Wpływ rodzaju sadzonek na plonowanie chmielu
Mieczysław Stasiak
iung@iung.pulawy.plInstytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — PIB, Zakład Hodowli i Uprawy Roślin Specjalnych, Puławy (Poland)
Abstrakt
Dotychczas w Polsce istniały dwie metody sadzenia roślin przy zakładaniu chmielników: wiosną przy użyciu sadzonek nieukorzenionych tzw. „sztobrów”, a jesienią sadzonek ukorzenionych. Nasadzanie plantacji chmielu tymi metodami wymaga jednak trzyletniego okresu oczekiwania dla uzyskania pełni plonowania. Powoduje to zachwianie podaży surowca na rynku chmielarskim i straty finansowe plantatora. Obecnie po wdrożeniu do zastosowania praktycznego w IUNG-PIB szklarniowej metody wegetatywnego rozmnażania sadzonek z części zielonych i metody bezwirusowej in vitro istnieje możliwość opracowania technologii umożliwiającej skrócenie czasu do uzyskania pełnego zbioru. Badania realizowano w latach 2003–2006 w formie doświadczenia polowego metodą spit-plot (losowane bloki) w RZD IUNG Kępa po usunięciu starych roślin jesienią 2002 r. Doświadczenie dwuczynnikowe (sadzonki, termin) obejmuje 3 rodzaje sadzonek odmiany goryczkowej Iunga (sztobry, sadzonki ukorzenione, sadzonki doniczkowe in vitro) oraz trzy terminy wysadzania (jesień, wiosna, lato) w czterech powtórzeniach. Wielkość poletka wynosiła 112,5 m2 (24 poletka × 24 sadzonki). Podczas badań określano wielkość plonu szyszek (kg) z poletka w przeliczeniu na hektar oraz zawartość alfa kwasów (%) (składnik technologiczny jakości chemicznej szyszek). Wyniki badań potwierdziły możliwość uzyskania stosunkowo wysokich plonów już w pierwszym roku po wysadzeniu roślin z sadzonek rozmnażanych wegetatywnie in vitro. Nie stwierdzono występowania istotnych różnic pomiędzy poziomami zawartości alfa kwasów w szyszkach badanych obiektów.
Słowa kluczowe:
chmiel, plonowanie, sadzonki, alfa-kwasy, termin sadzeniaBibliografia
Brits G., Linsley-Noakes G. C. . 2003. Producing optimal first year yields in hops. International Hop Growers Convention. I. H. G. C. Proceedings of the Scientific Commission, Dobrna-Žalec, Slovenia, 24–27 06. 2003.
Google Scholar
Bayerische Landesanstalt für Bodenkultur und Pflanzenbau: Hopfen 1999–2006.
Google Scholar
Dwornikiewicz J. 2006. Fitosanitarne i agrotechniczne zasady sadzenia chmielu. Instrukcja upowszechnie¬niowa nr 114, IUNG — PIB Puławy.
Google Scholar
GIJHARS. 2007. Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Raport kwiecień 2007, Warszawa.
Google Scholar
Kopecky J. 2006. Praktycke zkussenosti s propirawkem Singeri na UK Steknik. Chmelarstvi 10/2006: 124 ss.
Google Scholar
Migdal J. 1996. Poradnik plantatora Chmielu, IUNG Puławy: 75 — 82.
Google Scholar
Tikal V. 2007. Mozditelsky a vysadbovy material chmele — 2006. Chmelarstvi 1/2007: 5 s.
Google Scholar
Wirowski Z. 1983. Polowa metoda ukorzeniania sadzonek chmielu. Instrukcja Wdrożeniowa, IUNG Puławy.
Google Scholar
Zub L. 1977. Wyniki doświadczeń z ukorzenianiem chmielu na skalę produkcyjną. Informator Rolniczy WOPR Końskowola.
Google Scholar
Autorzy
Mieczysław Stasiakiung@iung.pulawy.pl
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — PIB, Zakład Hodowli i Uprawy Roślin Specjalnych, Puławy Poland
Statystyki
Abstract views: 59PDF downloads: 27
Licencja
Prawa autorskie (c) 2007 Mieczysław Stasiak
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.