Podatność wybranych odmian ziemniaka na porażenie bakteriami Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus w zróżnicowanych warunkach glebowych

Milena Pietraszko

m.pietraszko@ihar.edu.pl
IHAR — PIB Oddział w Jadwisinie, Szaniawskiego 15, 05-140 Jadwisin (Poland)

Grzegorz Gryń


IHAR — PIB Oddział w Bydgoszczy, Al. Powstańców Wielkopolskich 10, 85-090 Bydgoszcz (Poland)

Teresa Pastuszewska


IHAR — PIB Oddział w Bydgoszczy, Al. Powstańców Wielkopolskich 10, 85-090 Bydgoszcz (Poland)

Włodzimierz Przewodowski


IHAR — PIB Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie, 76-009 Bonin (Poland)

Agnieszka Przewodowska


IHAR — PIB Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie, 76-009 Bonin (Poland)

Abstrakt

Celem pracy była ocena podatności wybranych odmian ziemniaka, na sztuczną inokulację zawiesiną komórek Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Cms) w zależności od warunków glebowych. Materiał badawczy stanowiły dwie odmiany średnio późne, skrobiowe: Bosman i Ikar. Bulwy inokulowane zawiesiną bakteryjną i nie inokulowane (kontrola negatywna), wysadzano do gleb na mikropoletkach, zbudowanych na bazie trzech profili glebowych zróżnicowanych pod względem składu granulometrycznego. Znacznie niższą liczbę zgromadzonych bulw potomnych oraz wyższy stopień porażenia przez Cms zarówno łodyg jak i bulw stwierdzono u odmiany Bosman. Liczba bulw potomnych wytworzonych przez rośliny inokulowane Cms była istotnie niższa niż liczba bulw potomnych wytworzonych z roślin wolnych od bakterii Cms. Udowodniono wpływ profilu glebowego na liczbę zgromadzonych bulw potomnych. Zaobserwowano tendencję szybszego tempa rozwoju roślin, dłuższego okresu wegetacji oraz wyższego plonu dla odmiany Ikar — o niższym porażeniu roślin i bulw przez Cms.


Słowa kluczowe:

bakterioza pierścieniowa ziemniaka, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus, odmiana ziemniaka, podatność, inokulacja, gleba

Bishop A. L., Slack S. A. 1987. Effect of cultivar, inoculum dose and strain of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus on symptom development in potatoes. Phytopathology 77: 1085 — 1089.
Google Scholar

De Boer S. H., McCann M. 1990.Detection of Corynebacterium sepedonicum in potato cultivars with different propensities to express ring rot symptoms. Am. Potato J. 57: 685 — 694.
Google Scholar

Hukkanen A., Karjalainen R., Nielsen S., van der Wolf J. M. 2005. Epidemiology of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus in potato under European conditions: population development and yield reduction. Journal of Plant Diseases and protection 112 (1): 88 — 97.
Google Scholar

Kawchuk L. M., Lynch D. R., Kozub G. A., Nelson G. A., Kulcsar F., Fujimoto D. K. 1998. Multi-year evaluation of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus disease symptoms in cultivated potato genotypes. Am. J. Potato Res. 75: 235 — 243.
Google Scholar

Logsdon C. E. 1967. Effect of soil temperature on potato ring rot. Am. Potato J. 44: 281 — 286.
Google Scholar

Maćkowiak Sochacka A., Kamasa J., Zwolińska A., Krawczyk K. 2012. Wpływ temperatury, wilgotności oraz pH otoczenia na przeżywalność bakterii Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 52 (4):1123 — 1126.
Google Scholar

Manzer F. E., McKenzie A. E. 1988. Cultivar response to bacterial ring rot infection in Maine. Am. Potato J. 65: 333 — 339.
Google Scholar

Nelson G. A., Kozub G. C. 1992. Ring rot symptom development on potato cultivars and lines in southern Alberta. Potato Res. 25: 133 — 142.
Google Scholar

Pastuszewska T., Junosza Kisielewska I., Grzech W., Brzozowski S. 2004. Rozwój bakteriozy pierścieniowej ziemniaka w rozmnożeniach wegetatywnych roślin. Biul. IHAR 233: 277 — 287.
Google Scholar

Pastuszewska T., Gryń G., Franke K. 2010. Podatność wybranych odmian ziemniaka na porażenie przez Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 50, 1: 245 — 248.
Google Scholar

Slack S. A. 1987. Biology and ecology of Corynebacterium sepedonicum. Am. Potato J. 64: 665 — 669.
Google Scholar

Sletten A. 1985. The effect of Corynebacterium sepedonicum on symptoms and yield of four potato cultivars. Potato Research 28: 27 — 33.
Google Scholar

Van der Wolf J.M., Elphinstone J.G., Stead D.E., Metzler M., Müller P., Hukkanen A., Karjalainen R. 2005. Epidemiology of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus in relation to control of bacterial ring rot. Plant Research International B. V., Wageningen: 3 — 21.
Google Scholar

Waleron M., Skrzypkowska M., Waleron K., Łojkowska E. 2010. Epidemiologia wybranych podgatunków bakterii Clavibacter michiganensis oraz metody ich identyfikacji i zwalczania. Post. Mikrobiol 49, 4: 269 — 284.
Google Scholar

Westra A. A. G., Slack S. A. 1994. Effect of interaction of inoculums dose, cultivar, and geographic location on the magnitude of bacterial ring rot symptom expression in potato . Phytopathology 84 (3): 228 — 235.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2015

Cited By / Share

Pietraszko, M. (2015) „Podatność wybranych odmian ziemniaka na porażenie bakteriami Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus w zróżnicowanych warunkach glebowych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (277), s. 99–108. doi: 10.37317/biul-2015-0014.

Autorzy

Milena Pietraszko 
m.pietraszko@ihar.edu.pl
IHAR — PIB Oddział w Jadwisinie, Szaniawskiego 15, 05-140 Jadwisin Poland

Autorzy

Grzegorz Gryń 

IHAR — PIB Oddział w Bydgoszczy, Al. Powstańców Wielkopolskich 10, 85-090 Bydgoszcz Poland

Autorzy

Teresa Pastuszewska 

IHAR — PIB Oddział w Bydgoszczy, Al. Powstańców Wielkopolskich 10, 85-090 Bydgoszcz Poland

Autorzy

Włodzimierz Przewodowski 

IHAR — PIB Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie, 76-009 Bonin Poland

Autorzy

Agnieszka Przewodowska 

IHAR — PIB Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie, 76-009 Bonin Poland

Statystyki

Abstract views: 22
PDF downloads: 22


Licencja

Prawa autorskie (c) 2015 Milena Pietraszko, Grzegorz Gryń, Teresa Pastuszewska, Włodzimierz Przewodowski, Agnieszka Przewodowska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.