for Agricultural Publishing and Documentation, Wageningen: 262 p.
Google Scholar

Reust W., Winiger F. A., Hebeisen T., Dutoit J. P. 2001. Assessment of the physiological vigour of new potato cultivars in Switzerland. Potato Res. 44: 11 — 17.
Google Scholar

Rykaczewska K. 1993. Znaczenie wieku fizjologicznego sadzeniaków w rozwoju w rozwoju i plonowaniu ziemniaka. W: Znaczenie jakości materiału siewnego w produkcji roślinnej. Mat. Konf. Nauk. SGGW Warszawa: 260 — 266.
Google Scholar

Sowa G. 1988. Udział transpiracji bulw ziemniaka w powstawaniu ubytków naturalnych podczas przechowywania. Ziemniak: 61 — 77.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2000. Wpływ warunków wzrostu roślin i magazynowania bulw odmian jadalnych ziemniaka na ich trwałość przechowalniczą. Biul. IHAR. 213: 225 — 232.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2002 a. Wpływ naturalnych sposobów ograniczających intensywność przemian ilościowych w bulwach ziemniaka w czasie przechowywania. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. z. 489: 355 — 363.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2002 b. Określenie optymalnej temperatury przechowywania sadzeniaków różnych odmian ziemniaka w skali 9-stopniowej. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych. z. 223/224: 361 — 368.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2004 a. Wpływ odmiany ziemniaka i warunków przechowywania bulw na długość okresu uśpienia i intensywność kiełkowania. Biul. IHAR 232: 23 — 36.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2004 b. Wskaźniki procesów życiowych zachodzących w sadzeniakach ziemniaka podczas długotrwałego przechowywania. Część I. Okres uśpienia i intensywność wzrostu kiełków. Biul. IHAR. 233: 219 — 236.
Google Scholar


Published
2009-12-31

Cited by

Czerko, Z. (2009) “The influence of potato cultivar and storage temperature on the amount of losses in tuber mass”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (254), pp. 159–168. doi: 10.37317/biul-2009-0014.

Authors

Zbigniew Czerko 
z.czerko@ihar.edu.pl
IHAR Radzików, Oddział w Jadwisinie, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka Poland

Statistics

Abstract views: 29
PDF downloads: 18


License

Copyright (c) 2009 Zbigniew Czerko

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Similar Articles

<< < 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.