Konkurencyjność wybranych odmian pszenicy ozimej w stosunku do chwastów testowana w warunkach rolnictwa ekologicznego
Beata Feledyn-Szewczyk
iung@iung.pulawy.plInstytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — Państwowy Instytut Badawczy w Puławach (Poland)
Irena Duer
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — Państwowy Instytut Badawczy w Puławach (Poland)
Abstrakt
Celem badań była ocena konkurencyjności kilku aktualnie uprawianych oraz wycofanych z rejestru odmian pszenicy ozimej, uprawianych w systemie ekologicznym, w stosunku do chwastów. Badania przeprowadzono w latach 2005–2006 w Stacji Doświadczalnej IUNG — PIB w Osinach (woj. lubelskie), na polu użytkowanym od 1994 roku według zasad rolnictwa ekologicznego. Wysiewano odmiany pszenicy ozimej będące aktualnie w rejestrze odmian: Sukces, Zyta, Kobra, Roma, Mewa, Korweta i dawne: Kujawianka Więcławicka, Wysokolitewka Sztywnosłoma, Ostka Kazimierska oraz pszenicy orkisz — odmiana Schwabenkorn (2005 r.) i R-12 (2006 r.). Ograniczanie zachwaszczenia polegało na oddziaływaniu całego zmianowania oraz mechanicznym niszczeniu siewek chwastów przy pomocy brony chwastownika. Przeprowadzono analizy zachwaszczenia w łanach pszenicy, obejmujące skład gatunkowy, liczebność i suchą masę chwastów oraz badania biometryczne uwzględniające rozkrzewienie roślin, powierzchnię liści, wysokość, indeks LAI, średni kąt ustawienia liści (MTA), obsadę roślin i kłosów oraz suchą masę części nadziemnych pszenicy. Stwierdzono, że najmniejszym zachwaszczeniem charakteryzowały się łany odmian Sukces i Zyta oraz odmiany ościstej — Mewa. Odmiana Schwabenkorn pszenicy orkisz wykazywała więcej cech morfologicznych, sprzyjających konkurencyjności z chwastami, w porównaniu do R-12. Stosunkowo wysoki poziom zachwaszczenia wystąpił w odmianie Wysokolitewka Sztywnosłoma w obu latach badań.
Instytucje finansujące
Słowa kluczowe:
chwasty, konkurencyjność, odmiany pszenicy ozimej, rolnictwo ekologiczneBibliografia
Christensen S. 1995. Weed suppression ability of spring barley varieties. Weed Res. 35: 241 — 247.
Google Scholar
Davies D. H. K., Welsh J. P. 2001. Weed control in organic cereals and pulses. Organic cereals and pulses. Eds. Younie D., Taylor B. R., Welsh J. P., Wilkinson J. M. Chalcombe Publications, Lincoln: 77 — 114. Didon U. M. E. 2002. Variation between barley cultivars in early response to weed competition. J. Agron. &
Google Scholar
Crop Science 188: 176 — 184.
Google Scholar
Duer I. 2002. Znaczenie chwastów i strategia ich ograniczania w gospodarstwie ekologicznym. W: Rolnictwo ekologiczne szansą na polską specjalność. Mat. szkol. 86/02, IUNG Puławy: 21 — 26.
Google Scholar
Eisele J. A., Köpke U. 1997. Choice of cultivars in organic farming: New criteria for winter wheat ideotypes.
Google Scholar
Pflanzenbauwissenschaften 1, (1), 5: 19 — 24.
Google Scholar
Feledyn-Szewczyk B., Duer I. 2005. Konkurencyjność kilku odmian pszenicy ozimej uprawianej w ekologicznym systemie produkcji w stosunku do chwastów. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin. 45 (1): 126 — 133.
Google Scholar
Feledyn-Szewczyk B., Duer I. 2006. Ocena konkurencyjności odmian pszenicy ozimej uprawianej w ekologicznym systemie produkcji w stosunku do chwastów. J. Res. Applic. Agricult. Eng., 51 (2): 30 — 35.
Google Scholar
Hakansson S. 1997. Competitive effects and competitiveness in annual plant stands. Measurement methods and problems related to plant density. Swede J. Agric. Res., 27: 53 — 73.
Google Scholar
Hucl P. 1998. Response to weed control by four spring wheat genotypes differing in competitive ability.
Google Scholar
Canadian Journal of Plant Science 78: 171 — 173.
Google Scholar
Lemerle D., Verbeek B., Cousens R. D., Coombers N. E. 1996. The potential for selecting wheat varieties strongly competitive against weeds. Weed Res. 36: 505 — 513.
Google Scholar
Patriquin D. G. 1988. Weed control in organic farming systems. In: Weed management in agroecosystems: ecological approaches. Altieri M. A., Liebman M. (eds), CRC Press, Inc.: 303 — 317.
Google Scholar
Seavers G. P., Wright K. J. 1999. Crop canopy development and structure influence weed suppression. Weed Res. 39: 319 — 328.
Google Scholar
Autorzy
Beata Feledyn-Szewczykiung@iung.pulawy.pl
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — Państwowy Instytut Badawczy w Puławach Poland
Autorzy
Irena DuerInstytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — Państwowy Instytut Badawczy w Puławach Poland
Statystyki
Abstract views: 50PDF downloads: 33
Licencja
Prawa autorskie (c) 2008 Beata Feledyn-Szewczyk, Irena Duer
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.