Determination of thermal insulation properties of partitions produced using acetylated potato starch
Ewa Zdybel
ewa.zdybel@upwr.edu.plUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)
Ewa Tomaszewska-Ciosk
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)
Monika Romańczuk
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)
Wioletta Dróżdż
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)
Hanna Boruczkowska
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (Poland)
Abstract
The aim of this study was an attempt to produce and determine the thermal insulation properties of biodegradable materials produced using potato starch and acetylated potato starch. Natural potato starch, acetylated potato starch and their mixture were subjected to extrusion at three different temperatures. Extruded material was obtained in the form of beads. In addition, the extruded starch was formed into rigid shapes with a thickness of 20 mm. In order to verify the thermal conductivity we measured the time in which the temperature rise by heating the tested material (beads and rigid shapes) at a specific thickness. As a result of the experiment it was stated that shapes, which were made from extruded natural potato starch, had a lower thermal conductivity comparing to the loose beads of the extruded starch. Among the extruded starch, that starch that was extruded at temperatures 140, 150, 170°C, showed highest thermal conductivity. The natural extruded potato starch comparing to the acetylated extruded starch or mixture natural and acetylated (1:1) extruded potato starch is characterized by a highest thermal conductivity.
Keywords:
potato starch, acetylated starch, thermal conductivityReferences
Ait Saada M., Chikh S., Campo A. 2007. Natural convection around a horizontal solid cylinder wrapped with a layer of fibrous or porous material. International Journal of Heat and Fluid Flow 28: 483 – 495.
Google Scholar
Bagley E.B., Christianson D.D., Fanta G.F., 1992. Complexes between starch and poly(ethylene-co-acrylic acid) – viscosity and gel rheology of jet-cooked dispersions. Carbohydrate Polymers 17: 221 — 226.
Google Scholar
Bednarski W., Lewandowicz A., Tomasik J., Walkowicz A. 1997. Opakowania biodegradowalne aspekty technologiczne i ekologiczne. Przemysł Spożywczy 2: 33 — 35.
Google Scholar
Colonna P., Della Valle G., Lourdin D. 1995. Influence of amylose content on starch films and foams. Carbohydrate Polymers 27: 261 — 270.
Google Scholar
Golachowski A., Leszczyński W. 1997. Właściwości tworzywa sporządzonego z polietylenu i skrobi modyfikowanych chemicznie. Żywność, Technologia, Jakość 4 (13): 16 — 25.
Google Scholar
Jamroz J., Rogalski J. 1994. Determinanty wartości żywieniowej ekstrudatów. Postępy Nauk Rolniczych 1: 63 — 76.
Google Scholar
Jamroz J., Ciesielski W., Pielichowski K., Tomasik P. 1998. Extrusion-cooking of potato starch and selected properties of the extrudates. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 7 (1): 89 — 97.
Google Scholar
Jurga R., 2004. Terminologia opakowań i odpadów opakowaniowych dla potrzeb praktycznego stosowania. Przegląd Zbożowo Młynarski (Wybrane na podstawie materiałów z seminarium COBRO z dnia 29.06.2004) 9: 15 — 17.
Google Scholar
Kapelko M., Zięba T., 2007. Właściwości ekstrudowanej skrobi ziemniaczanej modyfikowanej glicyną. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5: 23 — 32.
Google Scholar
Kostaropoulos A.E., Sarvacos G.D. 1997. Thermal diffusivity of granular and porous foods at low moisture content. Journal of Food Enginering 33: 101 — 109.
Google Scholar
Leszczyński W. 1995. Zastosowanie skrobi w produkcji wybranych wyrobów niespożywczych. Biuletyn Instytutu Ziemniaka 45: 97 — 109.
Google Scholar
Leszczyński W. 1998. Zastosowanie skrobi do biodegradowalnych tworzyw opakowaniowych. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej We Wrocławiu 328: 105 — 115.
Google Scholar
Lewandowicz G., Walkowski A. 1994. Tworzywa ekologiczne na bazie surowców skrobiowych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny,7: 15 — 18.
Google Scholar
Lim S. T., Jane J. L., Rajagapalan S., Seib P. A. 1992. Effect of starch granule size on physical properties of starch-filled polyethylene film. Biotechnology Progress 8: 51 — 57.
Google Scholar
Michniewicz J., Obuchowicz W. 1993. Ekstruzja możliwość oddziaływania na cechy produktu. Przegląd Zbożowo-Młynarski 11: 5 — 7.
Google Scholar
Mościcki L. 2003 a. Ekstrudery jednoślimakowe. Przegląd Zbożowo-Młynarski 5: 13 — 15.
Google Scholar
Mościcki L. 2003 b. Surowce stosowane w produkcji wyrobów ekstrudowanych. Przegląd Zbożowo-Młynarski 4: 24 — 26.
Google Scholar
Opydo B., Mościcki L. 1994. Zastosowanie skrobi w produkcji materiałów opakowaniowych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1: 37 — 38.
Google Scholar
Oztop H. F., Al-Salem K., Varol Y., Pop I. 2011. International Journal of Heat and Mass Transfer Natural convection heat transfer in a partially opened cavity filled with porous media. International Journal of Heat and Mass Transfer 54: 2253 — 2261.
Google Scholar
Rojek A. 2007. Biodegradowalność materiałów opakowaniowych. Przegląd Zbożowo-Młynarski 5: 6 — 9.
Google Scholar
Szostak-Kotowa J., 2000. Opakowania z tworzyw sztucznych rozkładalne w środowisku. Opakowanie 11: 18 — 20.
Google Scholar
Śmietana Z., Szpendowski J., Soral-Śmietana M., Świgoń J. 1996. Modification of potato starch by extrusion. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie 29: 3 — 13.
Google Scholar
Śmietana Z., Świgoń J., Soral-Śmietana M., Szpendowski J. 1997. Skrobia ziemniaczana ekstruzyjnie modyfikowana. Przemysł Spożywczy 3: 13 — 14..
Google Scholar
Urbaniak W. 2003 a. Tworzywa sztuczne i ich zastosowanie. Packaging Polska 3: 48 — 51.
Google Scholar
Urbaniak W. 2003 b. Tworzywa i odpady w głównych działach gospodarki. Packaging Polska 4: 44 — 49.
Google Scholar
Walkowski A., 1992. Nowe, wybrane kierunki modyfikacji skrobi. Problemy modyfikacji skrobi. Materiały IV Letniej Szkoły Skrobiowej: 101 — 111.
Google Scholar
Żakowska H. 2001. Recykling opakowań poużytkowych z tworzyw sztucznych w Polsce. Opakowanie 6: 44 — 47.
Google Scholar
Żakowska H. 2003. Znakowanie i recykling. Packaging Polska 11: 56 — 60.
Google Scholar
Authors
Ewa Zdybelewa.zdybel@upwr.edu.pl
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland
Authors
Ewa Tomaszewska-CioskUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland
Authors
Monika RomańczukUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland
Authors
Wioletta DróżdżUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland
Authors
Hanna BoruczkowskaUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Poland
Statistics
Abstract views: 32PDF downloads: 37
License
Copyright (c) 2012 Ewa Zdybel, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Monika Romańczuk, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.
Most read articles by the same author(s)
- Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Maciej Bienkiewicz, Chosen properties of extruded preparations obtained from potato pulp , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 266 (2012): Regular issue
- Tomasz Boruczkowski, Hanna Boruczkowska, Maciej Bienkiewicz, Wioletta Dróżdż, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Piotr Regiec, Chosen physical properties of low acetylated starch esterificated with oleic acid , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 266 (2012): Regular issue
- Ewa Zdybel, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Monika Romańczuk, Determination of the thermal conductivity of different kinds of starch and of potato starch sorted with sieves , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 266 (2012): Regular issue
- Ewa Tomaszewska-Ciosk, Antoni Golachowski, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska, Ewa Zdybel, The influence of storage conditions on the properties of extruded potato starch and kaolin , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 266 (2012): Regular issue
- Ewa Tomaszewska-Ciosk, Tomasz Boruczkowski, Ewa Zdybel, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska, Evaluation of extruded potato starch ability to adsorb cuprum, lead and zinc , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 266 (2012): Regular issue