Wpływ niedoboru wody na rozwój i jakość technologiczną wybranych genotypów buraka cukrowego
Dorit Bloch
mail@ifz-goettingen.deInstitute of Sugar Beet Research Göttingen, Niemcy (Germany)
Christa Hoffmann
Institute of Sugar Beet Research Göttingen, Niemcy (Germany)
Abstrakt
W 2003 roku, w dwóch różnych miejscowościach, w Heuchelheim na południowym zachodzie i w Wörbzig na wschodzie Niemiec, badano dynamikę wzrostu, plon i jakość zróżnicowanych genotypów buraka cukrowego na obiektach z naturalnymi opadami w danym rejonie i z dodatkowym nawadnianiem. Niedobór wody spowodował spadek plonu i niepożądaną zmianę jakości przemysłowej korzeni buraka. Wystąpił wzrost zawartości sodu, azotu alfa-aminowego, betainy i sacharozy. W ciągu wegetacji odmiany buraka reagowały w podobny sposób na zmianę wilgotności gleby. Nie stwierdzono współdziałania między genotypem a nawadnianiem w odniesieniu do plonu jak i analizowanych składników w korzeniach buraka. Wyniki wskazują zatem, że nie było różnic genotypowych w reakcji buraka na poziom zaopatrzenia w wodę.
Słowa kluczowe:
burak cukrowy, nawadnianie, plon, jakość przemysłowaBibliografia
Beek van der M. A., Houtman H. J. 1993. Does interaction between varieties and drought stress exist? Ber. 56. IIRB — Winterkongreß Brüssel 56: 151 — 169.
Google Scholar
Boguslawski E. 1973. Entwicklung und Problematik der Standortforschung im Pflanzenbau. Fortschritte im Acker- und Pflanzenbau, Beiheft Z. Acker- und Pflanzenbau 1.
Google Scholar
Buchholz K., Märländer B., Puke H., Glattkowski H., Thielecke K. 1995. Neubewertung des technischen Wertes von Zuckerrüben. Zuckerind. 120: 113 — 121.
Google Scholar
Büchse A. 1999. Nachbarschaftseffekte in Sortenversuchen bei Zuckerrüben. Diss. Universität Göttingen, Cuvillier.
Google Scholar
Burba M., Georgi B. 1975/76. Die fluorometrische Bestimmung der α-Aminosäuren in Zuckerrüben und Zuckerfabriksprodukten mit Fluoreszamin und o-Phthalaldehyd. Zuckerind. 25: 667 — 673 und 26: 322 — 329.
Google Scholar
Ehlers W. 1996. Wasser in Boden und Pflanze: Dynamik des Wasserhaushaltes als Grundlage von Pflanzenwachstum und Ertrag. Ulmer, Stuttgart.
Google Scholar
Gzik A. 1996. Accumulation of proline and pattern of α-amino acids in sugar beet plants in response to osmotic, water and salt stress. Env. Exp. Bot. 36: 29 — 38.
DOI: https://doi.org/10.1016/0098-8472(95)00046-1
Google Scholar
ICUMSA. International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis 1994. Methods Book, Colney, Norwich.
Google Scholar
Kenter C., Hoffmann C. 2002. Ertrags- und Qualitätsentwicklung von Zuckerrüben in Abhängigkeit von Temperatur und Wasserversorgung. Zuckerind. 127: 690 — 698.
Google Scholar
Kevrešan S., Krstić B., Popović M., Kovačev L., Pajević S., Kandrač J., Malenčić D. 1997/98. Biochemical changes in sugar beet lines in dependence on soil moisture. Biolog. Plant. 40: 245 — 250.
DOI: https://doi.org/10.1023/A:1001020720616
Google Scholar
Nelson N. 1944. A photometric adaptation of the Somogyi method for the determination of glucose. Biol. Chem. 153: 375 — 380.
DOI: https://doi.org/10.1016/S0021-9258(18)71980-7
Google Scholar
Ober E. 2001. The search for drought tolerance in sugar beet. Brit. Sugar Beet Rev. 69: 40 — 43.
Google Scholar
Somogyi M. 1945. A new reagent for the determination of sugars. Biol. Chem. 160: 61 — 68.
DOI: https://doi.org/10.1016/S0021-9258(18)43097-9
Google Scholar
Storey R., Wyn Jones R. G. 1977. Quaternary ammonium compounds in plants in relation to salt resistance. Phytochemistry 16: 447 — 453.
DOI: https://doi.org/10.1016/S0031-9422(00)94326-7
Google Scholar
Autorzy
Dorit Blochmail@ifz-goettingen.de
Institute of Sugar Beet Research Göttingen, Niemcy Germany
Autorzy
Christa HoffmannInstitute of Sugar Beet Research Göttingen, Niemcy Germany
Statystyki
Abstract views: 10PDF downloads: 4
Licencja
Prawa autorskie (c) 2004 Dorit Bloch, Christa Hoffmann

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.