Potencjał antyoksydacyjny owsa badany trzema różnymi metodami
Renata Wołoch
wtzyw@urk.edu.plKatedra Żywienia Człowieka, Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza w Krakowie (Poland)
Mirosław Pysz
Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza w Krakowie (Poland)
Renata Bieżanowska-Kopeć
Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza w Krakowie (Poland)
Abstrakt
Celem przeprowadzonych badań była ocena właściwości funkcjonalnych (antyoksydacyjnych) ziarna owsa, form nieoplewionych (Akt) i oplewionych (Kasztan), w całym ziarnie, jego frakcjach młynarskich (bielmie i otrębach) oraz ziarnie skiełkowanym, poprzez określenie potencjału redukcyjnego (Fe+3 →Fe+2), zdolności eliminowania wolnego rodnika DPPH• oraz całkowitego potencjału antyoksydacyjnego w układzie β-karoten/kwas linolowy. Ponadto oznaczono zawartość polifenoli stosując odczynnik Folina-Ciocalteau. Całe ziarno owsa, form nieoplewionych i oplewionych (nieobłuszczonych), wykazywało silną aktywność antyoksydacyjną w warunkach in vitro. Najsilniejszą aktywność przeciwutleniającą wykazywały otręby uzyskane z owsa obu form oraz kiełkowane całe ziarno analizowanych odmian, bogate w polifenole. Oznaczony potencjał redukcyjny (Akt r = 0,915 i Kasztan r = 0,980; P<0,05), zdolność wygaszania wolnego rodnika DPPH• (Akt r = 0,960 i Kasztan r = 0,993; P<0,05) i całkowity potencjał antyoksydacyjny w układzie β-karoten/kwas linolowy (Akt r = 0,960 i Kasztan r = 0,650; P<0,05) był ściśle skorelowany z zawartością polifenoli w badanym materiale.
Słowa kluczowe:
aktywność antyoksydacyjna, DPPH•, owies, polifenoleBibliografia
Bratt K., Sunnerheim K., Bryngelsson S., Fagerlund A., Engman L., Andersson R. E., Dimberg L. H. 2003. Avenanthramides in oats (Avena sativa L.) and structure-antioxidant activity relationships. J. Agric Food Chem. 29, 51 (3): 594 — 600.
Google Scholar
Burki J., Graf M., Lambelet P., Löliger J. 1989. Vanillin: More than a flavoring agent- a potential antioxidant. J. Sci. Food Agric. 48: 49 — 56.
Google Scholar
Collins F. W., Mc Lanchlan D. C., Blackwell B. A. 1991. Oat phenolics: Avenalumic acids, a new group of bound phenolic acids from oat groats and hulls. Cereal Chem. 2: 184 — 189.
Google Scholar
Cook N. C., Samman S. 1996. Flavonoids – chemistry, metabolism, cardioprotective effect and dietary sources. Nutr. Biochem. 7: 66 — 76.
Google Scholar
Dimberg L. H., Theander O., Lingnert H. 1993. Avenanthramides-a group of phenolic antioxidants in oats. Cereal Chem. 70, 6: 637 — 641.
Google Scholar
Emmons Ch. L., Peterson D. M. 1999. Antioxidant activity and phenolic contents of oat groats and hulls. Cereal Chem. 76, 6: 902 — 906.
Google Scholar
Emmons Ch. L., Peterson D. M., Paul G. L. 1999. Antioxidants capacity of oats (Avena sativa L.) extracts. 2. In vitro antioxidant activity and content of phenolic and tocol antioxidants. J. Agric. Food Chem. 47, 12: 4894 — 4898.
Google Scholar
Gąsiorowski H. 1995. Owies-chemia I technologia, PWRiL, Poznań.
Google Scholar
Goupy P., Hugues M., Boivin P., Amiot M. J. 1999. Antioxidant composition and activity of barley (Hordeum vulgare) and malt extracts and of isolated phenolic compounds. J. Sci. Food Agric. 79: 1625 — 1634.
Google Scholar
Hecker K. D., Meier M. L., Newman R. K., Newman C. W. 1998. Barley β-glucan is effective as a hypocholesterolaemic ingredient in foods. J. Sci. Food Agric. 77: 179 — 183.
Google Scholar
Hollman P. C. H. 2001. Evidence for health benefits of plant phenols: local or systemic effects? J. Sci. Food Agric.: 842 — 852.
Google Scholar
Maillard M. N., Berset C. 1995. Evaluation of antioxidant activity during killing: role of insoluble bound phenolic acids of barley and malt. J. Agric. Food Chem. 43: 1789 — 1793.
Google Scholar
Mates J. M., Perez-Gomez C., Nunez de Castro I. 1999. Antioxidant enzymes and human diseases. Clin. Bioch. 8: 595 — 603.
Google Scholar
Naczk M., Amarowicz R., Sullivan A., Shahidi F. 1998. Current research developments on poliphenolics of rapeseed/ Canova: a review. Food Chem. 62: 489 — 502.
Google Scholar
Okazaki Y., Isobe T., Iwata Y., Matsukawa T., Matsuda F., Miyagawa H., Ishihara A., Nishioka T., Iwamura H. 2004. Metabolism of avenanthramide phytoalexins in oats. Plant J. 39 (4): 560 — 572.
Google Scholar
Pekarinen S. S., Stöckmann H., Schwarz K., Heinnonen M., Hopia I. 1999. Antioxidant activity and partitioning of phenolic acids in bulk and emulsified methyl linoleate. J. Agric. Food Chem. 47: 3036 — 3043.
Google Scholar
Peterson D. M., Emmons Ch. L., Hibbs A. H. 2001. Phenolic antioxidants and antioxidants activity in pearling fractions of oat groats. J. Cereal Sci. 3: 97 — 103.
Google Scholar
Rice-Evans C. A., Miller N. J., Bolwell P. G., Bramley P. M., Pridham J. B. 1995. The relative antioxidant activities of plant-derived polyphenolic flavonoides. Free radical Res. 22: 375.
Google Scholar
Samotyja U., Małecka M., Klimczak I. 2002. Skład i właściwości przeciwrodnikowe fenolokwasów słodu. Żywność, 3, 32: 67 — 76.
Google Scholar
Slavin J. L., Martini M. C., Jacobs D. R., Marquardt L. 1999. Plausible mechanisms of protectiveness of whole grains. Am. J. Clin. Nutr. 70: 459S — 463S.
Google Scholar
Yen Gow-Chin, Chen Hui-Yin. 1995. Antioxidant activity of various tea extracts in relation to their antimutagenicity. J. Agric. Food Chem., 43, 1: 27 — 32.
Google Scholar
Zieliński H., Kozłowska H. 2000. Superoxide scavenging activity of cereal grains before and after hydrothermal processing. Pol. J. Food Nutr. Sci. 9/50: 85 — 90.
Google Scholar
Zieliński H., Troszyńska A. 2000. Antioxidant capacity of raw and hydrothermal processed cereal grains. Pol. J. Food Nutr. Sci. 9, 50, 3S: 79 — 83.
Google Scholar
Autorzy
Renata Wołochwtzyw@urk.edu.pl
Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza w Krakowie Poland
Autorzy
Mirosław PyszKatedra Żywienia Człowieka, Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza w Krakowie Poland
Autorzy
Renata Bieżanowska-KopećKatedra Żywienia Człowieka, Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza w Krakowie Poland
Statystyki
Abstract views: 57PDF downloads: 39
Licencja
Prawa autorskie (c) 2007 Renata Wołoch, Mirosław Pysz, Renata Bieżanowska-Kopeć
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.