Ocena przydatności preparatów skrobi ziemniaczanej ekstrudowanej do adsorpcji miedzi, ołowiu i cynku
Ewa Tomaszewska-Ciosk
ewa.tomaszewska-ciosk@upwr.edu.plUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)
Tomasz Boruczkowski
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)
Ewa Zdybel
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)
Wioletta Dróżdż
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)
Hanna Boruczkowska
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)
Abstrakt
Celem pracy było określenie zdolności skrobi ekstrudowanej do adsorpcji miedzi, ołowiu i cynku. Skrobię ziemniaczaną oraz jej mieszaninę z skrobią acetylowaną poddano procesowi ekstruzji w jednoślimakowym ekstruderze laboratoryjnym w trzech wariantach temperaturowych. Wytworzone ekstrudaty po godzinnym kondycjonowaniu w wodzie destylowanej umieszczano w roztworach jonów metali zawierających w litrze: A) 0,1 mg Cu, 0,1 mg Pb, 0,1 mg Zn; B) 1 mg Cu, 1 mg Pb, 1mg Zn; C) 50 mg Cu, 50 mg Pb, 50 mg Zn; i przetrzymywano przez okres: 1, 5 i 10 dni. Po tym czasie oznaczano zawartość metali w ekstrudatach i ich właściwości mechaniczne. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że najwyższymi wartościami właściwości mechanicznych charakteryzowały się preparaty sporządzone ze skrobi naturalnej w najniższej temperaturze ekstruzji. Dodatek skrobi acetylowanej i zwiększenie temperatury procesu skutkowały obniżeniem właściwości mechanicznych badanych preparatów. Preparaty wytworzone w najniższej temperaturze ekstruzji nie ulegały zbryleniu ani deformacji w trakcie trwania eksperymentu. Najwięcej metali kumulowały ekstrudaty sporządzone z mieszanin skrobi naturalnej z 30% dodatkiem skrobi acetylowanej sporządzone w średniej temperaturze procesu ekstruzji.
Słowa kluczowe:
ekstruzja, metale ciężkie, skrobia acetylowanąBibliografia
Biegańska M., Cierpiszewski R. 2010. Wykorzystanei celulozy i kory wierzby Salix americama do adsorpcji miedzi z roztworów wodnych. Proceedings of ECOpole 4, (2): 313 — 317.
Google Scholar
Blennow A., Bay-Smidt A. M., Wischmann B., Olsen C. E., Møller B. L. 1998. The degree of starch phosporylation is related to the chain length distribution of the neutral and phosphorylated chains of amylopectin Carbohydr. Res. 307: 45 — 54.
Google Scholar
Bratskaya S. Y., Pestov A. V., Yatluk Y. G., Awramenko V. A. 2009. Heavy metals removal by flocculation/precipitation using N-(2-carboxyethyl) chitosans. Colloid Surface A., 339, (1–3): 140 — 144.
Google Scholar
Cervera M., Carmen A. M., Guardia M. 2003. Removal of heavy metals by using adsorption on alumina or chitosan. Anal. Bioanal. Chem. 375: 820 — 825.
Google Scholar
Crini G. 2004. Recent developments in polysaccharide-based material used as adsorbents in wastewater treatment. Prog. Polym. Sci. 30: 38 — 70.
Google Scholar
Drożdż W., Boruczkowski T., Tomaszewska-Ciosk E., Boruczkowska H., Zdybel E. 2010. The characteristics of extruded starch capsules for yeast immobilization. Osiągnięcia Naukowo-Techniczne w Słodownictwie i Browarnictwie: 214 — 224.
Google Scholar
Ganjyal G. M., Hanna M. A. 2004. Effects of extruder die nozzle dimensions on expansion and micrographic characterization during extrusion of acetylated starch. Starch/Stärke 56: 108 — 117.
Google Scholar
Grabas K. 2009. Usuwanie jonów metali ciężkich ze ścieków przemysłowych i wód nadosadowych ze stawu „Kowary” (powiat jeleniogórski). Ochrona Środowiska, 31, (2): 49 — 54.
Google Scholar
Igura M., Okazaki M. 2012. Selective sorption of heavy metal on phosphorylated sago starch-extraction residue. J. Appl. Polym. Sci. 124, (1): 549 — 559.
Google Scholar
Kim B.-S., Lim S.-T. 1999. Removal of heavy metal ions from water by cross-linked carboxymethyl corn starch. Carbohydr. Polym., 39: 217 — 223.
Google Scholar
Kochanowski A., Witek E., Siniarska B., Bortel E. 2003. Utylizacja ścieków pogalwanicznych z zastosowaniem materiałów polimerowych i mineralnych. Przem. Chem. 82: 38 — 39.
Google Scholar
Kweon D-K., Choi J-K., Kim E-K., Lim S-T. 2001. Adsorption of diva lent metal ions by succinylated and oxidized corn starches. Carbohydr. Polym. 46: 171 — 177.
Google Scholar
Leszczyński W. 2004. Skrobia — surowiec przemysłowy, budowa i właściwości. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, zeszyt 500: 69 — 98.
Google Scholar
Śmigielska H., Lewandowicz G. 2007. Właściwości funkcjonalne skrobi modyfikowanych wzbogaconych jonami miedzi. ŻNTJ, 6, (55): 198 — 209.
Google Scholar
Thymi S., Krokida M. K., Pappa A., Maroulis Z. B. 2005. Structural properties of extruded corn starch. J. Food Eng. 68: 519 — 526.
Google Scholar
Tomaszewska-Ciosk E., Golachowski A., Boruczkowska H. 2009. The properties of extrudates obtained from potato starch during one — and twofold extrusion process. In: Food technology operations. New Vistas. Ed. by Kopeć W. Korzeniowska M. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu: 189 — 196.
Google Scholar
Valle G. D., Vergnes B., Colonna P., Patria A. 1997. Relations between rheological properties of molten starches and their expansion behaviour in extrusion. J. Food Eng. 31: 277 — 296.
Google Scholar
Xu Y., Hanna M. A. 2005. Physical, mechanical, and morphological characteristics of extruded starch acetate foams. J. Polym. Environ. 13, (3): 221 — 230.
Google Scholar
Yin Q.-F., Ju B.-Z., Zhang S.-F., Wang X.-B., Yang J.- Z. 2008. Preparation and characteristics of novel dialdehyde aminothiazole starch and its adsorption properties for Cu (II) ions from aqueous solution, Carbohydr. Polym. 72: 326 — 333.
Google Scholar
Autorzy
Ewa Tomaszewska-Cioskewa.tomaszewska-ciosk@upwr.edu.pl
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland
Autorzy
Tomasz BoruczkowskiUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland
Autorzy
Ewa ZdybelUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland
Autorzy
Wioletta DróżdżUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland
Autorzy
Hanna BoruczkowskaUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland
Statystyki
Abstract views: 32PDF downloads: 35
Licencja
Prawa autorskie (c) 2012 Ewa Tomaszewska-Ciosk, Tomasz Boruczkowski, Ewa Zdybel, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Maciej Bienkiewicz, Wybrane właściwości ekstrudowanych preparatów powstałych na bazie wycierki ziemniaczanej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Tomasz Boruczkowski, Hanna Boruczkowska, Maciej Bienkiewicz, Wioletta Dróżdż, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Piotr Regiec, Wybrane właściwości fizyczne niskoacetylowanej skrobi estryfikowanej kwasem oleinowym , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Ewa Tomaszewska-Ciosk, Antoni Golachowski, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska, Ewa Zdybel, Wpływ warunków przechowywania na właściwości ekstrudowanych preparatów skrobi ziemniaczanej i kaolinu , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Ewa Zdybel, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Monika Romańczuk, Określenie przewodnictwa cieplnego skrobi różnego pochodzenia botanicznego oraz skrobi ziemniaczanej rozsortowanej według wielkości gałeczek , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Ewa Zdybel, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Monika Romańczuk, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska, Określenie właściwości termoizolacyjnych przegród wytworzonych z acetylowanej skrobi ziemniaczanej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne