Parametry jakościowe ziemniaka oferowanego do przetwórstwa spożywczego

Barbara Krzysztofik

iemeipp@urk.edu.pl
Instytut Eksploatacji Maszyn Ergonomii i Procesów Produkcyjnych, Uniwersytet Rolniczy, Kraków (Poland)

Abstrakt

Celem badań była analiza jakościowa bulw ziemniaka oferowanego przez gospodarstwo rolne zajmujące się uprawą odmian przeznaczonych na frytki produkowane w firmie „FRITAR”. Badaniom poddano cztery odmiany ziemniaka (Agnes, Asterix, Fresco i Innovator), których jakość oceniono na podstawie zapisów w protokołach odbioru surowca przez zakład przetwórczy. Badania dotyczyły następujących parametrów bulw: zawartości suchej masy, struktury plonu z uwzględnieniem dwóch wymiarów (długości i szerokości bulw), udziału bulw zazielenionych, udziału bulw z suchą i mokrą zgnilizną, uszkodzonych mechanicznie, porażonych parchem, zwiędniętych, skiełkowanych, zdeformowanych, uszkodzonych przez szkodniki, z wadami wewnętrznymi, o kalibrażu mniejszym niż 35 mm średnicy poprzecznej i udziału zanieczyszczeń mineralnych. Ocena skierowanych do przetwórstwa na frytki bulw ziemniaka wykazała, że dla badanych odmian sumaryczny udział wad zewnętrznych i wewnetrznych nie został przekroczony.


Słowa kluczowe:

odmiana, uszkodzenia, wskaźnik jakości, ziemniak

Chotkowski J. 2009. Polski katalog odmian ziemniaka. Wieś Jutra 301.
Google Scholar

Gruczek T. 2001. Technologia ziemniaka jadalnego i dla przetwórstwa spożywczego przy szerokości międzyrzędzi 75 cm. IHAR Jadwisin.
Google Scholar

Hamrol M., Mantura W. 2002. Zarządzanie jakością – teoria i praktyka. PWN Warszawa.
Google Scholar

Holenderski katalog odmian ziemniaka. 2007. NIVAP. Holland. www.nivap.nl.
Google Scholar

Lisińska G. 2006. Wartość technologiczna i jakość konsumpcyjna polskich odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk. Roln. 511: 81 — 94.
Google Scholar

Mozolewski W. 2005. Badania związków między jakością odmian ziemniaka a jakością chipsów i frytek. Rozpr. Monogr. UW–M Olszt.: 77.
Google Scholar

Piasecki M., Gruchała L., Sobiech S. 1996. Jakość surowca a właściwości sensoryczne frytek. W: Materiały Konferencji Naukowej nt.: Ziemniak jako surowiec do przetwórstwa spożywczego. 28–29 maja, Instytut Ziemniaka, Bonin. IZ, Bonin: 60 — 64.
Google Scholar

Sawicka B., Barbars P. 2011. Zależność jakości frytek od składu chemicznego bulw ziemniaka w ekologicznym i integrowanym. Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu Tom 5, Zeszyt 1, ISSN 1897-7820.
Google Scholar

Sobol Z. 2006. Wpływ wybranych czynników na gęstość bulw ziemniaka. Acta Agrophys. 8/ 1: 219 — 228.
Google Scholar

Tajner-Czopek A. 2000. Konsystencja frytek ziemniaczanych w zależności od zawartości i składu polisacharydów w surowcu. Żywn. Nauka Technol. Jakość Supl. 25/4: 228 — 231.
Google Scholar

Zgórska K. 2002. Jakość ziemniaków jadalnych i do przetwórstwa spożywczego. Ziemn. Pol. 4: 14 — 20.
Google Scholar

Zgórska K. 2004. Wymagania jakościowe wobec odmian ziemniaka do przetwórstwa spożywczego. Ziemn. Pol. 4: 26 — 28.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000. Wpływ warunków w czasie wegetacji oraz temperatury przechowywania na cechy jakości ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa. Biul. IHAR 213: 239 — 251.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2002. Przydatność nowych polskich odmian ziemniaka do przetwórstwa spożywczego. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 489: 347 — 354.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2012

Cited By / Share

Krzysztofik, B. (2012) „Parametry jakościowe ziemniaka oferowanego do przetwórstwa spożywczego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (266), s. 225–233. doi: 10.37317/biul-2012-0022.

Autorzy

Barbara Krzysztofik 
iemeipp@urk.edu.pl
Instytut Eksploatacji Maszyn Ergonomii i Procesów Produkcyjnych, Uniwersytet Rolniczy, Kraków Poland

Statystyki

Abstract views: 105
PDF downloads: 41


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Barbara Krzysztofik

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.