Wpływ warunków przechowywania na właściwości ekstrudowanych preparatów skrobi ziemniaczanej i kaolinu

Ewa Tomaszewska-Ciosk

ewa.tomaszewska-ciosk@upwr.edu.pl
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Antoni Golachowski


Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Wioletta Dróżdż


Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Hanna Boruczkowska


Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Ewa Zdybel


Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Abstrakt

Celem pracy było określenie czasu i warunków przechowywania na właściwości ekstrudatów otrzymanych ze skrobi oraz mieszaniny skrobi i kaolinu. Skrobię ziemniaczaną oraz mieszaninę skrobi ziemniaczanej i kaolinu w ilości 50% poddano procesowi ekstruzji w jednoślimakowym ekstruderze firmy Brabeder – typ 20DN. Wytworzone preparaty przechowywano w komorze suszarniczej oraz w komorze klimatycznej przez okres: 1, 3, 6, 9, 14 i 21 dni. Po tym czasie w ekstrudatach określono: zawartość wody, stopień ekspansji, odkształcenie przy złamaniu oraz moment gnący. Właściwości preparatów różniły się w zależności od rodzaju ekstrudowanej mieszanki oraz czasu i warunków przechowywania. Ekstrudaty wytworzone z mieszanki z dodatkiem kaolinu charakteryzowały się mniejszą ekspansją, mniejszym pochłanianiem wilgoci oraz mniejszym odkształceniem w chwili złamania i mniejszym momentem gnącym w porównaniu z ekstrudatami wytworzonymi z naturalnej skrobi ziemniaczanej. Preparaty przechowywane w warunkach większej wilgotności odznaczały się większym stopniem ekspansji oraz mniejszym odkształceniem i mniejszym momentem gnącym w stosunku do preparatów przechowywanych w niższej wilgotności.


Słowa kluczowe:

ekstruzja, kaolin, skrobia ziemniaczana, tworzywa biodegradowalne

Averous L., Boquillon N. 2004. Biocomposites based on plasticized starch: thermal and mechanical behaviours, Carbohydr. Polym. 56, (2): 111 — 122.
Google Scholar

Azwar E., Hakkarainen M. 2012. Tuning the mechanical properties of tapioca starch by plasticizers, Inorganic Fillers and Agrowaste-Based Fillers, ISRN Polymer Science, ID 463298.
Google Scholar

Bhatnagar S, Hanna M. A. 1996. Effect of talc on properties of corn starch extrudates. Starch — Stärke 48, (3): 94 — 101.
Google Scholar

Carvalho A. J. F., Curvelo A. A. S., and Agnelli J. A. M. 2001. A first insight on composites of thermoplastic starch and kaolin. Carbohydr. Polym. 45: 189 — 194.
Google Scholar

Cheyne A., Barnes J., Gedney S., Wilson D. I. 2005. Extrusion behaviour of cohesive potato starch pastes: II. Microstructure — process interactions, J. Food Eng. 66: 13 — 24.
Google Scholar

Czerniawski B., Michniewicz J. 1998. Opakowania żywności. Wydawnictwo Agro Food Technology: 927 — 931.
Google Scholar

Drożdż W., Golachowski A. 2004. The properties of extrudates produced from potato starch with an addition of kaolin. In: Starch: From starch containing sources to isolation of starches and their applications. Nova Science Publishers, Inc. New York: 231 — 239.
Google Scholar

Drożdż W., Boruczkowski T., Tomaszewska-Ciosk E., Boruczkowska H., Zdybel E. 2010. The characteristics of extruded starch capsules for yeast immobilization. Osiągnięcia Naukowo-Techniczne w Słodownictwie i Browarnictwie: 214 — 224.
Google Scholar

Golachowski A., Tokarczyk A., Tomaszewska-Ciosk E., Zięba T., Figiel A. 2004. Właściwości skrobi ekstrudowanej z dodatkiem szkła wodnego, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 500: 547 — 556.
Google Scholar

Gonzáles R., J., Torres R. J., Greef D. M., Guadalupe B. A. 2006. Effects of extrusion conditions and structural characteristics on melt viscosity of starchy materials, J. Food Eng. 74, 96 — 107.
Google Scholar

Hagenimana A., Ding X., Fang T., 2006, Evaluation of rice flour modified by extrusion cooking. J. Cereal Sci., 43: 38 — 46.
Google Scholar

Lai L. S., Kokini J. L. 1991. Physicochemical changes and rheological properties of starch during extrusion (a review). Biotechnol. Prog. 7, 251 — 266.
Google Scholar

Leszczyński W. 1999. Biodegradowalne tworzywa opakowaniowe. Biotechnologia 2: 50 — 61.
Google Scholar

Leszczyński W. 2004. Skrobia — surowiec przemysłowy, budowa i właściwości. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, zeszyt 500: 69 – 98.
Google Scholar

Mbey J. A., Hoppe S., Thomas F. 2012. Cassava starch-kaolinite composite film. Effect of clay content and clay modification on film properties. Carbohydr. Polym. 88, (1), 213 — 222.
Google Scholar

Polnayal F. J., Talahatul J., Marseno H., Marseno D. W. 2012. Properties of biodegradable films from hydroxypropyl sago starches. As. J. Food Ag-Ind. 5, (03): 183 — 192.
Google Scholar

Śmietana Z., Szpendowski J., Soral-Śmietana M., Świgoń J. 1996. Modification of potato starch by extrusion, Acta Academiae Agriculturae AC Technicae Olstenensis, Technologia Alimentorum 29: 3 — 13.
Google Scholar

Tharanathan R. N. 2005. Starch-value addition by modification, Crit. Rev. Food Sci., 45, (5), 371 — 384
Google Scholar

Thymi S., Krokida M. K., Pappa A., Maroulis Z. B. 2005. Structural properties of extruded corn starch. J. Food Eng. 68: 519 — 526.
Google Scholar

Tomaszewska-Ciosk E., Golachowski A., Boruczkowska H. 2009. The properties of extrudates obtained from potato starch during one —– and twofold extrusion process. In Food Technology Operations, New Vistas. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Ed. by Kopeć W. Korzeniowska M.: 189 — 196.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2012

Cited By / Share

Tomaszewska-Ciosk, E. (2012) „Wpływ warunków przechowywania na właściwości ekstrudowanych preparatów skrobi ziemniaczanej i kaolinu”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (266), s. 101–109. doi: 10.37317/biul-2012-0010.

Autorzy

Ewa Tomaszewska-Ciosk 
ewa.tomaszewska-ciosk@upwr.edu.pl
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Antoni Golachowski 

Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Wioletta Dróżdż 

Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Hanna Boruczkowska 

Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Ewa Zdybel 

Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Statystyki

Abstract views: 40
PDF downloads: 37


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Ewa Tomaszewska-Ciosk, Antoni Golachowski, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska, Ewa Zdybel

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.