Efekty oddziaływań brzegowych w doświadczeniach z owsem wysiewanym w różnych gęstościach

Franciszek Rudnicki

biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Podstaw Produkcji Roślinnej i Doświadczalnictwa, Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy (Poland)

Lech Gałęzewski


Katedra Podstaw Produkcji Roślinnej i Doświadczalnictwa, Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy (Poland)

Abstrakt

W latach 2002–2004 badano efekty oddziaływań brzegowych na poletkach doświadczalnych z uprawą owsa w czterech gęstościach siewu (140, 280, 420 i 560 ziaren/m2). Poletka rozdzielone były ścieżkami o szerokości 30 cm. Wykazano, że rośliny owsa rosnące w skrajnych rzędach sąsiadujących z ścieżką rozdzielającą poletka doświadczalne wytwarzają większą biomasę, wyższe źdźbła, dorodniejsze wiechy, silniej się krzewią i lepiej plonują niż rośliny rosnące w zwartym łanie wnętrza poletek. Najsilniej efekt taki ujawnił się w świeżej masie pojedynczych roślin, plonie ziarna oraz krzewieniu produkcyjnym owsa. Na glebie kompleksu żytniego dobrego nasilenie oddziaływań brzegowych na poletkach doświadczalnych jest duże i zależy od warunków meteorologicznych w sezonie wegetacyjnym owsa, a największe wartości osiąga w warunkach posusznych. Wraz z zagęszczaniem siewu owsa od 140 do 420 ziaren·m-2 zwiększały się efekty oddziaływań brzegowych na poletkach doświadczalnych, natomiast nie wzrastały one przy większej gęstości siewu (560 ziaren·m-2). Przy zbiorze plonu z całych poletek efekty oddziaływań brzegowych znacząco wpływały na ocenę rzeczywistego plonu ziarna owsa w doświadczeniach, powodując zawyżenie tej oceny średnio o 0,88 t·ha-1 (o 20,5%). Zmniejszeniu błędu oceny plonu ziarna owsa w doświadczeniach sprzyja stosowanie możliwie dużych jednostek eksperymentalnych o kształcie zbliżonym do kwadratu lub zbieranie plonu z pominięciem rzędów skrajnych poletek przylegających do ścieżek.


Słowa kluczowe:

efekty oddziaływań brzegowych, gęstość siewu, owies, plon

Braun H. 1978. Tramlines in corn. International Pest Control. Sept-Oct: 16 — 18.
Google Scholar

Filipiak K., Krzymuski J. 1996. Substytucja i komplementarność eksperymentu w badaniach rolniczych. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 447: 27 — 41.
Google Scholar

Gomez K. A., Gomez A. A. 1984. Statistical procedures for agricultural research. John Wiley & Sons Inc., New York.
Google Scholar

Hulbert H., Remsberg J. D. 1927. Influence of border rows in variety testes of small grains. J. Am. Soc. Agron. 19 (70): 585 — 589. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1927.00021962001900070004x
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z., Pawłowska J., Woch J. 2001. Wpływ terminu i gęstości siewu na plonowanie nowych odmian owsa. Biul. IHAR 217: 121 — 126.
Google Scholar

Niemczyk H. 1993. Zdolność zbóż do wyrównania plonu z nie obsianej powierzchni ścieżek przejazdowych. Cz. I. Pszenica ozima i jara, Rocz. Nauk Roln. A 109, 4: 9 — 19.
Google Scholar

Niemczyk H., Radecki A. 1993 a. Zdolność zbóż do wyrównania plonu z nieobsianej powierzchni ścieżek przejazdowych. Cz. II Jęczmień ozimy i jary, Rocz. Nauk Roln., A-109 (4): 21 — 30.
Google Scholar

Niemczyk H., Radecki A. 1993 b. Zdolność zbóż do wyrównania plonu z nie obsianej powierzchni ścieżek przejazdowych. Cz. III Żyto i owies, Rocz. Nauk Roln. A 109-4: 31 — 40.
Google Scholar

Pacewicz K. 2000. Efekt brzeżny w doświadczeniach z pszenicą jarą i jęczmieniem jarym. Rozpr. dokt., AR Szczecin.
Google Scholar

Stawiana-Kosiorek A., Gołaszewski J., Załuski D. 2003. Konkurencyjność roślin w doświadczeniach hodowlanych z grochem siewnym. I. Oddziaływania brzegowe. Biul. IHAR 226/227/2: 425 — 439.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2006

Cited By / Share

Rudnicki, F. i Gałęzewski, L. (2006) „Efekty oddziaływań brzegowych w doświadczeniach z owsem wysiewanym w różnych gęstościach”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (239), s. 73–83. doi: 10.37317/biul-2006-0076.

Autorzy

Franciszek Rudnicki 
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Podstaw Produkcji Roślinnej i Doświadczalnictwa, Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Lech Gałęzewski 

Katedra Podstaw Produkcji Roślinnej i Doświadczalnictwa, Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy Poland

Statystyki

Abstract views: 23
PDF downloads: 14


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Franciszek Rudnicki, Lech Gałęzewski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.