Wykorzystanie nowej puli genowej dla uzyskania form rzepaku ozimego o zmienionych cechach jakościowych
Dr hab. Stanisław Spasibionek
sspas@nico.ihar.poznan.plInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej (Poland)
Katarzyna Mikołajczyk
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej (Poland)
Marcin Matuszczak
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej (Poland)
Magdalena Walkowiak
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej (Poland)
Joanna Nowakowska
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej (Poland)
Instytucje finansujące
Prace zostały wykonane w ramach badań podstawowych na rzecz postępu biologicznego w produkcji roślinnej na podstawie decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr HOR.hn.802.19.2018, Zadanie 53.
Słowa kluczowe:
rzepak ozimy, kwasy tłuszczowe, markery genetyczne, glukozynolany, zawartość tłuszczuBibliografia
Hayman B. I. 1954. The theory and analysis of diallel crosses. Genetics 39: 789 — 809.
Mather K., Jinks J. L. 1982. Biometrical Genetics (3rd edn.). Chapman and Hall, London. Google Scholar
Mather K., Jinks J. L. 1982. Biometrical Genetics (3rd edn.). Chapman and Hall, London. Google Scholar
Spasibionek, S. . (2019) „Wykorzystanie nowej puli genowej dla uzyskania form rzepaku ozimego o zmienionych cechach jakościowych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (286), s. 203–206. doi: 10.37317/biul-2019-0046.
Autorzy
Dr hab. Stanisław Spasibioneksspas@nico.ihar.poznan.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej Poland
Autorzy
Katarzyna MikołajczykInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej Poland
Autorzy
Marcin MatuszczakInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej Poland
Autorzy
Magdalena WalkowiakInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej Poland
Autorzy
Joanna NowakowskaInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej Poland
Statystyki
Abstract views: 120PDF downloads: 176
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Prof. dr hab. Iwona Bartkowiak-Broda , Alina Liersch, Marcin Matuszczak, Katarzyna Mikołajczyk, Wiesława Popławska, Joanna Wolko, Joanna Nowakowska, Badanie genomu rzepaku ozimego przy wykorzystaniu markerów molekularnych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
Podobne artykuły
- Ewa Tomaszewska-Ciosk, Antoni Golachowski, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska, Ewa Zdybel, Wpływ warunków przechowywania na właściwości ekstrudowanych preparatów skrobi ziemniaczanej i kaolinu , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Ewa Tomaszewska-Ciosk, Tomasz Boruczkowski, Ewa Zdybel, Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska, Ocena przydatności preparatów skrobi ziemniaczanej ekstrudowanej do adsorpcji miedzi, ołowiu i cynku , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Wioletta Dróżdż, Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Maciej Bienkiewicz, Wybrane właściwości ekstrudowanych preparatów powstałych na bazie wycierki ziemniaczanej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Anna Pęksa, Elżbieta Rytel, Agnieszka Tajner-Czopek, Agnieszka Kita, Maria Pytlarz-Kozicka, Joanna Miedzianka, Porównanie składu aminokwasowego preparatów białkowych uzyskanych z bulw ziemniaka uprawianych systemem ekologicznym i konwencjonalnym , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Wacław Jarecki, Dorota Bobrecka-Jamro, Wpływ zróżnicowanych dawek azotu na plonowanie pszenicy jarej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 265 (2012): Wydanie regularne
- Henryk J. Czembor, Jerzy H. Czembor, Aleksandra Pietrusińska, Olga Domeradzka, Odporność na mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f.sp. hordei) odmian jęczmienia włączonych do badań rejestrowych w Polsce w roku 2011 , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 265 (2012): Wydanie regularne
- Maria Surma, Tadeusz Adamski, Karolina Krystkowiak, Anetta Kuczyńska, Krzysztof Mikołajczak, Piotr Ogrodowicz, Markery funkcjonalne dla cech ilościowych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 264 (2012): Wydanie regularne
- Aneta Kramek, Krystyna Szwed-Urbaś, Zbigniew Segit, Ocena zmienności i współzależności cech ilościowych w kolekcji jarej pszenicy twardej pochodzenia afgańskiego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 264 (2012): Wydanie regularne
- Anna Płaza, Wpływ wsiewek międzyplonowych na plonowanie ziemniaka jadalnego uprawianego w integrowanym systemie produkcji , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 267 (2013): Wydanie regularne
- Beata Myśków, Anna Łań, Monika Hanek, Wpływ sposobu zapylenia żyta na mapowanie QTL dla porastania przedżniwnego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 264 (2012): Wydanie regularne
<< < 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.