Wartość siewna ziarna żyta i owsa po dwuletnim przechowywaniu w piętnastotonowych zbiornikach
Włodzimierz Nowicki
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Zakład Biologii i Przechowalnictwa Nasion - Wrocław (Portugal)
Alfons Ugarynko
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Zakład Biologii i Przechowalnictwa Nasion - Wrocław (Poland)
Abstrakt
Przedstawiono wyniki eksperymentów uzyskane w badaniach zachowania się nasion żyta zebranych w latach 1972 i 1973 oraz nasion owsa zebranych w latach 1971-1973. Początkowa wilgotność ziarna wahała się od 13,2% do 15,0%, spadając po wysuszeniu do 9,3-12,6%. Nasiona przechowywano przez 25-30 miesięcy w metalowych cylindrycznych pojemnikach o wysokości 260 cm i średnicy 250 cm. Po przechowywaniu nasiona o zdolności kiełkowania wynoszącej wówczas od 52% do 94% badano pod kątem ich zdolności plonowania. Doświadczenia przeprowadzono na poletkach rozmieszczonych zgodnie z całkowicie losowym układem poletkowym. Ilość materiału siewnego wysianego na każdej działce obliczono na podstawie masy „czystego żywego ziarna”.
Zarówno w życie, jak i w owsie przechowywanie spowodowało spadek zdolności kiełkowania nasion. Przy wilgotności nasion 14,8-15,0% degradacja nasion żyta i owsa była obserwowana już po 10 miesiącach przechowywania, postępująca wraz z upływem czasu. Wartość siewu zależała zarówno od roku zbioru, jak i partii nasion. Przykładowo nasiona owsa zebrane w 1972 r. o wilgotności 13,2% wykazywały spadek zdolności kiełkowania po 25 miesiącach przechowywania, podczas gdy zdolność kiełkowania nasion owsa ze zbioru w 1973 r., pomimo wyraźnie wyższej wilgotności 14,1%, pozostała niezmieniona po przechowywaniu przez ten sam okres czasu. Analogiczną współzależność można było zaobserwować jeszcze wcześniej podczas przechowywania nasion żyta, co było zauważalne już po 20 miesiącach przechowywania, w stopniu wyraźniejszym.
Doświadczenia polowe nie wykazały dowodów na istnienie korelacji pomiędzy zdolnością kiełkowania i plonowaniem nasion żyta i owsa.
Słowa kluczowe:
nasiennictwo, żyto, owies, Secale cereale, Avena fatua L.Autorzy
Włodzimierz NowickiInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Zakład Biologii i Przechowalnictwa Nasion - Wrocław Portugal
Autorzy
Alfons UgarynkoInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Zakład Biologii i Przechowalnictwa Nasion - Wrocław Poland
Statystyki
Abstract views: 14PDF downloads: 3
Licencja
Prawa autorskie (c) 1980 Włodzimierz Nowicki, Alfons Ugarynko
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.