Czynniki wpływające na zawartość i plon białka w bulwach ziemniaka

Anna Wierzbicka

a.wierzbicka@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Oddział Jadwisin (Poland)

Cezary Trawczyński


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Oddział Jadwisin (Poland)

Abstrakt

Celem badań była ocena zmian w zawartości białka ogółem (i jego plonu) w bulwach ziemniaka w zależności od nawożenia azotem, odmiany, warunków pogodowych oraz zawartości suchej masy i skrobi w bulwach. Nawożenie azotem istotnie podwyższało zarówno zawartość jak i plon białka. W zakresie dawek azotu zalecanych w uprawie ziemniaka (100–140 kg∙ha-1) zawartość białka kształtowała się w granicach 1,85–1,95; 1,72–1,80; 1,61–1,68 odpowiednio dla odmian wczesnych, średnio wczesnych i późniejszych oraz skrobiowych. Plon białka zależał przede wszystkim od plonu suchej masy bulw. Największy plon białka (powyżej 900 kg∙ha-1) osiągnięty został przez odmianę jadalną Marlen i dwie skrobiowe: Kuras i Pokusa. Stwierdzono istotną odwrotnie proporcjonalną zależność liniową miedzy zawartością: białka i skrobi, białka i suchej masy oraz wprost proporcjonalną zależność między plonem białka a plonem suchej masy bulw. Okres wegetacji o dużej ilości opadów (2010) zmniejszał zawartość białka ogółem w porównaniu do okresów bardziej suchych (lata 2006, 2008).


Słowa kluczowe:

nawożenie azotem, plon białka, zawartość białka ogółem, ziemniak

Ahmed E. Elfaki, Afaf. M. Abbsher. 2010. Nutritional situation of potato subjected to Sudanese cooking methods. J. Appl. Sci. Res. 6(8): 980 — 924.
Google Scholar

Biel W., Hury G., Maciorowski R., Kotlarz A., Jaskowska I. 2010. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na skład chemiczny ziarna dwóch odmian orkiszu (Triticum aestivum ssp. spelta L). Acta Sci. Pol., Zootechnica 9 (4): 5 — 14.
Google Scholar

Ciećko Z., Krajewski W., Wyszkowski M., Żołnowski A. 2004. Działanie nawożenia fosforem na zawartość i jakość białka w bulwach ziemniaka. Prace Nauk. Wrocław, 1017: 99 — 110.
Google Scholar

Burgos G., Haan S., Salas E., Bonierbale M. 2009. Protein, iron, zinc and calcium concentrations of potatoes following traditional processing as ‘‘chunño’’. Journal of Food Composition and Analysis, 22: 617 — 619.
Google Scholar

Grigg D. 1995. The pattern of world protein consumption. Geoforum, vol. 26, 1, pp. 1 — 17.
Google Scholar

Haase N. U. 2007. The canon of potato science: The nutritional value of potatoes. Potato Res. 50: 415 — 417.
Google Scholar

Jansen G., Flamme W. 2006. Coloured potatoes (Solanum tuberosum L.) — anthocyanin content and tuber quality. Genetic Resources and Crop Evolution. 53: 1321 — 1331.
Google Scholar

Leszczyński W. 1994. Ziemniak jako produkt spożywczy. Post. Nauk Rol., 1994, 1: 15 — 29.
Google Scholar

Leszczyńska D., Noworolnik K. 2010. Wpływ nawożenia azotem i gęstości siewu na plonowanie owsa nagoziarnistego. Żywność, Nauka, Techn., Jakość, 3(70): 197 — 204.
Google Scholar

Mazurczyk W., Lis B. 2000. Skład chemiczny a wartość odżywcza ziemniaka. Poradnik producentów ziemniaka: 89 — 92.
Google Scholar

Mazurczyk W., Lis B. 2001. Variation of chemical composition of tubers of potato table cultivars grown under deficit and excess of water. Pol. J. Food Nutr. Sci. 10/51: 27 — 30.
Google Scholar

Mazurczyk W., Wroniak J., Wierzbicka A. 2008. Wpływ nawadniania kroplowego i fertygacji na akumulację plonu białka i suchej masy w bulwach ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 530: 177 — 186.
Google Scholar

Novoa R., Loomis R.S. 1981. Nitrogen and plant production. Plant and Soil, 58: 177 — 204.
Google Scholar

Sas-Piotrowska B., 1974. Wpływ środowiska na zawartość białka w ziemniaku. Z prac Inst.
Google Scholar

Ziemn. 7: 3 — 18.
Google Scholar

Vos J., Marshall B. 1993. Nitrogen and potato production strategies to reduce nitrate leaching. Proc. 12th Trienn. Conf. EAPR, 18-23 July, Paris, France: 101 — 110.
Google Scholar

Wojnowska T., Wróbel E., Sienkiewicz S., Mozelewski W., Krzebietke S. 2002. Plon i zawartość związków organicznych w bulwach ziemniaka w zależności od dawki azotu i techniki nawożenia. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 489: 195 — 202.
Google Scholar

Zarzecka K., Gugała M. 2006. Zawartość białka ogólnego i właściwego w bulwach ziemniaka w zależności od sposobów uprawy roli i odchwaszczenia. Acta Sci. Pol., Agricultura 5 (2): 107 — 115.
Google Scholar

Zebarth B. J., Tai G., Tarn R., de Jong H., Milbum P. H. 2004. Nitrogen use efficiency characteristics of commercial potato cultivars. Canadian Journal of Plant Science 84: 589 — 598.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2012

Cited By / Share

Wierzbicka, A. i Trawczyński, C. (2012) „Czynniki wpływające na zawartość i plon białka w bulwach ziemniaka”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (266), s. 181–190. doi: 10.37317/biul-2012-0018.

Autorzy

Anna Wierzbicka 
a.wierzbicka@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Oddział Jadwisin Poland

Autorzy

Cezary Trawczyński 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Oddział Jadwisin Poland

Statystyki

Abstract views: 509
PDF downloads: 41


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Anna Wierzbicka, Cezary Trawczyński

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2