Wykorzystanie nowej puli genowej dla uzyskania form rzepaku ozimego o zmienionych cechach jakościowych
Dr hab. Stanisław Spasibionek
sspas@nico.ihar.poznan.plInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej (Poland)
Katarzyna Mikołajczyk
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej (Poland)
Marcin Matuszczak
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej (Poland)
Magdalena Walkowiak
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej (Poland)
Joanna Nowakowska
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej (Poland)
Instytucje finansujące
Prace zostały wykonane w ramach badań podstawowych na rzecz postępu biologicznego w produkcji roślinnej na podstawie decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr HOR.hn.802.19.2018, Zadanie 53.
Słowa kluczowe:
rzepak ozimy, kwasy tłuszczowe, markery genetyczne, glukozynolany, zawartość tłuszczuBibliografia
Hayman B. I. 1954. The theory and analysis of diallel crosses. Genetics 39: 789 — 809.
Mather K., Jinks J. L. 1982. Biometrical Genetics (3rd edn.). Chapman and Hall, London. Google Scholar
Mather K., Jinks J. L. 1982. Biometrical Genetics (3rd edn.). Chapman and Hall, London. Google Scholar
Spasibionek, S. . (2019) „Wykorzystanie nowej puli genowej dla uzyskania form rzepaku ozimego o zmienionych cechach jakościowych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (286), s. 203–206. doi: 10.37317/biul-2019-0046.
Autorzy
Dr hab. Stanisław Spasibioneksspas@nico.ihar.poznan.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej Poland
Autorzy
Katarzyna MikołajczykInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej Poland
Autorzy
Marcin MatuszczakInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej Poland
Autorzy
Magdalena WalkowiakInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej Poland
Autorzy
Joanna NowakowskaInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej Poland
Statystyki
Abstract views: 120PDF downloads: 176
Licencja
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-sa/4.0/88x31.png)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Prof. dr hab. Iwona Bartkowiak-Broda , Alina Liersch, Marcin Matuszczak, Katarzyna Mikołajczyk, Wiesława Popławska, Joanna Wolko, Joanna Nowakowska, Badanie genomu rzepaku ozimego przy wykorzystaniu markerów molekularnych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
Podobne artykuły
- Ewa Tomaszewska-Ciosk, Antoni Golachowski, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska, Ewa Zdybel, Wpływ warunków przechowywania na właściwości ekstrudowanych preparatów skrobi ziemniaczanej i kaolinu , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Anioła, Aleksander Walkowski, Grażyna Lewandowicz, Ocena strawności diet zawierających skrobie modyfikowane typu RS w badaniach na szczurach , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Cezary Trawczyński, Zastosowanie makro- i mikroelementowych nawozów chelatowych w dolistnym dokarmianiu ziemniaka , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 271 (2014): Wydanie regularne
- Elżbieta Czembor, Wpływ nawożenia organicznego na wybrane cechy agronomiczne traw wieloletnich wskazanych dla rolnictwa tradycyjnego i ekologicznego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 270 (2013): Wydanie regularne
- Anna Płaza, Barbara Gąsiorowska, Artur Makarewicz, Milena A. Królikowska, Rola wsiewek międzyplonowych w systemie integrowanej i ekologicznej produkcji ziemniaka jadalnego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 269 (2013): Wydanie regularne
- Anna Płaza, Barbara Gąsiorowska, Artur Makarewicz, Wartość nawozowa wsiewek międzyplonowych i obornika w integrowanym systemie produkcji ziemniaka jadalnego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 269 (2013): Wydanie regularne
- Krystyna Witkowska, Edward Witkowski, Tadeusz Śmiałowski, Jacek Waga, Związek białek zapasowych z zimotrwałością u wybranych mieszańców pszenicy ozimej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 268 (2013): Wydanie regularne
- Jerzy H. Czembor, Olga Doraczyńska, Aleksandra Pietrusińska, Henryk J. Czembor, Odporność na mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f. sp. hordei) odmian jęczmienia włączonych do badań rejestrowych w Polsce w roku 2012 , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 268 (2013): Wydanie regularne
- Kamila Kużdowicz, Wstępna charakterystyka cech morfologicznych i użytkowych materiałów kolekcyjnych buraka pastewnego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 268 (2013): Wydanie regularne
- Paweł Skonieczek, Mirosław Nowakowski, Występowanie sprawców zgorzeli siewek buraka na stanowiskach z uprawą buraka cukrowego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 267 (2013): Wydanie regularne
<< < 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.