Fitotoksyczna reakcja pięciu odmian ziemniaka na powschodowe stosowanie metrybuzyny. Część II. Wpływ na wybrane cechy jakości bulw

Janusz Urbanowicz

j.urbanowicz@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie (Poland)

Abstrakt

W latach 2005–2008 w Boninie przeprowadzono doświadczenia polowe w celu określenia reakcji pięciu odmian ziemniaka na powschodowe stosowanie metrybuzyny oraz jej wpływu na wybrane cechy jakości bulw takie jak: ciemnienie miąższu surowego i po ugotowaniu, smakowitość oraz rdzawa plamistość i pustowatość miąższu. Zastosowany powschodowo herbicyd nie powodował istotnego zróżnicowania badanych cech jakościowych bulw.

Instytucje finansujące

Badania prowadzono w ramach projektu badawczego numer: NN 310144735, finansowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego

Słowa kluczowe:

ciemnienie miąższu, metrybuzyna, smakowitość, wady miąższu, ziemniak

Boligłowa E., Gleń K., Pisulewski P. 2004. Wpływ stosowania herbicydów na plonowanie i niektóre cechy jakości bulw ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 500: 391 — 397.
Google Scholar

Chmura K., Rojek S. 2001. Wpływ przebiegu pogody, nawadniania i nawożenia azotem na plonowanie ziemniaków uprawianych w rejonie Wrocławia. Frag. Agron. 1 (69): 76 — 91.
Google Scholar

Dobrzański A. 2001. Wpływ metod ochrony przed chwastami na jakość i wartość odżywczą warzyw. Biul. Nauk. 12: 111 — 116.
Google Scholar

Dvorak J., Remesova I. 1999. Sensitivity of potatoes to post-emergence application of metribuzin and bentazon. Rost. Vyr. 45 (11): 477 — 486.
Google Scholar

Friedman M. 1997. Chemistry, biochemistry and dietary role of potato polyphenols. A review. J. Agric. Ford Chem. 45: 1523 — 1540.
Google Scholar

Galeev R.R., Mekheev V.V. 2000. Herbicides on potatoes. Zashch. Karan. Rastenii 3: 26.
Google Scholar

Grudzińska M., Zgórska K. 2006 a. Ciemnienie enzymatyczne miazgi bulw ziemniaka w zależności od odmiany. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 579 — 584.
Google Scholar

Grudzińska M., Zgórska K. 2006 b. Intensywność ciemnienia enzymatycznego a zawartość związków fenolowych w różnych częściach bulw ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 585 — 591.
Google Scholar

Grudzińska M., Zgórska K. 2008. Ziemniak – surowcem dla przetwórstwa spożywczego. Ziemniak – Nowe perspektywy. Wyd. II Agro Serwis: 112 s.
Google Scholar

Hak P.S. 1990. Niedrige Lagertemperatur für Chipskartoffeln. Kartoffelbau 41: 388 — 390.
Google Scholar

Homouz K., Lachman J., Dvořák P., Pivec V. 2005. The effect of ecological growing on the potatoes yield and quality. Plant Soil Environ. 51 (9): 397 — 402.
Google Scholar

Kłosińska-Rycerska B. 1971 a. Chemiczne odchwaszczanie plantacji ziemniaków a jakość otrzymywanego plonu. Cz. I. Wpływ herbicydów systemicznych na niektóre składniki bulwy. Ziemniak 1 (71): 187 — 205.
Google Scholar

Kłosińska-Rycerska B. 1971 b. Chemiczne odchwaszczanie plantacji ziemniaków a jakość otrzymywanego plonu. Cz. II. Wpływ herbicydów systemicznych na cechy organoleptyczne bulw ziemniaków odmiany Epoka. Ziemniak 1 (71): 207 — 218.
Google Scholar

Kołpak R., Paprocki S. 1988. Badania nad dostosowaniem technologii uprawy do kierunku użytkowania ziemniaków. Cz. II. Wpływ technologii uprawy na skład chemiczny i wartość spożywczą. Rocz. Nauk Rol., Ser. A, 107, (2): 93 — 107.
Google Scholar

Laaniste P., Joudu J., Lohmus A., Jeremejev V. 1999. Mechanical and chemical weed control influence to the potato weediness, yield and quality. Estonian Agric. Univ. Agron. 203: 106 — 110.
Google Scholar

Leszczyński W., Lisińska G., Sobkowicz L. 1981. Wpływ stosowania kilku herbicydów triazynowych w uprawie ziemniaka na skład chemiczny i cechy jakościowe bulw. Zesz. Nauk AR Wrocław 136: 45 — 61.
Google Scholar

Leszczyński W. 2000. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. Żywność, Nauka –Technologia – Jakość. AR Kraków 7, Supl. 4 (25): 5 — 27.
Google Scholar

Leszczyński W. 2002. Zależność jakości ziemniaka od stosowania w uprawie nawozów i pestycydów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 47 — 64.
Google Scholar

Lisińska G. 1981. Wpływ różnych czynników na skład chemiczny bulw ziemniaka i jakość otrzymanych z nich chipsów. Rozpr. habilit. AR Wrocław 31: 1 — 52.
Google Scholar

Lutomirska B. 1999. Zmienność wybranych cech jakości bulw odmian jadalnych i przydatnych dla przemysłu spożywczego. W: Ziemniak jadalny i dla przetwórstwa spożywczego – czynniki agrotechniczne i przechowalnicze warunkujące jakość. Konf. Radzików, 23-25.02.1999. IHAR Oddz. Jadwisin: 15 — 17.
Google Scholar

Mazurczyk W. 1985. Wpływ herbicydów na jakość bulw ziemniaka. W: Wpływ herbicydów na jakość plonów. Kraj. Symp. Wrocław, 6–7.11.1985. IUNG Puławy:179 — 183.
Google Scholar

Mozolewski W., Wieczorek J. 2002. Wpływ nawożenia ziemniaka azotem na ciemnienie enzymatyczne i nieenzymatyczne bulw po zbiorze i w czasie przechowywania. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 484: 393 — 400.
Google Scholar

Nowacki W. 2006. Udział plonu handlowego w plonie ogólnym jadalnych odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 429 — 439.
Google Scholar

Puła J., Skowera B. 2004. Zmienność cech jakościowych bulw ziemniaka odmiany Mila uprawianego na glebie lekkiej w zależności od warunków pogodowych. Acta Agroph. 3 (2): 359 — 366.
Google Scholar

Roztropowicz S. (red.). 1999. Metodyka obserwacji, pomiarów i pobierania prób w agrotechnicznych doświadczeniach z ziemniakiem. Pr. zbior. IHAR Oddz. Jadwisin: 50 s.
Google Scholar

Sawicka B., Dialo A. S. 1997. Ciemnienie miąższu bulw surowych ziemniaka w warunkach stosowania herbicydu Sencor 70 WP. Biul. IHAR, 203: 187 — 197.
Google Scholar

Sawicka B. 2000. Wpływ technologii produkcji na jakość bulw ziemniaka. Pam. Puł. 120: 391 — 401.
Google Scholar

Sawicka B., Barbaś P., Kawalec A. 2005. Zachwaszczenie łanu ziemniaka w warunkach ekologicznego i integrowanego systemu produkcji. Pam. Puł., 139: 211 — 223.
Google Scholar

Woda-Leśniewska M. 1993. Zmiany biochemiczne w roślinie ziemniaka pod wpływem karbofuranu (Furadan) i metribuzinu (Sencor). Prace Nauk. IOR, XXXV, 1/2: 80 — 84.
Google Scholar

Zarzecka K., Gąsiorowska B., Ceglarek F. 1997. Wpływ herbicydów na plonowanie i jakość bulw ziemniaka. Prog. Plant Prot. 37 (2): 167 — 169.
Google Scholar

Zarzecka K. 1998. Badania nad stosowaniem zabiegów pielęgnacyjnych na plantacjach ziemniaka. Cz. II. Wpływ sposobów pielęgnowania na wysokość i jakość plonu ziemniaka. Rocz. Nauk Rol., Ser. A, 113, 1 — 2: 179 — 186.
Google Scholar

Zarzecka K., Gąsiorowska B. 2000. Efekty zwalczania chwastów w uprawie ziemniaka i ich wpływ na wybrane cechy jakości bulw. Biul. IHAR 213: 201 — 210.
Google Scholar

Zarzecka K., Gugała M. 2004 a. Kształtowanie się zachwaszczenia odmian ziemniaka w zależności od sposobu pielęgnacji. Biul. IHAR 232: 177 — 184.
Google Scholar

Zarzecka K., Gugała M. 2004 b. Wpływ sposobów pielęgnacji ziemniaka na cechy kulinarne bulw. Ann. UMCS, Sec. E, Agric. 59 (3): 1481 — 1488.
Google Scholar

Zarzecka K., Gugała M. 2004 c. Wpływ herbicydu Plateen 41,5 WG na wartość konsumpcyjną bulw ziemniaka. Ann. UMCS Lublin, Sec. E, Agric. 59 (3): 1489 — 1495.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000 a. Czynniki wpływające na ciemną plamistość pouszkodzeniową bulw ziemniaka. Biul. IHAR 213: 253 — 260.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000 b. Wpływ terminu zbioru i warunków przechowywania na cechy jakości ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa. W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. I Konf. Nauk. Polanica Zdrój, 8-11.05.2000. AR Wrocław: 161.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2002. Normy i wymagania jakościowe ziemniaków jadalnych oraz do przetwórstwa spożywczego. W: Produkcja i rynek ziemniaków jadalnych. Pr. zbior. pod red. J. Chotkowskiego. Wyd. Wieś Jutra Warszawa: 183 — 192.
Google Scholar

Zgórska K. 2004. Wymagania jakościowe wobec odmian ziemniaka do przetwórstwa spożywczego. Ziemn. Pol. 4: 26 — 28.
Google Scholar

Zwolińska-Śniatałowa Z., Woda-Leśniewska M., Bilska W. 1989. Study of some biochemical aspects of the action of herbicide Sencor (metribuzin) on potato plant. Solanum tuberosum. Prace Nauk. IOR, XXXI, 2: 67 — 72.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/02/2010

Cited By / Share

Urbanowicz, J. (2010) „Fitotoksyczna reakcja pięciu odmian ziemniaka na powschodowe stosowanie metrybuzyny. Część II. Wpływ na wybrane cechy jakości bulw”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (257/258), s. 197–205. doi: 10.37317/biul-2010-0022.

Autorzy

Janusz Urbanowicz 
j.urbanowicz@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie Poland

Statystyki

Abstract views: 30
PDF downloads: 55


Licencja

Prawa autorskie (c) 2010 Janusz Urbanowicz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>