Cechy geometryczne i właściwości mechaniczne źdźbła pszenicy twardej (T. durum Desf.)

Zbigniew Segit

dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Tomasz Kurzyp


Katedra Fizyki, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Krystyna Szwed-Urbaś


Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Abstrakt

Badaniom poddano źdźbła czterech linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) dwie długosłome i dwie krótkosłome. Pomiary biometryczne posłużyły do wyznaczenia cech geometrycznych źdźbła (długość międzywęźli, średnica zewnętrzna i wewnętrzna, grubość ścian, pole przekroju poprzecznego) właściwości mechanicznych (moduł sprężystości Younga i sztywność rozciągania). Wystąpiły istotne różnice między liniami krótko- i długosłomymi dla większości analizowanych cech. Linie krótkosłome charakteryzowały się znacznie grubszymi źdźbłami jak również grubszą ścianą źdźbła, szczególnie w II i III międzywęźlu od góry. Odznaczały się także wyższymi wartościami pola przekroju poprzecznego oraz niższym współczynnikiem sprężystości Younga.


Słowa kluczowe:

cechy geometryczne, pszenica twarda, właściwości mechaniczne, źdźbło

Anonim. 2001. Pszenica durum a jakość makaronów. Przegląd Zbożowo-Młynarski 8: 15.
Google Scholar

Borek M. 2001. Polski rynek zbóż po akcesji do Unii Europejskiej — system interwencji. Przegląd Zbożowo-Młynarski 10: 10 — 13.
Google Scholar

Chudoba Ł., Szajner P. 1999. Krajowy rynek makaronu w połowie 1999 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski 11: 8 — 10.
Google Scholar

Doliński R. 1986. Wpływ środowiska na parametry mechaniczne i cechy geometryczne źdźbła 14 odmian pszenicy ozimej. Hodowla pszenicy. Prace Grupy Problemowej w 1984 r. IHAR Radzików: 47 — 69.
Google Scholar

Doliński R. 1995. Zmienność, odziedziczalność i współzależność właściwości mechanicznych i cech morfologicznych źdźbła pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.) warunkujących odporność na wyleganie. Rozprawa habilitacyjna Wyd. AR Lublin.
Google Scholar

Gawda M. 1983. Submikroskopowa struktura zbóż w świetle badań ultrasomicznych. Rozprawa habilitacyjna. Wyd. AR Lublin.
Google Scholar

Jurga R. 2001. Granulacja surowców makaronowych z pszenicy durum. Przegląd Zbożowo-Młynarski 8: 11 — 12.
Google Scholar

Kuczyński A., Grundas S., Szwed-Urbaś K., Segit Z. 2000. Metody oceny barwy semoliny otrzymanej z wybranych linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Acta Agrophysica 37: 105 — 112.
Google Scholar

Kurzyp T. 1997. Próba opisu zależności mechanicznych właściwości źdźbeł wybranych odmian pszenżyta od ich wilgotności. Zesz. Probl. PNR 445: 285 — 292.
Google Scholar

Kurzyp T. 1998. Zależność właściwości mechanicznych źdźbeł pszenżyta od ich parametrów morfologicznych. Zesz. Probl. PNR 454: 229 — 236.
Google Scholar

Kurzyp T., Gowin J. 2001. Porównanie właściwości mechanicznych źdźbła zbóż wyznaczonych metodą ultradźwiękową oraz testem zginania. Inż. Roln. 2: 165 — 170.
Google Scholar

Oda K., Suzuki M., Udegawa T. 1966. Varietal analysis of physical characters in wheat and barley plants relating to lodging and lodging index. Bull. Nat. Inst. Agric. Sci., Tokio, 15: 55 — 91.
Google Scholar

Rachoń L., Szwed-Urbaś K., Segit Z. 2002. Plonowanie nowych linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu nawożenia azotem i ochrony roślin. Annales UMCS, Sec. E, 57: 71 — 76.
Google Scholar

Ruebenbauer T., Riegerowa H. 1955. Próba określenia sztywności słomy pszenic ozimych na podstawie pomiarów mechanicznych roślin. Acta Agrobot. 3: 45 — 73. DOI: https://doi.org/10.5586/aa.1955.004
Google Scholar

Seibel W., Sievart D. 1997. Internationale Durumweizensituation in den Getreidewirtschaftsjahren 1994/95 i 1995/96. Getreide Mehl und Brot 51, 1: 10 — 14.
Google Scholar

Skubisz G. 1982. Zagadnienia sprężystości źdźbła zbóż. Prob. Agrofizyki, 38: 1 — 59.
Google Scholar

Szwed-Urbaś K., Segit Z., Grundas S. 1995. Wstępna ocena jakości ziarna pszenicy twardej w warunkach Lubelszczyzny. Biul. IHAR 194: 149 — 154.
Google Scholar

Szwed-Urbaś K., Segit Z., Mazurek M. 1997. Parametry jakościowe ziarna krajowych linii pszenicy twardej. Biul. IHAR 204: 129 — 140.
Google Scholar

Wąs L. 1970. Badania nad przydatnością metod oceny sztywności słomy u różnych gatunków pszenic. Hod. Rośl. Aklim. 14, 3: 214 — 232.
Google Scholar

Żebrowski J. 1992. Strukturalno-mechaniczne uwarunkowania i kryteria odporności roślin zbożowych na wyleganie. Biul. IHAR 183: 73 — 93.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2005

Cited By / Share

Segit, Z., Kurzyp, T. i Szwed-Urbaś, K. (2005) „Cechy geometryczne i właściwości mechaniczne źdźbła pszenicy twardej (T. durum Desf.)”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (235), s. 95–103. doi: 10.37317/biul-2005-0065.

Autorzy

Zbigniew Segit 
dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Autorzy

Tomasz Kurzyp 

Katedra Fizyki, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Autorzy

Krystyna Szwed-Urbaś 

Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Statystyki

Abstract views: 16
PDF downloads: 7


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Zbigniew Segit, Tomasz Kurzyp, Krystyna Szwed-Urbaś

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.