Determination of thermal insulation properties of partitions produced using acetylated potato starch

Ewa Zdybel

ewa.zdybel@upwr.edu.pl
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)

Ewa Tomaszewska-Ciosk


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)

Monika Romańczuk


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)

Wioletta Dróżdż


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)

Hanna Boruczkowska


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)

Abstract

The aim of this study was an attempt to produce and determine the thermal insulation properties of biodegradable materials produced using potato starch and acetylated potato starch. Natural potato starch, acetylated potato starch and their mixture were subjected to extrusion at three different temperatures. Extruded material was obtained in the form of beads. In addition, the extruded starch was formed into rigid shapes with a thickness of 20 mm. In order to verify the thermal conductivity we measured the time in which the temperature rise by heating the tested material (beads and rigid shapes) at a specific thickness. As a result of the experiment it was stated that shapes, which were made from extruded natural potato starch, had a lower thermal conductivity comparing to the loose beads of the extruded starch. Among the extruded starch, that starch that was extruded at temperatures 140, 150, 170°C, showed highest thermal conductivity. The natural extruded potato starch comparing to the acetylated extruded starch or mixture natural and acetylated (1:1) extruded potato starch is characterized by a highest thermal conductivity.


Keywords:

potato starch, acetylated starch, thermal conductivity

Ait Saada M., Chikh S., Campo A. 2007. Natural convection around a horizontal solid cylinder wrapped with a layer of fibrous or porous material. International Journal of Heat and Fluid Flow 28: 483 – 495.
Google Scholar

Bagley E.B., Christianson D.D., Fanta G.F., 1992. Complexes between starch and poly(ethylene-co-acrylic acid) – viscosity and gel rheology of jet-cooked dispersions. Carbohydrate Polymers 17: 221 — 226.
Google Scholar

Bednarski W., Lewandowicz A., Tomasik J., Walkowicz A. 1997. Opakowania biodegradowalne aspekty technologiczne i ekologiczne. Przemysł Spożywczy 2: 33 — 35.
Google Scholar

Colonna P., Della Valle G., Lourdin D. 1995. Influence of amylose content on starch films and foams. Carbohydrate Polymers 27: 261 — 270.
Google Scholar

Golachowski A., Leszczyński W. 1997. Właściwości tworzywa sporządzonego z polietylenu i skrobi modyfikowanych chemicznie. Żywność, Technologia, Jakość 4 (13): 16 — 25.
Google Scholar

Jamroz J., Rogalski J. 1994. Determinanty wartości żywieniowej ekstrudatów. Postępy Nauk Rolniczych 1: 63 — 76.
Google Scholar

Jamroz J., Ciesielski W., Pielichowski K., Tomasik P. 1998. Extrusion-cooking of potato starch and selected properties of the extrudates. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 7 (1): 89 — 97.
Google Scholar

Jurga R., 2004. Terminologia opakowań i odpadów opakowaniowych dla potrzeb praktycznego stosowania. Przegląd Zbożowo Młynarski (Wybrane na podstawie materiałów z seminarium COBRO z dnia 29.06.2004) 9: 15 — 17.
Google Scholar

Kapelko M., Zięba T., 2007. Właściwości ekstrudowanej skrobi ziemniaczanej modyfikowanej glicyną. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5: 23 — 32.
Google Scholar

Kostaropoulos A.E., Sarvacos G.D. 1997. Thermal diffusivity of granular and porous foods at low moisture content. Journal of Food Enginering 33: 101 — 109.
Google Scholar

Leszczyński W. 1995. Zastosowanie skrobi w produkcji wybranych wyrobów niespożywczych. Biuletyn Instytutu Ziemniaka 45: 97 — 109.
Google Scholar

Leszczyński W. 1998. Zastosowanie skrobi do biodegradowalnych tworzyw opakowaniowych. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej We Wrocławiu 328: 105 — 115.
Google Scholar

Lewandowicz G., Walkowski A. 1994. Tworzywa ekologiczne na bazie surowców skrobiowych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny,7: 15 — 18.
Google Scholar

Lim S. T., Jane J. L., Rajagapalan S., Seib P. A. 1992. Effect of starch granule size on physical properties of starch-filled polyethylene film. Biotechnology Progress 8: 51 — 57.
Google Scholar

Michniewicz J., Obuchowicz W. 1993. Ekstruzja możliwość oddziaływania na cechy produktu. Przegląd Zbożowo-Młynarski 11: 5 — 7.
Google Scholar

Mościcki L. 2003 a. Ekstrudery jednoślimakowe. Przegląd Zbożowo-Młynarski 5: 13 — 15.
Google Scholar

Mościcki L. 2003 b. Surowce stosowane w produkcji wyrobów ekstrudowanych. Przegląd Zbożowo-Młynarski 4: 24 — 26.
Google Scholar

Opydo B., Mościcki L. 1994. Zastosowanie skrobi w produkcji materiałów opakowaniowych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1: 37 — 38.
Google Scholar

Oztop H. F., Al-Salem K., Varol Y., Pop I. 2011. International Journal of Heat and Mass Transfer Natural convection heat transfer in a partially opened cavity filled with porous media. International Journal of Heat and Mass Transfer 54: 2253 — 2261.
Google Scholar

Rojek A. 2007. Biodegradowalność materiałów opakowaniowych. Przegląd Zbożowo-Młynarski 5: 6 — 9.
Google Scholar

Szostak-Kotowa J., 2000. Opakowania z tworzyw sztucznych rozkładalne w środowisku. Opakowanie 11: 18 — 20.
Google Scholar

Śmietana Z., Szpendowski J., Soral-Śmietana M., Świgoń J. 1996. Modification of potato starch by extrusion. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie 29: 3 — 13.
Google Scholar

Śmietana Z., Świgoń J., Soral-Śmietana M., Szpendowski J. 1997. Skrobia ziemniaczana ekstruzyjnie modyfikowana. Przemysł Spożywczy 3: 13 — 14..
Google Scholar

Urbaniak W. 2003 a. Tworzywa sztuczne i ich zastosowanie. Packaging Polska 3: 48 — 51.
Google Scholar

Urbaniak W. 2003 b. Tworzywa i odpady w głównych działach gospodarki. Packaging Polska 4: 44 — 49.
Google Scholar

Walkowski A., 1992. Nowe, wybrane kierunki modyfikacji skrobi. Problemy modyfikacji skrobi. Materiały IV Letniej Szkoły Skrobiowej: 101 — 111.
Google Scholar

Żakowska H. 2001. Recykling opakowań poużytkowych z tworzyw sztucznych w Polsce. Opakowanie 6: 44 — 47.
Google Scholar

Żakowska H. 2003. Znakowanie i recykling. Packaging Polska 11: 56 — 60.
Google Scholar


Published
2012-12-31

Cited by

Zdybel, E. (2012) “Determination of thermal insulation properties of partitions produced using acetylated potato starch”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (266), pp. 81–92. doi: 10.37317/biul-2012-0008.

Authors

Ewa Zdybel 
ewa.zdybel@upwr.edu.pl
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland

Authors

Ewa Tomaszewska-Ciosk 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland

Authors

Monika Romańczuk 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland

Authors

Wioletta Dróżdż 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland

Authors

Hanna Boruczkowska 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland

Statistics

Abstract views: 32
PDF downloads: 37


License

Copyright (c) 2012 Ewa Zdybel, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Monika Romańczuk, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.