Charakterystyka białek glutenu w materiałach hodowlanych pszenicy

Maciej Kała

m.kala@ihar.edu.pl
Zakład Genomiki Funkcjonalnej, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie (Poland)

Mateusz Przyborowski


Zakład Genomiki Funkcjonalnej, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie (Poland)

Bogusława Ługowska


DANKO Hodowla Roślin Sp. z o.o. z/s w Choryni (Poland)

Sebastian Gasparis


Zakład Genomiki Funkcjonalnej, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie (Poland)

Anna Nadolska-Orczyk


Zakład Genomiki Funkcjonalnej, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie (Poland)

Abstrakt

Jakość wypiekowa uzyskiwanego materiału hodowlanego jest jednym z ważniejszych kierunków w pracach nad udoskonalaniem pszenicy. Prowadzono badania białek gluteninowych i gliadynowych, które wchodzą w skład glutenu wpływającego między innymi na elastyczność, zwartość i rozciągliwość ciasta. Badano podjednostki glutenin wielkocząsteczkowych (HMW-GS) i ω-gliadyny w odmianach i rodach pszenicy ozimej i jarej z 2016 roku, pochodzących z trzech spółek hodowlanych: Hodowla Roślin Danko Sp. z o.o., Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. i Hodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o. Analizę wykonano w żelach poliakrylamidowych metodą SDS-PAGE i A-PAGE. Wśród testowanych obiektów najczęściej była reprezentowana podjednostka 7+9 kodowana w locus Glu-B1 (około 45% obiektów). Podjednostki Glu-D1(5+10) i Glu-D1(2+12) występowały po równo we wszystkich obiektach. Na podstawie uzyskanych wyników określono występowanie podjednostek gluteninowych HMW a także ω gliadyn i zróżnicowanie badanych linii hodowlanych pochodzących z trzech spółek zajmujących się hodowlą pszenicy w Polsce.


Słowa kluczowe:

A-PAGE, frekwencje, gluteniny, gliadyny, SDS-PAGE, pszenica, zróżnicowanie

Aghagholizadeh R., Kadivar M., Nazari M., Mousavi F., Azizi M. H., Zahedi M., Rahiminezhad M. R. 2017. Characterization of wheat gluten subunits by liquid chromatography — Mass spectrometry and their relationship to technological quality of wheat. J. Cereal Sci. 76: 229–235.
Google Scholar

Baloch A. W., Ali, M., Baloch A. M., Mangan B. U. N., Song W. 2014. Genetic diversity and structure analysis based on hordein protein polymorphism in barley landrace populations from Jordan. Pak. J. Bot. 46 (4): 1397 — 1402.
Google Scholar

Brzeziński W. 1993. Katalog elektroforetyczny pszenic polskich. Wiadomości Odmianoznawcze Z. 54: 5 —11.
Google Scholar

Burnouf T., Bouriquet R. 1980. Glutenin subunits of genetically related European hexaploid wheat cultivars: Their relation to bread-making quality. Theor. Appl. Genet. 58 (3–4): 107 — 111.
Google Scholar

Bushuk W., Zillman R. R. 1978. Wheat cultivar identification by gliadin electrophoregrams. I. Apparatus. Method and nomenclature. Can. J. Plant Sci. 58 (2): 505 — 515.
Google Scholar

Chen S. Y., Ma X., Zhang X. Q., Huang L. K., Zhou J. N. 2013. Genetic diversity and relationships among accessions of five crested wheatgrass species (Poaceae: Agropyron) based on gliadin analysis. Genet Mol. Res. 12 (4): 5704 — 5713.
Google Scholar

Cornish G. B., Békés F., Eagles H. A., Payne P. I. 2006. Prediction of doughproperties for bread wheats, in Gliadin and Glutenin: the unique balance of wheat quality. Ed. By Wrigley C. W., Békés F., and Bushuk W.A., AAC International, St. Paul, MN: 243 — 280.
Google Scholar

Fang J., Liu Y., Luo J., Wang Y., Shewry P. R., He G. 2009. Allelic variation and genetic diversity of high molecular weight glutenin subunit in Chinese endemic wheats (Triticum aestivum L.). Euphytica 166 (2): 177 — 182.
Google Scholar

Franaszek S., Langner M., Salmanowicz B. 2013. Niskocząsteczkowe białka gluteninowe i ich wpływ na jakość wypiekową pszenicy. Biul. IHAR 269: 3 — 13.
Google Scholar

Huebner F. R., Wall J. S. 1976. Fractionation and quantitative differences of glutenin from wheat varieties varying in baking quality. Cereal Chem. 53 (2): 258 — 269.
Google Scholar

Kasarda D. D. 1999. Glutenin Polymers: The in vitro to in vivo transition. Cereal Foods World. 44 (8): 566 — 571.
Google Scholar

Laemmli U. K. 1970. Cleavage of structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4. Nature 227 (5259): 680 — 685.
Google Scholar

Langer M., Salamanowicz B. P. 2011. Białka glutenowe i ich wpływ na jakość wypiekową pszenicy. Postępy Nauk Rolniczych. 63 (4): 91 — 104.
Google Scholar

Lazar I., GelAnalyzer 2010, dostęp: 17/07/2017, dostępny w Internecie: 17/07/2017 http://www.gelanalyzer. com.
Google Scholar

McIntosh R. A., Yamazaki Y., Devos K. M., Dubcowsky J., Rogers W. J., Appels R. 2003. Catalogue of gene symbols for wheat. In: Grain Genes «http://wheat.pw.usda.gov/ggpages/wgc/2003/».
Google Scholar

Nawracała J., Brzeziński W. 2004. Wczesna selekcja genotypow pszenicy o potencjalnie dobrej jakości wypiekowej. Biul. IHAR 231: 19 — 27.
Google Scholar

Oslovičová V., Gálová Z., Chňapek M., Balážová Ž. 2010. Identification of Triticum aestivum L., Triticum spelta L. and Triticum durum DESF. genotypes on the HMW-GS base. Plant Soil and Environ. 56 (2): 82 — 86.
Google Scholar

Payne P. I., Lawrence G. J. 1983. Catalogue of alleles for the complex gene loci, Glu-A1, Glu-B1, and Glu-D1 which code for high-molecular-weight subunits of glutenin in hexaploid wheat. Cereal Res. Commun. 11 (1): 29 — 35.
Google Scholar

Payne P. I., Nightingale M. A., Krattiger A. F., Holt L. M. 1987. The relationship between HMW glutenin subunit composition and the bread‐making quality of British‐grown wheat varieties. J. Sci. Food Agr. 40 (1): 51 — 65.
Google Scholar

Porceddu E., Turchetta T., Masci S., D’Ovidio R., Lafiandra D., Kasarda D. D., Impiglia A., Nachit M. M. 1998. Variation in endosperm protein composition and technological quality properties in durum wheat. Euphytica. 100 (1): 197 — 205.
Google Scholar

Rogers W. J., Payne P. I., Harinder K. 1989. The HMW glutenin subunit and gliadin compositions of German‐grown wheat varieties and their relationship with bread‐making quality. Plant Breeding 103 (2): 89 — 100.
Google Scholar

Tang, Y., Yang, W., Tian, J., Li, J., Chen, F. 2008. Effect of HMW-GS 6 + 8 and 1.5 + 10 from Synthetic Hexaploid wheat on wheat quality traits. Agr Sci. China 7 (10): 1161 — 1171.
Google Scholar

Terasawa Y., Takata K., Hirano H., Kato K., Kawahara T., Sasakuma T., Sasanuma T. 2011. Genetic variation of high-molecular-weight glutenin subunit composition in Asian wheat. Genetic Resources and Crop Evolution 58 (2): 283 — 289.
Google Scholar

Waga J., Stachowicz M., Karska K. 2009. Polimorfizm białek gliadynowych i gluteninowych a zmienność cech technologicznych u mieszańców orkiszu i pszenicy zwyczajnej. Biul. IHAR 253: 103 — 116.
Google Scholar

Waga J., Winiarski J. 1996. Gliadin and High Molecular Weight (HMW) Glutenin Subunits in the Collection of Polish and Foreign Winter Wheat Cultivars and Their Relation to Sedimentation Value. Roy Soc. Ch. 212: 180 — 183.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
08/29/2018

Cited By / Share

Kała, M. (2018) „Charakterystyka białek glutenu w materiałach hodowlanych pszenicy”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (282), s. 41–49. doi: 10.37317/biul-2017-0013.

Autorzy

Maciej Kała 
m.kala@ihar.edu.pl
Zakład Genomiki Funkcjonalnej, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Poland

Autorzy

Mateusz Przyborowski 

Zakład Genomiki Funkcjonalnej, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Poland

Autorzy

Bogusława Ługowska 

DANKO Hodowla Roślin Sp. z o.o. z/s w Choryni Poland

Autorzy

Sebastian Gasparis 

Zakład Genomiki Funkcjonalnej, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Poland

Autorzy

Anna Nadolska-Orczyk 

Zakład Genomiki Funkcjonalnej, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Poland

Statystyki

Abstract views: 136
PDF downloads: 91


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

<< < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.