Określenie właściwości termoizolacyjnych przegród wytworzonych z acetylowanej skrobi ziemniaczanej

Ewa Zdybel

ewa.zdybel@upwr.edu.pl
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)

Ewa Tomaszewska-Ciosk


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)

Monika Romańczuk


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)

Wioletta Dróżdż


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)

Hanna Boruczkowska


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)

Abstrakt

Celem pracy była próba wytworzenia materiału biodegradowalnego ze skrobi ziemniaczanej naturalnej i acetylowanej oraz zbadanie przewodności cieplnej uzyskanego materiału. Naturalną skrobię ziemniaczaną, skrobię acetylowaną oraz ich mieszankę poddano ekstruzji w trzech różnych temperaturach. Uzyskano materiał ekstrudowany w kształcie kulek, z których wykonano sztywne kształtki o grubości 20 mm. W celu sprawdzenia przewodności cieplnej badanego materiału zmierzono czas wyrównania temperatury po obu stronach warstwy skrobi naturalnej, acetylowanej, ekstrudowanej oraz po obu stronach wykonanych kształtek. W wyniku przeprowadzonych doświadczeń stwierdzono że, kształtka uformowana z naturalnej ziemniaczanej skrobi ekstrudowanej charakteryzuje się niższą przewodnością cieplną w stosunku do luźno ułożonych kulek skrobi ekstrudowanej. Ekstruzja wykonana w temperaturach 140, 150, 170°C umożliwia otrzymanie prób charakteryzujących się szybszym tempem przenikania ciepła w porównaniu z próbami uzyskanymi w wyniku ekstruzji w niższych temperaturach. Ekstrudaty uzyskane z mieszanki (1:1) skrobi ziemniaczanej i acetylowanej oraz wyłącznie ze skrobi ziemniaczanej acetylowanej charakteryzują się wyższą opornością cieplną w porównaniu z ekstrudatami uzyskanymi z naturalnej skrobi ziemniaczanej.


Słowa kluczowe:

skrobia ziemniaczana, skrobia acetylowana, przewodność cieplna

Ait Saada M., Chikh S., Campo A. 2007. Natural convection around a horizontal solid cylinder wrapped with a layer of fibrous or porous material. International Journal of Heat and Fluid Flow 28: 483 – 495.
Google Scholar

Bagley E.B., Christianson D.D., Fanta G.F., 1992. Complexes between starch and poly(ethylene-co-acrylic acid) – viscosity and gel rheology of jet-cooked dispersions. Carbohydrate Polymers 17: 221 — 226.
Google Scholar

Bednarski W., Lewandowicz A., Tomasik J., Walkowicz A. 1997. Opakowania biodegradowalne aspekty technologiczne i ekologiczne. Przemysł Spożywczy 2: 33 — 35.
Google Scholar

Colonna P., Della Valle G., Lourdin D. 1995. Influence of amylose content on starch films and foams. Carbohydrate Polymers 27: 261 — 270.
Google Scholar

Golachowski A., Leszczyński W. 1997. Właściwości tworzywa sporządzonego z polietylenu i skrobi modyfikowanych chemicznie. Żywność, Technologia, Jakość 4 (13): 16 — 25.
Google Scholar

Jamroz J., Rogalski J. 1994. Determinanty wartości żywieniowej ekstrudatów. Postępy Nauk Rolniczych 1: 63 — 76.
Google Scholar

Jamroz J., Ciesielski W., Pielichowski K., Tomasik P. 1998. Extrusion-cooking of potato starch and selected properties of the extrudates. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 7 (1): 89 — 97.
Google Scholar

Jurga R., 2004. Terminologia opakowań i odpadów opakowaniowych dla potrzeb praktycznego stosowania. Przegląd Zbożowo Młynarski (Wybrane na podstawie materiałów z seminarium COBRO z dnia 29.06.2004) 9: 15 — 17.
Google Scholar

Kapelko M., Zięba T., 2007. Właściwości ekstrudowanej skrobi ziemniaczanej modyfikowanej glicyną. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5: 23 — 32.
Google Scholar

Kostaropoulos A.E., Sarvacos G.D. 1997. Thermal diffusivity of granular and porous foods at low moisture content. Journal of Food Enginering 33: 101 — 109.
Google Scholar

Leszczyński W. 1995. Zastosowanie skrobi w produkcji wybranych wyrobów niespożywczych. Biuletyn Instytutu Ziemniaka 45: 97 — 109.
Google Scholar

Leszczyński W. 1998. Zastosowanie skrobi do biodegradowalnych tworzyw opakowaniowych. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej We Wrocławiu 328: 105 — 115.
Google Scholar

Lewandowicz G., Walkowski A. 1994. Tworzywa ekologiczne na bazie surowców skrobiowych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny,7: 15 — 18.
Google Scholar

Lim S. T., Jane J. L., Rajagapalan S., Seib P. A. 1992. Effect of starch granule size on physical properties of starch-filled polyethylene film. Biotechnology Progress 8: 51 — 57.
Google Scholar

Michniewicz J., Obuchowicz W. 1993. Ekstruzja możliwość oddziaływania na cechy produktu. Przegląd Zbożowo-Młynarski 11: 5 — 7.
Google Scholar

Mościcki L. 2003 a. Ekstrudery jednoślimakowe. Przegląd Zbożowo-Młynarski 5: 13 — 15.
Google Scholar

Mościcki L. 2003 b. Surowce stosowane w produkcji wyrobów ekstrudowanych. Przegląd Zbożowo-Młynarski 4: 24 — 26.
Google Scholar

Opydo B., Mościcki L. 1994. Zastosowanie skrobi w produkcji materiałów opakowaniowych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1: 37 — 38.
Google Scholar

Oztop H. F., Al-Salem K., Varol Y., Pop I. 2011. International Journal of Heat and Mass Transfer Natural convection heat transfer in a partially opened cavity filled with porous media. International Journal of Heat and Mass Transfer 54: 2253 — 2261.
Google Scholar

Rojek A. 2007. Biodegradowalność materiałów opakowaniowych. Przegląd Zbożowo-Młynarski 5: 6 — 9.
Google Scholar

Szostak-Kotowa J., 2000. Opakowania z tworzyw sztucznych rozkładalne w środowisku. Opakowanie 11: 18 — 20.
Google Scholar

Śmietana Z., Szpendowski J., Soral-Śmietana M., Świgoń J. 1996. Modification of potato starch by extrusion. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie 29: 3 — 13.
Google Scholar

Śmietana Z., Świgoń J., Soral-Śmietana M., Szpendowski J. 1997. Skrobia ziemniaczana ekstruzyjnie modyfikowana. Przemysł Spożywczy 3: 13 — 14..
Google Scholar

Urbaniak W. 2003 a. Tworzywa sztuczne i ich zastosowanie. Packaging Polska 3: 48 — 51.
Google Scholar

Urbaniak W. 2003 b. Tworzywa i odpady w głównych działach gospodarki. Packaging Polska 4: 44 — 49.
Google Scholar

Walkowski A., 1992. Nowe, wybrane kierunki modyfikacji skrobi. Problemy modyfikacji skrobi. Materiały IV Letniej Szkoły Skrobiowej: 101 — 111.
Google Scholar

Żakowska H. 2001. Recykling opakowań poużytkowych z tworzyw sztucznych w Polsce. Opakowanie 6: 44 — 47.
Google Scholar

Żakowska H. 2003. Znakowanie i recykling. Packaging Polska 11: 56 — 60.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2012

Cited By / Share

Zdybel, E. (2012) „Określenie właściwości termoizolacyjnych przegród wytworzonych z acetylowanej skrobi ziemniaczanej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (266), s. 81–92. doi: 10.37317/biul-2012-0008.

Autorzy

Ewa Zdybel 
ewa.zdybel@upwr.edu.pl
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland

Autorzy

Ewa Tomaszewska-Ciosk 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland

Autorzy

Monika Romańczuk 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland

Autorzy

Wioletta Dróżdż 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland

Autorzy

Hanna Boruczkowska 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland

Statystyki

Abstract views: 32
PDF downloads: 37


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Ewa Zdybel, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Monika Romańczuk, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.