Wpływ preparatów biodynamicznych na wzrost i plonowanie bulw ziemniaków o kolorowym miąższu
Elvyra Jarienė
elvyra.jariene@vdu.ltAleksandras Stulginskis University, Agronomy Faculty, Institute of Agriculture and Food Sciences, LT-53361 Kaunas district, Lithuania (Lithuania)
Honorata Danilčenko
Aleksandras Stulginskis University, Agronomy Faculty, Institute of Agriculture and Food Sciences, LT-53361 Kaunas district, Lithuania (Lithuania)
Nijole Vaitkevičienė
Aleksandras Stulginskis University, Agronomy Faculty, Institute of Agriculture and Food Sciences, LT-53361 Kaunas district, Lithuania (Lithuania)
Agnieszka Kita
Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Faculty of Food Science, Poland (Poland)
Abstrakt
Rolnictwo biodynamiczne jest jedną z metod rolnictwa ekologicznego. W uprawie biodynamicznej, w celu poprawy jakości plonu i kompozycji składników odżywczych w surowcu, wykorzystuje się osiem konkretnych preparatów (z nawozu krowiego, krzemionki i różnych roślin). Materiałem użytym do badań były ziemniaki odmian o kolorowym miąższu uprawiane w gospodarstwie ekologicznym (powiat Prienai) w latach 2012–2013. Celem badań było określenie wpływu preparatów biodynamicznych (BD) 500 i 501 na parametry wzrostu i wydajność plonu ziemniaków o kolorowym miąższu. Eksperyment obejmował dwa czynniki: I — odmiany ziemniaka (dwie odmiany ziemniaków z niebieskim miąższem — Blue Congo i Vitelotte oraz jedna z czerwonym — Red Emmalie), II — wykorzystanie preparatów biodynamicznych do oprysków gleby i roślin (cztery zabiegi: 1. kontrola bez preparatów BD 2. z zastosowaniem preparatu biodynamicznego 500; 3. z zastosowaniem preparatu biodynamicznego 501; 4. z zastosowaniem obu preparatów biodynamicznych (500 + 501). Produktywność roślin ziemniaka oznaczano w doświadczeniu polowym (wartość indeksu zawartości chlorofilu w liściach, masę i liczbę bulw pod krzewem). Najlepsze parametry wzrostu uzyskano przy zastosowaniu kombinacji preparatów biodynamicznych (500 + 501). Stwierdzono, że w porównaniu z wariantem kontrolnym stosowanie obu preparatów (500 + 501), istotnie zwiększyło zawartość chlorofilu w liściach oraz masę i liczbę bulw z jednej rośliny w odmianach ziemniaka Blue Congo i Red Emmalie. Preparat 501 istotnie zwiększał wskaźnik zawartości chlorofilu w liściach odmiany Red Emmalie w 9 (1.07 razy) i 13 (1.13 razy) tygodniu, a Blue Congo tylko w 9 (1.07 razy) tygodniu po posadzeniu. Niezbędne są jednakże dalsze badania, które pozwolą na ustalenie czy preparaty biodynamiczne istotnie wpływają na parametry wzrostu i plonowanie bulw ziemniaka o kolorowym miąższu.
Słowa kluczowe:
parametry wzrostu i plonu, preparaty biodynamiczne, ziemniak o kolorowym miąższuBibliografia
Catellani, G. 2006. Guida all’Agricoltura Biodinamica. Associazione per l’Agricoltura Biodinamica, Milano, p. 142.
Google Scholar
Čeponienė S. 2002. Nematodams atsparių labai ankstyvų ir ankstyvų bulvių veislių tyrimas. Sodininkystė ir daržininkystė. LSDI ir LŽŪU mokslo darbai. Nr. 21 (1): 72 —77.
Google Scholar
Gianquinto, G., Goffart, J.P., Olivier, M. et al. 2004. The use of hand-held chlorophyll meters as a tool to assess the nitrogen status and to guide nitrogen fertilization of potato crop. Potato Research. 47, Nr. 5: 35 — 80.
Google Scholar
Granstedt A., Kjellenberg L. 1997. Long-Term Field Experiment in Sweden: Effects of Organic and Inorganic Fertilizers on Soil Fertility and Crop Quality. In Proceedings of an International Conference in Boston, Tufts University, Agricultural Production and Nutrition, Massachusetts March 19–21, 1997.
Google Scholar
Janušauskaitė, D. 2009. Trešimo intensyvumo įtaka vasarinių kvietrugių produktyvumui bei chlorofilo indeksui vasarinių kvietrugių lapijoje. Agriculture. T. 96, Nr. 4: 110 — 123.
Google Scholar
Jarienė E., Vaitkevičienė N., Chupakhina N., Poltavskaya R. L., Kita A. 2013. Antioxidant compounds and antioxidant activity in blue-fleshed potatoes. Rural development 2013: The 6th international scientific Conference Proceedings, ASU: 119 — 122.
Google Scholar
Koepf H. H., Schaumann W., Haccius M. 2001. Agricoltura Biodinamica. Antroposofica Editrice, p. 366.
Google Scholar
Lachman J., Hamouz K., Orsak M. 2005. Red and purple potatoes — A significant antioxidant source in human nutrition. Chem. Lists. 99: 474 — 482.
Google Scholar
Long S., Zhu X. G., Naidu S., Ort D. 2006. Can improvement in photosynthesis increase crop yields? Plant, Cell and Environ. 29: 215 — 330.
Google Scholar
Nayak B., Berrios J. J., Powers J. R., Tang J., Ji Y. 2011. Colored potatoes (Solanum tuberosum L.) dried for antioxidant-rich value-added foods. J. of Food Proc. and Preser. 35 (5): 571 — 580.
Google Scholar
Poljak, M., Horvat, T., Majic, A., Pospisil, A., Cosic, T. 2008. Nitrogen management for potatoes using rapid test methods. Alps-adria Scientific Workshop. Cereal Research Comm. 36: 1795 — 1798.
Google Scholar
Raupp, J. 1999. Biodynamic approaches in research and development. In Research Methodologies in Organic Farming. R. Zanoli and R. Krell (Eds.), REU Technical Series 58, FiBL, FAO, Rome.
Google Scholar
Ražukas A. 2003. Bulvės. Biologija, selekcija, sėklininkystė. Vilnius.
Google Scholar
Reganold, J. P. 1995. Soil quality and profitability of biodynamic and conventional farming systems: A review. Am. J. of Alternative Agriculture. 10: 36 — 45.
Google Scholar
Richardson A. D., Duigan S. P., Berlyn G. P. 2002. An evaluation of noninvasive methods to estimate foliar chlorophyll content. New Phytologist. 153: 185 — 194.
Google Scholar
Spaccini R., Mazzei P., Squartini A., Giannattasio M., and Piccolo A. 2012. Molecular properties of a fermented manure preparation used as a field spray in biodynamic agriculture. Envirom. Sci. and Pollution R. 19: 4214 — 4225.
Google Scholar
Spaner D., Todd A. G., Navabi A. McKenzie D. B., Goonewardene L. A. 2005. Can leaf chlorophyll measure at differing growth stages be used as an indicator of winter wheat and spring barley nitrogen requirements in Eastern Canada? J. of Agronomy and Crop Sci., vol. 191: 393 — 399.
Google Scholar
Steiner R. 1993. Agriculture: Spiritual Foundations for the Renewal of Agriculture. Anthroposophic Press, Hudson, NY.
Google Scholar
Steiner R. 1996. Spiritual Foundations for the Renewal of Agriculture: A course of lectures. Biodynamic Farming and Gardening Association, Kimberton, p. 310.
Google Scholar
Tegethoff M., In: Koepf H. H. 1993. Research in biodynamic agriculture: methods and results. Bio-Dynamic Farming and Gardening Association Inc., Kimberton, p. 48.
Google Scholar
Zaller J. G., Köpke U. 2004. Effects of traditional and biodynamic farmyard manure amendment on yields, soil chemical, biochemical and biological properties in a long-term field experiment. Biology and Fertility of Soils, 40: 222 — 229.
Google Scholar
Zebarth, B. J., Botha E. J. Rees H. 2007. Rate and time of fertilizer nitrogen application on yield, protein and apparent efficiency of fertilizer nitrogen use of spring wheat. Can. J. of Plant Sci. Vol. 87, iss. 4: 709 — 718.
Google Scholar
Autorzy
Elvyra Jarienėelvyra.jariene@vdu.lt
Aleksandras Stulginskis University, Agronomy Faculty, Institute of Agriculture and Food Sciences, LT-53361 Kaunas district, Lithuania Lithuania
Autorzy
Honorata DanilčenkoAleksandras Stulginskis University, Agronomy Faculty, Institute of Agriculture and Food Sciences, LT-53361 Kaunas district, Lithuania Lithuania
Autorzy
Nijole VaitkevičienėAleksandras Stulginskis University, Agronomy Faculty, Institute of Agriculture and Food Sciences, LT-53361 Kaunas district, Lithuania Lithuania
Autorzy
Agnieszka KitaWroclaw University of Environmental and Life Sciences, Faculty of Food Science, Poland Poland
Statystyki
Abstract views: 337PDF downloads: 59
Licencja
Prawa autorskie (c) 2014 Elvyra Jarienė , Honorata Danilčenko , Nijole Vaitkevičienė , Agnieszka Kita
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Magdalena Aniołowska, Agnieszka Kita, Wpływ temperatury smażenia i stopnia degradacji medium smażalniczego na jakość chipsów ziemniaczanych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 272 (2014): Wydanie regularne
- Agnieszka Kita, Honorata Danilczenko, Elwira Jariene, Klaudia Kułakowska, Właściwości chipsów ziemniaczanych smażonych klasycznie i ciśnieniowo , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Anna Pęksa, Elżbieta Rytel, Agnieszka Tajner-Czopek, Agnieszka Kita, Maria Pytlarz-Kozicka, Joanna Miedzianka, Porównanie składu aminokwasowego preparatów białkowych uzyskanych z bulw ziemniaka uprawianych systemem ekologicznym i konwencjonalnym , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Agnieszka Tajner-Czopek, Agnieszka Kita, Grażyna Lisińska, Anna Pęksa, Elżbieta Rytel, Zawartość akrylamidu we frytkach sporządzonych z różnych odmian ziemniaka , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 257/258 (2010): Wydanie regularne
- Klaudia Kułakowska, Magdalena Aniołowska, Ewa Górnicka, Agnieszka Kita, Grubość plasterków ziemniaka a właściwości chipsów à la kettle , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne