Wskaźniki procesów życiowych zachodzących w sadzeniakach ziemniaka podczas długotrwałego przechowywania

Część I. Okres uśpienia i intensywność wzrostu kiełków

Genowefa Sowa-Niedziałkowska

g.niedziałkowska@ihar.edu.pl
Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Jadwisin (Poland)

Abstrakt

W latach 1985–2001 w Oddziale Naukowo-Badawczym IHAR w Jadwisinie przeprowadzono badania dotyczące długości okresu uśpienia i intensywności kiełkowania sadzeniaków ziemniaka. Łącznie przebadano 54 odmiany ziemniaka w 13 seriach. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że odmiany różniły się istotnie zarówno pod względem długości uśpienia, intensywności kiełkowania jak i masy wytwarzanych kiełków. Wskaźnikiem najbardziej pomocnym w określaniu optymalnej temperatury przechowywania sadzeniaków poszczególnych odmian okazała się masa kiełków wytwarzana w czasie długotrwałego przechowywania w temperaturze 6°C i 10°C.


Słowa kluczowe:

kiełkowanie, odmiana, okres uśpienia, stan fizjologiczny sadzeniaka, warunki przechowywania, ziemniak

Allen E. J., O,Brien P. J., Firmon D. 1992. Seed tuber production and management. In: The potato crop. Ed. by Harris P. Chapman and Hall. London. Second ed.: 248 — 288. DOI: https://doi.org/10.1007/978-94-011-2340-2_6
Google Scholar

Bodlaender K. B. A., Marinus J. 1987. Effect of physiological age on growth vigour of seed potatoes of two cultivars. 3 Effect on plant growth under controlled conditions. Potato Res. 30: 423 — 440. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02361920
Google Scholar

Ittersum M. K., van Scholte K., 1992. Shortening dormancy of seed potatoes by storage temperature regimes. Potato Res. 35: 389 — 401. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02357595
Google Scholar

Loon van C. D. 1987. Effect of physiological age on growth vigour of seed potatoes of two cultivars. 4. Influence of storage period and storage temperature on growth and yield in the field. Potato Res. 3: 441 — 450. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02361921
Google Scholar

Martin M. 2002. The use of different storage techniques to control the compartment of potato tubers. Abstr. of 15th Trien. Conf. of EAPR, Hamburg, Germany: 159.
Google Scholar

Reust W. 1986. Physiological age of potato. Definitions of terms. EAPR working group. Potato Res. 29: 268 — 271. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02357656
Google Scholar

Reust W., Winiger F. A., Hebeisen T., Dutoit J. P. 2001. Assessment of the physiological vigour of new potato cultivars in Switzerland. Potato Res. 44: 11 — 17. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02360282
Google Scholar

Rykaczewska K. 1993. Znaczenie wieku fizjologicznego sadzeniaków w rozwoju i plonowaniu ziemniaka. W: Znaczenie jakości materiału siewnego w produkcji roślinnej. Mat. Konf. Nauk. SGGW Warszawa: 260 — 266.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 1990. Wpływ zróżnicowanej temperatury przechowywania sadzeniaków na wschody, liczbę pędów i plonowanie odmian ziemniaka Bóbr, Fala, Fauna i Perkoz. Biul. Inst. Ziemn. 40: 51 — 60.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 1993. Wpływ zróżnicowanej temperatury przechowywania sadzeniaków na wschody, liczbę pędów i plonowanie ziemniaka. Cz. II. Odmiany: Bliza, Bogna, Bzura, Ruta i Stobrawa. Biul. Inst. Ziemn. 42: 77 — 86.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 1997. Oddziaływanie zróżnicowanej temperatury przechowywania sadzeniaków na rozwój i plonowanie nowych odmian ziemniaka. Mat. Konf. „Nasiennictwo ziemniaka”. Bonin: 26 — 27.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 1999. Wpływ następczy przechowywania sadzeniaków w wysokiej temperaturze na rozwój i plonowanie roślin ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 469 Cz. I: 159 — 163.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2000. Oddziaływanie warunków przechowywania sadzeniaków na wzrost i plonowanie odmian jadalnych ziemniaka. Biul. IHAR 213: 217 — 223.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2002. Określenie optymalnej temperatury przechowywania sadzeniaków różnych odmian ziemniaka w skali 9-stopniowej. Biul. IHAR 223/224: 361 — 368
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2004. Wpływ odmiany ziemniaka i warunków przechowywania bulw na długość okresu uśpienia i intensywność kiełkowania. Biul. IHAR 232: 23 —36.
Google Scholar

Struik P. C., Wiersema S. G. 1999. Control and manipulation of physiological seed tuber quality. In: Seed potato technology. Wageningen Pers. The Netherlands: 97 — 131. DOI: https://doi.org/10.3920/978-90-8686-759-2
Google Scholar

Struik P. C. 2002. Developments in research on physiological age of seed tubers. Abstracts of 15th Trien. Conf. of the EAPR. Hamburg, Germany: 32.
Google Scholar

Zarzyńska K. 2003. Dziewięciostopniowa skala określania długości okresu spoczynku bulw różnych odmian ziemniaka. Biul. IHAR 228: 215 — 223.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2004

Cited By / Share

Sowa-Niedziałkowska, G. (2004) „Wskaźniki procesów życiowych zachodzących w sadzeniakach ziemniaka podczas długotrwałego przechowywania: Część I. Okres uśpienia i intensywność wzrostu kiełków”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (233), s. 219–236. doi: 10.37317/biul-2004-0050.

Autorzy

Genowefa Sowa-Niedziałkowska 
g.niedziałkowska@ihar.edu.pl
Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Jadwisin Poland

Statystyki

Abstract views: 20
PDF downloads: 12


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Genowefa Sowa-Niedziałkowska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.