Ocena przydatności preparatów skrobi ziemniaczanej ekstrudowanej do adsorpcji miedzi, ołowiu i cynku

Ewa Tomaszewska-Ciosk

ewa.tomaszewska-ciosk@upwr.edu.pl
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)

Tomasz Boruczkowski


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)

Ewa Zdybel


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)

Wioletta Dróżdż


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)

Hanna Boruczkowska


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)

Abstrakt

Celem pracy było określenie zdolności skrobi ekstrudowanej do adsorpcji miedzi, ołowiu i cynku. Skrobię ziemniaczaną oraz jej mieszaninę z skrobią acetylowaną poddano procesowi ekstruzji w jednoślimakowym ekstruderze laboratoryjnym w trzech wariantach temperaturowych. Wytworzone ekstrudaty po godzinnym kondycjonowaniu w wodzie destylowanej umieszczano w roztworach jonów metali zawierających w litrze: A) 0,1 mg Cu, 0,1 mg Pb, 0,1 mg Zn; B) 1 mg Cu, 1 mg Pb, 1mg Zn; C) 50 mg Cu, 50 mg Pb, 50 mg Zn; i przetrzymywano przez okres: 1, 5 i 10 dni. Po tym czasie oznaczano zawartość metali w ekstrudatach i ich właściwości mechaniczne. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że najwyższymi wartościami właściwości mechanicznych charakteryzowały się preparaty sporządzone ze skrobi naturalnej w najniższej temperaturze ekstruzji. Dodatek skrobi acetylowanej i zwiększenie temperatury procesu skutkowały obniżeniem właściwości mechanicznych badanych preparatów. Preparaty wytworzone w najniższej temperaturze ekstruzji nie ulegały zbryleniu ani deformacji w trakcie trwania eksperymentu. Najwięcej metali kumulowały ekstrudaty sporządzone z mieszanin skrobi naturalnej z 30% dodatkiem skrobi acetylowanej sporządzone w średniej temperaturze procesu ekstruzji.


Słowa kluczowe:

ekstruzja, metale ciężkie, skrobia acetylowaną

Biegańska M., Cierpiszewski R. 2010. Wykorzystanei celulozy i kory wierzby Salix americama do adsorpcji miedzi z roztworów wodnych. Proceedings of ECOpole 4, (2): 313 — 317.
Google Scholar

Blennow A., Bay-Smidt A. M., Wischmann B., Olsen C. E., Møller B. L. 1998. The degree of starch phosporylation is related to the chain length distribution of the neutral and phosphorylated chains of amylopectin Carbohydr. Res. 307: 45 — 54.
Google Scholar

Bratskaya S. Y., Pestov A. V., Yatluk Y. G., Awramenko V. A. 2009. Heavy metals removal by flocculation/precipitation using N-(2-carboxyethyl) chitosans. Colloid Surface A., 339, (1–3): 140 — 144.
Google Scholar

Cervera M., Carmen A. M., Guardia M. 2003. Removal of heavy metals by using adsorption on alumina or chitosan. Anal. Bioanal. Chem. 375: 820 — 825.
Google Scholar

Crini G. 2004. Recent developments in polysaccharide-based material used as adsorbents in wastewater treatment. Prog. Polym. Sci. 30: 38 — 70.
Google Scholar

Drożdż W., Boruczkowski T., Tomaszewska-Ciosk E., Boruczkowska H., Zdybel E. 2010. The characteristics of extruded starch capsules for yeast immobilization. Osiągnięcia Naukowo-Techniczne w Słodownictwie i Browarnictwie: 214 — 224.
Google Scholar

Ganjyal G. M., Hanna M. A. 2004. Effects of extruder die nozzle dimensions on expansion and micrographic characterization during extrusion of acetylated starch. Starch/Stärke 56: 108 — 117.
Google Scholar

Grabas K. 2009. Usuwanie jonów metali ciężkich ze ścieków przemysłowych i wód nadosadowych ze stawu „Kowary” (powiat jeleniogórski). Ochrona Środowiska, 31, (2): 49 — 54.
Google Scholar

Igura M., Okazaki M. 2012. Selective sorption of heavy metal on phosphorylated sago starch-extraction residue. J. Appl. Polym. Sci. 124, (1): 549 — 559.
Google Scholar

Kim B.-S., Lim S.-T. 1999. Removal of heavy metal ions from water by cross-linked carboxymethyl corn starch. Carbohydr. Polym., 39: 217 — 223.
Google Scholar

Kochanowski A., Witek E., Siniarska B., Bortel E. 2003. Utylizacja ścieków pogalwanicznych z zastosowaniem materiałów polimerowych i mineralnych. Przem. Chem. 82: 38 — 39.
Google Scholar

Kweon D-K., Choi J-K., Kim E-K., Lim S-T. 2001. Adsorption of diva lent metal ions by succinylated and oxidized corn starches. Carbohydr. Polym. 46: 171 — 177.
Google Scholar

Leszczyński W. 2004. Skrobia — surowiec przemysłowy, budowa i właściwości. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, zeszyt 500: 69 — 98.
Google Scholar

Śmigielska H., Lewandowicz G. 2007. Właściwości funkcjonalne skrobi modyfikowanych wzbogaconych jonami miedzi. ŻNTJ, 6, (55): 198 — 209.
Google Scholar

Thymi S., Krokida M. K., Pappa A., Maroulis Z. B. 2005. Structural properties of extruded corn starch. J. Food Eng. 68: 519 — 526.
Google Scholar

Tomaszewska-Ciosk E., Golachowski A., Boruczkowska H. 2009. The properties of extrudates obtained from potato starch during one — and twofold extrusion process. In: Food technology operations. New Vistas. Ed. by Kopeć W. Korzeniowska M. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu: 189 — 196.
Google Scholar

Valle G. D., Vergnes B., Colonna P., Patria A. 1997. Relations between rheological properties of molten starches and their expansion behaviour in extrusion. J. Food Eng. 31: 277 — 296.
Google Scholar

Xu Y., Hanna M. A. 2005. Physical, mechanical, and morphological characteristics of extruded starch acetate foams. J. Polym. Environ. 13, (3): 221 — 230.
Google Scholar

Yin Q.-F., Ju B.-Z., Zhang S.-F., Wang X.-B., Yang J.- Z. 2008. Preparation and characteristics of novel dialdehyde aminothiazole starch and its adsorption properties for Cu (II) ions from aqueous solution, Carbohydr. Polym. 72: 326 — 333.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2012

Cited By / Share

Tomaszewska-Ciosk, E. (2012) „Ocena przydatności preparatów skrobi ziemniaczanej ekstrudowanej do adsorpcji miedzi, ołowiu i cynku”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (266), s. 111–120. doi: 10.37317/biul-2012-0011.

Autorzy

Ewa Tomaszewska-Ciosk 
ewa.tomaszewska-ciosk@upwr.edu.pl
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland

Autorzy

Tomasz Boruczkowski 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland

Autorzy

Ewa Zdybel 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland

Autorzy

Wioletta Dróżdż 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland

Autorzy

Hanna Boruczkowska 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland

Statystyki

Abstract views: 32
PDF downloads: 35


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Ewa Tomaszewska-Ciosk, Tomasz Boruczkowski, Ewa Zdybel, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.