Wybrane właściwości fizyczne niskoacetylowanej skrobi estryfikowanej kwasem oleinowym
Tomasz Boruczkowski
wbinoz@upwr.edu.plKatedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Hanna Boruczkowska
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Maciej Bienkiewicz
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Wioletta Dróżdż
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Ewa Tomaszewska-Ciosk
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Piotr Regiec
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Abstrakt
W niniejszej pracy przeprowadzono enzymatyczną estryfikację skrobi niskoacetylowanej kwasem tłuszczowym z użyciem enzymów w środowisku rozpuszczalnika organicznego. Analizom zostały poddane zarówno substancje wyjściowe jak i produkty powstałe w reakcji estryfikacji. W wyniku reakcji estryfikacji przy zastosowaniu lipazy z drożdży Candida antarctica oraz dwóch wyodrębnionych na drodze przemysłowej frakcji tego enzymu (A i B) powstały 3 estry skrobi acetylowanej i kwasu oleinowego Ich stopień podstawienia oznaczony za pomocą analizy spektrum 1HNMR wynosił od 0,07 do 0,12 i był zależny od frakcji zastosowanego enzymu. Analiza termiczna przy użyciu różnicowego kalorymetru skaningowego wykazała, że ciepło właściwe przemiany fazowej produktów estryfikacji było wyższe niż ciepło właściwe przemiany fazowej skrobi acetylowanych. Istotny wpływ na zbadane właściwości fizyczne otrzymanych związków miał stopień acetylacji skrobi.
Instytucje finansujące
Słowa kluczowe:
estryfikacja, kwas oleinowy, lipaza, skrobiaBibliografia
Adamczak M., Bednarski W. 2004. Enhanced activity of intercellular lipases from Rhizomucor miehei and Yarrovia lipolytica by immobilization on biomass support particles. Process Biochemistry: 39: 1347 — 1361.
Google Scholar
Bello-Pérez L. A., Agama-Acevedo E., Zamudio-Flores P. B., Mendez-Montealvo, G., Rodriguez-Ambriz, S. L. 2010. Effect of low and high acetylation degree in the morphological, physicochemical and structural characteristics of barley starch. LWT — Food Science and Technology, Vol. 43, Issue: 9: 1434 — 1440.
Google Scholar
Bornscheuer U. T., Kazalauskas R. J. 1999. Hydrolyses in organic synthesis: region- and steroselective biotransformation. Wiley-VCH, Weinheim.
Google Scholar
Boruczkowska H., Leszczyński W., Boruczkowski T., Drożdż W., Żołnierczyk A. 2008. Wpływ zastosowanego rozpuszczalnika organicznego na stopień podstawienia skrobi i jej pochodnych kwasem laurynowym. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych: 530: 459 — 468.
Google Scholar
Dubreucq E., Ducret A., Lortie R. 2000. Optimization of lipase-catalyzed sorbitol monoester synthesis in organic medium. Journal of Surfactants and Detergents: 3: 327 — 333.
Google Scholar
Degn P., Zimmermann W. 2001. Optimization of carbohydrate fatty acid ester synthesis in organic media by lipase from Candida antarctica. Biotechnology and Bioengineering: 74: 483 — 634.
Google Scholar
Elomaa M., Asplund T., Soininen P., Laatikainen R., Peltonen S., Hyvarinen S., Urtti A. 2004. Determination of the degree of substitution of acetylated starch by hydrolysis, 1HNMR and TGA/IR. Carbohydrate Polymers: 57: 261 — 267.
Google Scholar
Fortuna T., Różnowski J. 2002. Skrobie modyfikowane chemicznie, ich właściwości i zastosowanie. Żywność: 2 (31): 16 — 29.
Google Scholar
Hui C., Kun X., Xiuli W., Qiang C., Donghua X., Chunlei S., Wende Z., Pixin W. 2008. Effect of acetylation on the properties of corn starch. Food Chemistry: 106: 923 — 928.
Google Scholar
Kapuśniak J., Siemion P. 2007. Thermal reactions of starch with long-chain unsaturated fatty acids. Part 2. Linoleic acid. Journal of Food Engineering: 78: 323 — 332.
Google Scholar
Kennedy J. F., Kumar H., Panesar P. S., Marwaha S. S., Goyal R., Parmar A., Kaur S. 2006. Enzyme-catalyzed regioselective synthesis of sugar esters and related compounds. Journal of Chemical technology and Biotechnology: 81: 866 — 876.
Google Scholar
Kołakowski E. W., Bielecki S. 2005. Enzymatyczne modyfikacja składników żywności. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie.
Google Scholar
Leszczyński W. 2006. Zastosowanie skrobi modyfikowanych w przemyśle spożywczym (cz. I). Przegląd piekarski i cukierniczy: 5: 54 — 56.
Google Scholar
Leszczyński W. 2006. Zastosowanie skrobi modyfikowanych w przemyśle spożywczym (cz. II). Skrobie chemicznie modyfikowane. Przegląd piekarski i cukierniczy: 6: 6 — 8.
Google Scholar
Lortie R. 1997. Enzyme catalyzed esterification. Biotechnology Advances: 15: 1 — 15.
Google Scholar
Rajan A., Abraham T. E. 2006. Enzymatic modification of cassava starch by bacterial lipase. Bioprocess and Biosystems Engineering: 29: 65 — 71.
Google Scholar
Rajan A., Sudha J. D., Abraham T. E. 2008. Enzymatic modification of cassava starch by fungal lipase. Industrial Crops and Products: 27: 50 — 59.
Google Scholar
Saxena R. K., Sheoran A., Giri B., Davidson S. 2003. Purification strategies for microbial lipases. Journal of Microbiological Methods: 52: 1 — 18.
Google Scholar
Seino H., Uchibor T., Nishitani T., Inamasu S. 1984. Enzymatic synthesis of carbohydrate esters of fatty acid (I) esterification of sucrose, glucose, fructose and sorbitol. Journal of the American Oil Chemists' Society: 61: 1761 — 1765.
Google Scholar
Singh N., Chawla D., Singh J. 2004. Influence of acetic anhydride on physicochemical, morphological and thermal properties of corn and potato starch. Food Chemistry: 86: 601 — 608.
Google Scholar
Tsitsimpikou C., Daflos H., Kolisis F. N. 1997. Comparative studies on the sugar esters synthesis catalysed by Candida Antarctica and Candida rugosa lipases hexane. Journal of Molecular Catalysis: 3: 189 — 192.
Google Scholar
Ward O. P., Fang J., Li Z. 1997. Lipase-catalyzed synthesis of a sugar ester containing arachidonic acid. Enzyme and Microbial Technology: 20: 52 — 56.
Google Scholar
Yan H., Zhengbiao G. U. 2010. Morphology of modified starches prepared by different methods. Food Research International: 43: 767 — 772.
Google Scholar
Ye R., Pyo S. H., Hayes D. G. 2010. Lipase-catalyzed synthesis of saccharide-fatty acid esters using suspensions of saccharide crystals in solvent-free media. Journal of the American Oil Chemists’ Society: 87: 281 — 293.
Google Scholar
Autorzy
Tomasz Boruczkowskiwbinoz@upwr.edu.pl
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Autorzy
Hanna BoruczkowskaKatedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Autorzy
Maciej BienkiewiczKatedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Autorzy
Wioletta DróżdżKatedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Autorzy
Ewa Tomaszewska-CioskKatedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Autorzy
Piotr RegiecKatedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Statystyki
Abstract views: 46PDF downloads: 48
Licencja
Prawa autorskie (c) 2012 Tomasz Boruczkowski, Hanna Boruczkowska, Maciej Bienkiewicz, Wioletta Dróżdż, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Piotr Regiec
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Maciej Bienkiewicz, Wybrane właściwości ekstrudowanych preparatów powstałych na bazie wycierki ziemniaczanej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Ewa Zdybel, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Monika Romańczuk, Określenie przewodnictwa cieplnego skrobi różnego pochodzenia botanicznego oraz skrobi ziemniaczanej rozsortowanej według wielkości gałeczek , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Ewa Tomaszewska-Ciosk, Antoni Golachowski, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska, Ewa Zdybel, Wpływ warunków przechowywania na właściwości ekstrudowanych preparatów skrobi ziemniaczanej i kaolinu , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Ewa Zdybel, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Monika Romańczuk, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska, Określenie właściwości termoizolacyjnych przegród wytworzonych z acetylowanej skrobi ziemniaczanej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Ewa Tomaszewska-Ciosk, Tomasz Boruczkowski, Ewa Zdybel, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska, Ocena przydatności preparatów skrobi ziemniaczanej ekstrudowanej do adsorpcji miedzi, ołowiu i cynku , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne